Пригожин има толкова власт в Русия, колкото Лавров и Шойгу?

Заради него генерал Сергей Суровикин е поел операцията в Украйна
2 ное 2022 19:20, Нели Христова
56
Пригожин има толкова власт в Русия, колкото Лавров и Шойгу?
Снимка: БГНЕС

Лидерите на групата "Вагнер", руската наемническа групировка, подкрепяща Владимир Путин, сега имат толкова голямо политическо влияние в Кремъл, колкото външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу, заяви руски дисидент и бивш политически затворник пред британска парламентарна група.

Още по темата
Михаил Ходорковски каза пред комисията по външни работи, че бизнесменът, който най-накрая призна през септември 2022 г., че е основал групата, е имал толкова достъп до Путин, колкото официалните правителствени служители.

Той каза, че Пригожин стои зад неотдавнашното назначаване на генерал Сергей Суровикин за ръководител на военната операция в Украйна и работи в тясно сътрудничество с него в Украйна.

Популярността на групата "Вагнер" в Русия нарасна през последните месеци, откакто тя успя да потвърди, че съществуването й действа като алтернатива на по-широката мобилизация, каза Ходорковски.

Той обаче добави, че групата "Вагнер", разполагаща само с около 7000 души, няма да поеме вината, ако военните операции в Украйна се провалят, тъй като руските сили са между 150 000 и 200 000 души.

Двамата, които ще поемат вината, ще бъдат Юрий Ковалчук, финансистът на Путин, и Шойгу - хората, за които се смята, че най-често са притискали Путин да започне инвазията и са прогнозирали, че Киев може да бъде превзет след три дни.

Ходорковски обвини Путин, че използва наемни сили като "Вагнер", която често набира хора от затворите, защото му позволява да лъже, да отрича отговорност и да прилага незаконна външна политика. "Те се занимават с тероризъм и убийства", каза той, като добави, че Обединеното кралство и други страни са били твърде бавни, за да забранят групата като такава, въпреки нейната явна "терористична" дейност в Африка.

Подновяването на наборната военна служба би било много опасно политическо решение за Путин, каза Ходорковски и добави, че съпротивата срещу мобилизацията го е принудила да доведе процеса до преждевременен край.

Той твърди, че 700 000 души са напуснали Русия след мобилизацията и каза, че това представлява "сериозен удар за отбранителната индустрия на Путин и за икономиката на Русия", потенциално по-значителен удар за руската икономика от всички нормални санкции, наложени от Запада.

Ходорковски призова Обединеното кралство да приеме много от тези руски изгнаници, като каза: "Тези хора са най-активните и образовани хора с определени финансови възможности, включително 30 000 руски програмисти, основно базирани в Кипър. Това значително засегна способността на Русия да води кибервойна."

По същия начин той каза, че много руски инженери, необходими за възпроизвеждането на високоточни оръжия, са напуснали страната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглите саксии продължават да пишат бълвочи и се чудят с кой да се занимават за да държат вниманието на зомбираните.
19
3
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Аре стига говори глупости. Това не е "руско-турска" война, както пише в комуняжките учебници, а е 5-тата или 6-тата подред Руско-Османска война, като апетитите на руската империя тогава са Константинопол, а България е само малка част от този план. А доборолците, за които говориш, повече не са дори руснаци, а УКРАИНЦИ, Финландци, Литовци и Естонци, дори има един японски самурай доброволец. Всъшност, най-голямата заслуга за Освобождението имат украинските полкове.
18
4
 
3
 
! Отговори
Артьом преди 1 година
Путин си е интровертен човек което значи, че трудно може да намери истински приятели във вътрешния си кръг. По-затворените хора им кроят най-лесно планове зад гърба. Та колкото и да е направил за тези хора много лесно могат да го предадат. Единствено Фюрера не беше предаден до последно, ама той пък беше мн зарибен тип
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде, Урсула *** платила милиарди на фирмата на мъжа си, но това не се вижда?!!! Пригожин им боде
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво за Шахтьор?
15
1
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Кофти.За Шахтьор Донецк няма отговори:):):):)
14
3
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Кажете бе руски тролейбуси,че ше залагаме по некой лев тука:):):)Шахтьор Донецк каква им е играта сега?Руски ли са Украински ли са?:):):):)
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са свалили чужд дрон, снимал е около сръбски военен обект, 24 часа съобщи.
12
2
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
:):):)
11
2
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Гледаме сега тук Шахтьор Донецк - Лайпциг 0-1.Тез Шахтьор сега какви се водят Украинци или Руснаци?????
10
5
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Умнокрасивитета да не се моли да умре Путин, че този дойде ли, съвсем ще им разгони фамилията ;) !!!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех има 120 епизода
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опа
7
9
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
руснаците копят окопи в Белогород , Железногорск и Курск. Май наистина са се притеснили ,че ВСУ може да стигне до маЦква.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, щом информацията идва от жалък предател, значи със сигурност е вярно. Както и постоянните новини как Русия вече е загубила войната. Толкова я е загубила, че укропите копаят нови окопи около Киев. Победни окопи най вероятно.
5
5
 
12
 
! Отговори
руско безлвастие преди 1 година
в русия властта се търкаля по улицата. Всички знаят ,че малкото пу няма да доживее и година и точат зъби. Големият въпрос е кой пръв ще му забие нож в / под гърба.
4
2
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Всичко върви по план :)
3
7
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До АнонименГолямо посиране пада От такова посиране ще се наложи още една мобилизация че много им *** на гробовете в Украина на руснаците
2
9
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
След 20 дни започва Световното по футбол в Катар и цял Свят ше гледаме мачове до откат:):):)Тук руските тролеи ше си пишат за войната:):):)
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укропитеците се поссират от генерал Сергей Суровикин.