Руски офицери обсъждали удрянето на Берлин с ядрени бомби

51% от германците се страхуват от ядрена война заради конхликта в Украйна
29 окт 2022 16:40, Нели Христова
170
Руски офицери обсъждали удрянето на Берлин с ядрени бомби
Снимка: БГНЕС

Руски военноморски офицери са обсъждали ядрени удари срещу Берлин и две германски военни бази по време на учение преди година в евентуален опит да възпрат Германия да подкрепи Украйна.

Твърди се, че съобщенията са били прихванати от западното разузнаване, докато руски военни кораби са провеждали маневри в Балтийско море в края на миналата година, когато президентът Путин започна да подготвя силите си за нахлуването.

От началото на конфликта германският канцлер Олаф Шолц многократно е предупреждавал за риска решителната намеса в полза на Украйна да доведе до ядрена война, предизвиквайки спекулации, че е получил конкретна заплаха за потенциална атака срещу Германия.

Списание Der Spiegel твърди, че е научило от няколко източника в германските служби за сигурност, че руските офицери са споменали три възможни цели на германска земя: Берлин, военновъздушната база Рамщайн - важен център за логистиката на американските въоръжени сили - и военновъздушната база Бюхел, където се съхраняват около 20 американски ядрени бойни глави.

Въпреки че подобно бърборене е обичайно по време на военни учения и по никакъв начин не предполага изричен руски план за ядрено нападение срещу Германия, има предположение, че то може да е имало за цел да сплаши Берлин и по-широкия Запад. Германия е силно чувствителна към опасността от ядрена война поради историята си като един от основните разломи в Студената война, когато големи арсенали от атомни оръжия бяха разположени от всяка страна на границите.

Анкета, публикувана от Der Spiegel, установи, че 51% от германците се притесняват, че войната в Украйна може да доведе до ядрена война. 57%  са загрижени, че Русия може да използва ядрени оръжия срещу Украйна, а 37% се страхуват, че те могат да бъдат обърнати срещу Германия.

Твърди се, че търсенето на изграждане на частни бункери, способни да защитят обитателите си от радиация, се е увеличило четири пъти от февруари. Берлин обмисля изкупуване на обществените бункери, които бяха продадени след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Германското правителство планира да преразгледа своята противовъздушна и противоракетна отбрана като част от програма за 100 милиарда евро за превъоръжаване на въоръжените си сили, както и да замени флота от бойни самолети Tornado, които теоретично биха пренесли американските ядрени бомби от Бюхел в случай на атомна война.

Сред разглежданите варианти е противоракетен щит в градски мащаб, базиран на израелския Железен купол, въпреки че не е ясно каква част от територията на Германия може да защити това. Шолц също използва реч в Прага през август, за да обяви амбиция за създаване на общоевропейска мрежа за противовъздушна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
19
 
7
 
! Отговори
АХМЕД ДОГАН преди 1 година
Браво на МАЙКА РОССИЯ..БОЙ ПО ГЕРМАНИСТАН !
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Например 123 и други по на вътре.
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кой да вярва на лайковете. Те са фалшиви. Например тези по долу.
134
6
 
4
 
! Отговори
Ник преди 1 година
Ако се стигне дотам първа е Англия втора Полша
133
7
 
16
 
! Отговори
Володя преди 1 година
Да, също така вече е уточнено от братята западняци да се пусне тактическо ядрено оръжие точно в центъра на Кремъл и по-възможност върху голото теме на Путин. А той самия ще умре през Септември 2023. И той го знае, затова бърза.Нищо няма просто ей така да се размине. Путин = Хитлер. И на оня свят няма да си намери място долнопробния съветски диктатор. Има много да плаща заедно с "неговите" братя - касапи. И ще си плати...
132
12
 
5
 
! Отговори
Тони преди 1 година
Почти всички кандидати за психодиспансера са тук. Новите лекарства със сигурност ще свършат добра работа с тяхната депресия. Всеки пише своя версия, според пренебрегнатата си болест, според разстройството на мозъка си, всеки обвинява другия за омразата си, за неуспехите си в Русия. Русия е основният враг за тях. а хората не са такива и президента не е това което искат болни са всяка неудобна новина ги вкарва в лудост в омраза към всичко живо русофобия
131
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а българите са още по-смешни, живеят в най-бедната държава в европа без газ, парно и говорят за русия. наистина смешно?
130
7
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Вече се видя, че Путин не е единственият луд в Русия !
129
6
 
9
 
! Отговори
До 125 преди 1 година
Я препрочети чл. 5 от хартата на НАТО.Няма никакво задължение на останалите страни да нападат Русия. Всяка страна решава как да отговори.
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-любопитното е че съгласно устава на ООН имат правото да го направят срещу всяка страна победена във втората световна война (България включително), ако решат че те отново се въоръжават и могат да са заплаха за Русия. Само трябва да уведомят останалите съюзници.
127
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путин не е Русия ! И ние се нуждаем от мирен живот и не се нуждаем от гей паради ,многополови и извратеняци ,ама сте тук .
126
2
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
До Анонимен То пък един ,,член,, да си го наврат в задницата ! Не е задължителен ,а е препоръчителен . Вземи го прочети ,многополов !
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония навремето дето най-много скачаха да падне комунизма и социализъм и да дойде демокрацията май най-много те са русофили сега. Все едни такива парадокси в Българи. Няма лошо - само, че май е време да разберем на страната на кои сме.
124
1
 
4
 
! Отговори
взвд преди 1 година
фейк нело нещо по умно не можа ли да измислиш
123
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уУкрайна е цирей на *** на Европа ..
122
18
 
16
 
! Отговори
бг мен преди 1 година
Де-би-лн-и-те платени анонимни флудерасти при всяко свое психично излияние само сънуват разпада на Русия и смъртта на Путин. За колко долара се продадохте бе п-а-п-ла-ч гнусна ? Няма да има разпад на Русия а "пролив имени Сталина" между Канада и Мексико. Какво ще правите тогава бе г-н-и-д-и, ще търсите отде рубли ли да си купите бе и-зр-о_д-и безродни ?
121
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
127 Русия неможе без запада. Той я направи богата. Суровини не се ядат. Без западните технологии и банки, руските олигарси нямаше да могат да забогатеят. Путин се самозабрави и иска световно господство. След Украйна, щеше да тръгне към запада и да анексира територии, докъдето може. Трябва да бъде спрян.
120
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удряне с ядрени бомби по Берлин, нямаше да бъде сплашване, а война на НАТО с Русия. Щеше да се задейства чл. 5 за нападение, дори само на една натовска страна, за да започне мащабна нойна на НАТО, с държавата нападател. В случая с Русия. От такава война нямаше да има победител. Тя щеше да доведе до разпад на Русия и смъртта на Путин и обкръжението му, на семействата им.
119
5
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
фейк!
118
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 118 в Бункер ! Всички които изграждат бункери действат на принципа -ТИ УМ-РИ ДНЕС УТРЕ АЗ ! ЩЕ ВИ ПИТАМ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ КОГАТО ПОЛУЧИТЕ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ ?