МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната

Позицията на България остава в подкрепа на Украйна
10 ное 2022 12:55, Елка Василева
225
МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната
Снимка: архив, БГНЕС

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи(МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството.

Още по темата
Изказването му е в отговор на журналистически въпрос относно изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че "Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения".

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До анонимен 67 - на брега на Варненския залив се намира крепостта Одесос. Тракийска по същността си, но завладяна от Александър Македонски. Следва ли сега гърците да ни направят "специална операция"? След 30 и кусур години на съществуване като призната от ООН и Света държава Украйна, изведнъж на Путин му се привидя, че може отново да прекроява света? Така ли бе, русофиле? След като Русия беше "гарант" на целостта и, за да махнат украинците ядрените си оръжия? Айде бе, колко удобно?
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия 57 Путин може да е казал ,че " азбуката идва от македонските земи ", което си е така . Ама нашите продажници ПП- ДБ - ГЕРБ - ДПС , легитимираха македонския ??? език , македонската ??? азбука . По заповед на Брюксел и Вашингтон. Обикновени слуги , ама нанесоха огромна вреда
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 имаш грешка в тезата си. Украйна не е независима, тя е американска колония. Пример Байдън докато е сенатор заповядва на Порошенко да уволни главният прокурор на Украйна и той го прави. Има видео в тубата как се хвали пред журналисти. Нали се сещате защо е уволнен, за да не души около синчето му Хънтър. Демокрация та дрънка
57
6
 
9
 
! Отговори
до 54- "Данчо&q преди 1 година
Абе, ти добре ли си с мозъка? Кога сме обявили война на русия? Като сме я обявили тая война, ти що правиш тука във форума, а не си доброволец на фронта? Абе, русофили, тия руснаци така са ви промили мозъците, че вече не знаете какво говорите! Засрамете се! Българи сте, ще защитавате българското. Ако се чувствате руснаци - заминавайте за Херсон, да подпомогнете мухоморките - джуджета от кремъл.
56
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако този и други подобни слуги американски по цял свят не си затваряха очите за случващото се в Източна Украйна след превврата през 2014 , нямаше да се стигне до въоръжен конфликт . няма как вината да е само на Русия .
55
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не подкрепям ни Украйна, ни Русия, Америка, Тумбукту, подкрепям единствено България. НЕ Българията, ограбена. продадена
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера по немската телевизия една депутатка от левите зададе въпрос към депутата от Християн демократите като сте много етични и налагате санкции на Русия,защо не налагате санкции на Саудитска Арабия която води война в Йемен ,а и изпращате оръжия . И оня взе да пелтечи и разтяга локуми.
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"която е в нарушение на Устава на ООН" има лекция на швейцарски професор относно войните на сащ ,който знае немски да я изгледа в тубата. Визирани са последните 25 години, всички американски войни са нарушили съответният устав ,с даже ние помагахме с войници в Афганистан и Ирак.
52
10
 
6
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Тук е НАТО, парче просто, не Русия, не неутрална държава, а НАТО. Ако толкова ви е трудно на русопитеците да го преживеете това, спокойно можете да се застреляте.
51
7
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До ПроСоТо - дословно си написал "колко може да падне една нация"! С това, че вземаме страната на нападнатия - което сега про-руското ни управление ще омаскари в интерес на Путин - къде е "падението"? Като страна от ЕС и НАТО си емаме ангажименти. За какво падение говориш? Путин вече ни обяви за врагове.
50
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАКТИТЕ са си ФАКТИ неуважаеми копейковци - Русия нападна една суверенна и независима държава! Както и да го чоплите и да го увъртате, това е истината!
49
11
 
13
 
! Отговори
Айвън преди 1 година
Русофилски рев се носи тук, много яко!
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та нашата държава е била с Хит.лер срещу руснаците, какво още се чудите на българската политика, няма такава, само в пропагандата да се ловят мушиците
47
5
 
5
 
! Отговори
Отговорник преди 1 година
Ако един ден решим да обявим военна операция на територията на Русия- тогава може да сме отговорни за войната, въпреки, че отговорността пак ще е поделена, поради непрестанните провокации от руска страна.
46
5
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 54 - що се правиш на луд русофиле? Колко пъти Путин, чиито мехове целодневно ближете вие русофилите поздрави македонците с това, че кирилицата "произхождала от техните земи"? А? Или обичаш да се унижаваш в услуга на Господаря си? Понятия като достойнства не ги разбираш, нали!
45
7
 
6
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Само и единствено ние имаме отговорност, че обявихме война на Русия.
44
10
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 49 - и това го казвате русофилите дето се влачите по корем пред Джуджето с кървавите ръце от Масква, което дори и азбуката ви откраде? Безочлив си!
43
6
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До ПроСоТо - прав си! Падението е пълно - някакви индивиди като теб, русофили - да се влачат по корем пред доказан военопрестъпник, който отгоре на това тая азбука която споменаваш я "даде" на македонските шYтове! Няма по позорно падение от това, да трепериш като лист пред тоя който цяла Европа и половин Свят презират. И да, прав си - *** /според теб/ умира веднъж, страхливеца - десетки пъти!
42
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Турция нападна Кипър и крадяха петрол от Сирия западдналяците не налагаха санкции.
41
3
 
6
 
! Отговори
Маврициус преди 1 година
От 'София' нищо не зависи, ние сме независими, руснаците ни профукаха като територия-съюзник , сега ще се договарят с турците, за тях не е проблем като цяло бизнеса е важен, просто за народа тук трябва да свикне,че турската свръхикономика ще го засмуче, демография, ресурси и интереси , пък и нали сме съюзници в НАТО срещу руският агресор на практика, ние сме повече мюсюлмани отколкото православни бели хора вече, чупки в кръста фики-а-у, бежанците са ни като деца по европейските норми