Толкова много искам да видя дъщеря си... 108 жени бяха върнати в Украйна

12 от тях са цивилни, които били "прекалено много украинки"
18 окт 2022 20:00, Нели Христова
69

Снимка: БГНЕС

Виктория отново ще прегърне 4-годишната си дъщеря, след като в поредната размяна на затворници между Русия и Украйна 108 украинки се върнаха у дома.

Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак, каза, че това е "първият обмен изцяло на жени" в изявление, публикувано в неговия акаунт в Telegram малко преди 19:00 часа в понеделник.

"Майки и дъщери бяха в плен, а техните роднини ги чакаха“, написа той и добави, че у дома се връщат 11 офицери, 85 редници и сержанти и 37 военнопленници от завода "Азовстал", както и 12 цивилни жени, хвърлени в затвора, "защото са "твърде много украинки". Две жени са отказали да се върнат в Украйна и са останали в Русия.

Серия от изображения показва десетки жени, които слизат от бели автобуси и емоционално прегръщат семействата и приятелите си в Запорожие, Югоизточна Украйна.

Сред тях бе и медикът Виктория Обидин. По думите й групата не е имала представа до последния момент, че ще бъдат разменени. Обидина е била с четиригодишната си дъщеря, когато Мариупол пада. В "Деня на майката" обаче двете се разделят - майката е изпратена във филтрационен лагер на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато детето е изпратено само в град Запорожие. Тогава роднините на Алиса успяват да я вземат и да се грижат за нея.

"Ще отида да видя дъщеря си. Толкова много искам да я видя", каза Виктория пред местните медии.

Микола Кулеба, бивш детски омбудсман на Украйна, потвърди, че Обидина е била в руски филтрационен лагер в самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато роднини са се грижили за дъщеря й.

"Малката Алиса скоро ще може да гушне майка си! Щастлив съм за семейството и се радвам, че ще се съберат отново", написа Кулеба в публикация във Facebook в понеделник.

Всички жени ще бъдат прегледани от медицински лица и ще получат рехабилитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ХАЙДЕ ОБРАТНО НА ФРОНТА... ПОСЛЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЧЕ СА СЕ ВЪРНАЛИ...ЩО ЗА УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ Е ТОВА, КОЕТО ИЗПОЛЗВА ЖЕНИ В АРМИЯТА СИ...
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРОЗОМБИТА
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не прилича че са били в затвора много е с вежи и защо говорят на руски а не на увкропски. и защо нема нищо за размяната на руски пленици да видим ка изглеждат
54
3
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тая се връща от почивка ,затова е толсова весела и жизнена !
53
2
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Пак наметнати с тия украински парцали !Руснаците са добри и тия жени го знаят това ,затова са живи и здрови и да не се правят на "интересни " !
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какво се чудим 58Кой е отвличал жени, БЕ? Намериха ги зарязани в Азовстал!!!! "Героите на Украйна" си зарязаха жените!!!! Закривай!
51
9
 
6
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
Да отвличаш жени кат заложници и да ги наричаш пленници и типичен маниер на ислямска държава и терористичните организации .Дори германските нацисти не са правили такива неща както руските ***
50
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво ще им е рехабилитация? На снимките се виждат ведри лица и настроение. Жените са видимо в добро здраве. Дали така изглеждат върнатите от плен руснаци? Е, "кефят"ме знаците на униформата на единия посрещач. Снимка 4.
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 офицери, 85 редници и сержанти и 37 военнопленници от завода "Азовстал" --- Защо искат съжаление ??? Щом си в армията това е.... Азовстал == бандера. Тогава??? искали да видят децата си ??? Тогава да не са ходили в армията .
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До .............Точно, че имаме деца и не искаме да ги даваме курбан за американски и каквито и да е други мръсни интереси!
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето Нелито странно пропусна да ни информира, че от 105 руски пленници, 55 са ЦИВИЛНИ моряци от търговски кораби, зварени от специалната операци по украински пристанища и ремонтни работилници!!!! Затворили ги на корабите без никакъв достъп до лекарства месеци наред. Запаси от вода и храна са имали достатъчно. Също така се мълчи, че руснаците при Херсон са оставили завчера укрите да приберат труповете на своите след "успешната"им атака. 80 по укро инфо, но май са поне 250.
46
11
 
7
 
! Отговори
............. преди 1 година
днес.бг спирайте коментарите, че тука съвеZките *** се развихрят в дебилизма си. Тия сякаш майки не са ги раждали или нямат деца.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно що тъй не искат при асвабадителката.....
44
8
 
17
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"Две жени са отказали да се върнат в Украйна и са останали в Русия." - дай за тия да чуеме повече. как се изпуснахте?
43
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пак ги пратете да бранят ,, Украйна,, Този път няма да ви ги върнат
42
9
 
8
 
! Отговори
do 35 преди 1 година
До Анонимен /Украинската ПВО е достатъчно силна/ --- Никога не е била силна, а от седмица украйнците нямат никакво ПВО! Нула! 0 ! А руските ВВС не са се намесили, защото руската армия още не се е намесила. Изчакай седмица-две докато приключи опреснителната подготока
41
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Няма да се просълзя.
40
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази хохлушка надебеля от руска храна. Сигурно е била добре в плен. Тя не изглежда изтощена. Може да отиде отново на война
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата кога ще ги разменят?
38
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко плащате за подобни трагични истории? Имам дарба да пиша подобни, при това грамотно.