Бивш шеф в ГДБОП: Хакерските атаки от Русия ще се увеличават

Те нанасят чисто имиджов удар на институциите, обясни Явор Колев
15 окт 2022 20:05, Анисия Иванова
68
Бивш шеф в ГДБОП: Хакерските атаки от Русия ще се увеличават
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хакерската атака е така наречената DDoS или отказ от услуга. Бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев обясни механизма на действие.

"Тя се командва от централен сървър, който насочва атаката към определен сайт, милиони заявки се отправят към сайта и не може да изпълнява функциите си, стига се до пълен срив на сайта", обясни Явор Колев.

Според него атаката нанася чисто имиджов удар на институциите.

Още по темата

"Тази атака няма за цел да бъде открадната информация, нанася имиджови щети, като показва, че съответната институция не може да се справя добре със защита на дигиталния си образ", допълни Колев.

По думите му такива атаки идват предимно от Русия.

"Когато има някакво събитие като войната, това се очакваше от февруари, че страните, които подкрепят Украйна, и страните от НАТО ще бъдат атакувани, но сега имаше атаки към американска летателна индустрия и въобще очакваме такива атаки да се увеличават", посочи Колев.

По-рано през деня за няколко часа сайтовете на редица институции бяха труднодостъпни заради мащабната хакерска атака. Жертва станаха интернет страниците на Президентството, Министерският съвет, МВР, Министерство на отбраната и Националната агенция за приходите. Достъпът до тях е бил временно ограничен, а след това влизането е ставало по-бавно.

"Тук не е подложена на хакерска атака институцията Президентство, обект на атака е българската държава и то като част от европейското семейство, обект на тези атаки са много министерства, не знам защо са изпуснали прокуратурата, не ги подтиквам", заяви на специална пресконференция главният прокурор Иван Гешев. Той е категоричен, че случаят е сериозен и засяга националната сигурност.

"В това няма политика, това е чисто криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Ние защитаваме основни демократични ценности като правова държава и върховенство на закона и е нормално да имаме последствия и това е част от тези последствия, ние ще си свършим работата, за да защитим интереса на евроатлантическите партньори", добави той.

"Хакерската атака, която е срещу държавността, е от територията на Руската федерация, група хакери, базирани в Магнитогорск", уточни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

ДАНС и ГДБОП извършват проверка. Експерти подчертават – това не е първата хакерска атака срещу България.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат ни за хакерската атака
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентския сайт забивал и вървял трудно :) Нета да си провери :) Хакерската атака май пак плашат хората с Русия :) Престой да даваме оръжие на Украйна и почнаха измишлиотините и пропагандата
42
1
 
2
 
! Отговори
тТт преди 1 година
То пък едно хакерство - DDos атака. Че чак и застрашена национална сигурност с нея. :)
41
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Добре , че е бивш шев , поредния лаладжия пускащ фейк новини
40
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Де ги намирате такива експерти , да се запиша и ас - ще е нужно само да отговарям атаката е от русияНяма да споменавам , че идва след отказа на радев да подпише на украйна за нато
39
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Американците не можаха да разберат откъде са атакувани преди време,нашите веднага уточниха - от Магнитогорск . С използване на VPN хакерите са непроследими,може и от Барбадос да атакуват, но нашите "уточняват" , демек, вижте колко сме добри .
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не беше ли пича, дето гонеше 13 годишни, че сийдвали порно в замунда?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време при бай Тошо никога нямаше хакерски атаки към сайтове на държавните институции.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен То пък едни институции ,да си обършеш г....
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пасарела Друго е да те лъже чепикът на Сатаната ,с гей блясък ,нали ?
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Магнитогорск, значи. Оттам ни удрят. Магнитогорск... ех... Беше Магнитогорс, скоро ще са руини.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Иван Гешев се обръща към Бойко Борисов с "шефе" ?И тоя седнал да говори за зависим ?
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бря Русия едва ли че ще се занимава с България ,цирк)пощите не работиха април и май месец по всички празници и Русия ги хакнала ,а тогава беше министър Еконт ,мислете как ни връзват )
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как така нали Кремъл са приятели ?Кратуните на много русофили трябва да узреят, че в РФ няма приятели на България а само империалисти с желание за мъст и разширяване на влиянието им !
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф... Явор Колев. Онзи кибер гений дето искаше да забрани торентите. (КАК, БЕ? КАК?) Само да знаеше какво е торент първо. И си остана едно връзкарско тъповато ченге. Абе, викнете някой истински администратор. Има по пазарите четки за зъби с повече интелект от Яворчо. Имам въпрос, Яворчо. Защо не са използвали proxy chains? А атаката е точно от Магнитогорск? И адрес викаш са си написали? Визитки? А дали нашите "спецове" като тебе сами не са си дръпнали шалтера, че да реват за повече парички?
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Никой не ги обича 38 - продажни , слугуващи на САЩ политици . Те са ни проблемът
28
0
 
8
 
! Отговори
Никой не ги обича преди 1 година
Защо така бе руски другари, нали бяхме братушки ?!
27
1
 
4
 
! Отговори
Явор Колев преди 1 година
И започна се... Видни адепти на Сатаната бяха поставени под охрана за тяхно добро, защото имаше реалнавероятност народният гняв да доведе до линчуване с мрежов кабел, и/или изгаряне върху клада от сървъри снелегално съдържание. Страх скова сърцата на сийдърите, усетили страховитата мощ, и те започнаха сами датрият бази данни, а за по-сигурно направо мятаха компютри и арддискове през прозореца, само да звъннеше навратата инкасатора от ВиК. Щом усетеха че нещо не добро тече по кабела, те уквахакрай него, успоредно и със скоростта на греховния сигнал, и така за нула време разкриваха вси
26
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А от САЩ, като оная по вреве на броенето на гласове след изборите за ЕП?!
25
10
 
6
 
! Отговори
Губят в Украйна и преди 1 година
Нищо друго не им остава на руските лузъри - жалки примитивни хакерски атаки - просто Братушки!