Решенията, които взима Путин, стават все по-порочни

Атаката над Киев е имала политическо, не тактическо значение
11 окт 2022 18:35, Нели Христова
143
Решенията, които взима Путин, стават все по-порочни
Снимка: БГНЕС

Руската вълна от ракетни и безпилотни удари, насочени срещу Киев и други големи градове в Украйна по време на сутрешния час пик, бележи циничен отговор от Кремъл на бомбардировките на моста в Керченския пролив към Крим.

Жертвите са предимно цивилни, а това са първите удари по столицата от края на юни. Те поразиха сгради, улици, паркове и детски площадки. Електрозахранванията в Лвов и Харков бяха засегнати при атаката, която предизвика масов страх, невиждан от първите шест седмици на войната.

Малко, ако изобщо има такова, от удареното изглежда има някакво пряко военно значение и циничното решение да се атакуват Киев и други градски центрове е очевидно политическо, въпреки казаното от руския президент в понеделник сутринта.

"Беше нанесен масиран удар с далекобойни високоточни въздушни, морски и наземни оръжия по енергийните, военните командни и комуникационни съоръжения на Украйна", каза смразяващо руският президент.

Но не трябва да се забравя, че умишленото или безразсъдно насочване към цивилни и гражданска инфраструктура са просто военни престъпления, които са оставили най-малко 11 убити.

Тяхната цел е да всеят страх в ръководството на Украйна и нейното цивилно население, с надеждата, че Киев в крайна сметка ще се почувства принуден да преговаря, докато Русия все още окупира една шеста или повече от територията на Украйна.

Украйна безспорно бе разтревожена в понеделник и нейният президент Володимир Зеленски ще използва атаките, за да настоява за още по-строги западни санкции и повече системи за противоракетна отбрана на онлайн срещата на Г-7 във вторник по обяд, от която Украйна очевидно силно се нуждае.

Но въпреки целия хаос, който атаките донесоха, въпросът ще бъде дали тази атака срещу градовете ще издържи. В началото на септември Харков беше обект на жестока вълна от ракетни атаки след успеха на Украйна на бойното поле близо до втория град в страната, като доставките на електроенергия и вода бяха временно прекъснати.

Въпреки това интензивността на атаките впоследствие намаля и те нямаха голямо въздействие върху бойното поле, където Русия продължава да губи позиции в северния сектор на фронта, губейки град Лиман през последните няколко дни.

Изобщо не е очевидно, че Русия може да поддържа интензификация на ракетните удари за продължителен период от време, като се има предвид колко боеприпаси е използвала във войната досега и колко международно политическо осъждане ще предизвикат подобни атаки.

Военната реалност също така е, че руските ракетни удари няма да направят нищо, за да променят баланса на силите на място в сраженията и какъвто и страх да провокират, те няма да повлияят на желанието на Украйна да се съпротивлява, поне в краткосрочен план.

В сегашния си вид Украйна също набира позиции по пътя към Херсон на юг, както и в северен Донбас. Кремъл знае, че сегашната му военна позиция е слаба, поради което атаката от понеделник има и втора цел - да се опита да успокои твърдолинейните националисти, които са основните му критици.

Нищо чудно тогава, че Москва изглежда се опитва да приближи Беларус във войната, като двете страни обещават да разположат съвместна военна оперативна група. Но армията на Беларус е малка, само 11 700 души плюс 6 150 специални сили (повечето от нейните сили са милиция за потискане на вътрешното несъгласие).

Това може да означава, че зловещите събития от понеделник имат по-малко дългосрочно значение, отколкото може да изглежда. Но проблемът е, че след като руските сили очевидно губят позиции, вземането на решения от Путин става все по-порочно.

Москва знае, че трябва да ескалира и вече се опита да вербува затворници и да мобилизира хора, без незабавни резултати. Сега тя прибягна до вълна от масови градски бомбардировки и може да го направи отново.

Анализът е на Дан Сабаг - редактор по отбраната и сигурността на The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
5
 
! Отговори
До десет преди 1 година
Като им плъзнат епидемиите без вода в Киев и постудуват, сами ще свалят онази имитиция на управление в Киев, завзела властта с преврат 2014 г.. По-силно от студа, глада и болестите няма. Ще има да бягат в Европа, но и там нещо бързичко спряха да им се радват, на фона на икономическата криза.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военната реалност също така е, че руските ракетни удари няма да направят нищо, за да променят баланса на силите на място в сраженията и какъвто и страх да провокират, те няма да повлияят на желанието на Украйна да се съпротивлява
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Как това, че е имало бомби в Сърбия и Сирия оправдава това да има бомби в Украйна? Що за неадекватна логика? Щом едните са направили нещо нередно, значи е ОК и другите да го правят? Ако видите някой да убива на улицата, значи е ОК и вие да започнете да убивате? Пропагандата така ни е заляла, че рационалното мислене вече е невъзможно.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кажи се брат. Америка има повече пари. Ще дават ракети до края. Ще Ви съсипят окончателно.
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са наясно че руснаците сами си гръмнаха моста
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната порция преписани глупости от британските жълти издания.
21
11
 
15
 
! Отговори
Седераст преди 1 година
Да, руските бомби са воени престъпления... А американските върху Сърбия, Либия, Ирак, Афганистан, Витнам и Япония, понеже са демократични, са пълни с бонбони и любов...Русия трябва и ще победи в тази война! На света е нужен анти-под на говедарските ценности!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10"А, сетиха се руснаците да бият по тила! Трябваше от първия ден още - да..)))))Този филм с бомбенето на Киев и др. градове, го гледахме през пролетта, в няколко серии и сезона,ефектът беше сплотяване на украинската нация. Сега е е същото.
19
16
 
12
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Рашистите доказаха многократно, че са банда военопрестъпници! Украинците трябва да спрат да проявяват милост към тях и да ги изринат скоропостижно в Рашистан! Всички, които симпатизират на Путин и бандата му, имат нужда от лоботомия!
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто започна да ака в куфар, мисля, че вече няма смисъл да аналозираме решенията му.
17
6
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Ботокса спира да му действа. Бузите спихнали. Сега опитва да " мисли ". Резултат безразборна стрелба по цялата територия на Украйна; все пак си трябват жертви преди закуска.
16
8
 
7
 
! Отговори
Впрочем преди 1 година
Отчаянието е изписано на лицето му, и в действията му всъщност....
15
6
 
7
 
! Отговори
ами преди 1 година
Тоя от КОВИДА се крие в бункера вие чекайте война да спечели
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 защо 8 години не знаехме, че там има война... )))))То и Донбасци не знаеха, добре, че тая зима руснаците им казаха.
13
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
И тоя като се нашмърка не знае какво прави
12
6
 
5
 
! Отговори
Руди преди 1 година
*** май съвсем е откачил. Пенсионирвайте го!
11
11
 
7
 
! Отговори
Апокалипто преди 1 година
А защо 8 години не знаехме, че там има война ,че източна Украйна е превърната във военна зона с ракети летящи всеки ден, защо никоя медия никога не го отрази, защо се криеше?Защото трябваше да се намеси Русия и да бъде обявена за агресор! Лицемерието на някои индивиди няма граници!
10
8
 
18
 
! Отговори
Ясен преди 1 година
Путин е един отчаян човек, който видя в действие,,великата си руска армия,,.....пълен крах. Откажи се брат, предай се! И без друго ще отидеш на съд в Хага.
9
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, сетиха се руснаците да бият по тила! Трябваше от първия ден още - да оставят укритата без ток, комуникации, вода и храна. Да видим тогава колко ще покрепят Зеленчо, да видим тогава как ще си местят войските по фронта. Силно се кефя че ударите продължават и няма да спират. Укритата се преместиха в каменната епоха. Хахахах. Вече навсякъде е режим на тока, а нямат вода да си полеят aките в тоалетната...
8
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решенията, които взима Президентът Путин, са в пряка зависимост от натиска, който колективният запад упражнява срещу Русия.