МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната

Позицията на България остава в подкрепа на Украйна
10 ное 2022 12:55, Елка Василева
225
МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната
Снимка: архив, БГНЕС

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи(МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството.

Още по темата
Изказването му е в отговор на журналистически въпрос относно изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че "Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения".

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много триете коментари, ако те засягат слугите като този ...Помним преди 89г. тези активисти! Защо в БГ нямаше лустрация? изплуваха такива мазни като този!
79
5
 
8
 
! Отговори
Почва се преди 1 година
Борел: Всю автомобильную и железнодорожную инфраструктуру Евросоюза нужно переоборудовать для быстрых перевозок военной техники на восток. ЕС подключит страны Балкан, Молдавию и Украину к проектам по увеличению военной мобильности для быстрого развертывания боевых сил.
78
3
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До ПроСоТо 88 - взаимни сме! Никъде в постовете си не те обидих лично, но ти не вдяваш. Без значение. Дали Масква я е страх? Сигурно всеки трети руски войник убит в Украйна е загинал от български патрон. Ти кажи, страх ли я е Масква. Не тежко оръжие, но боеприпаси - виж тук сме номер едно сигурно и тук Масква я е страх. Довиждане, аз също имам работа, за да си губя повече времето с теб.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изказаното мнение означава ли, че в посолството ни в Украйна не са имали сведения за извершващото се в страната? За какво тогава въобще се плаща за поддръжка на посолство, след като нямат конкретна и детайлна информация за страната, в която са?
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки му е ясно колко оръжие България продаде на Украйна от самото начало. Тези наще или не разбират какво им се казва или просто не знаят какво значи дипломация. Надявам се не вярват че могат да излъжат руснаците за това какво оръжие масова се използва срещу тях в Украйна.
75
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е на собствена територия. Запорожка област, Херсонска област, Донецк и Луганск се присъединиха към Русия чрез демократично гласуване и референдум. Това са руски територии международно признати според правилата на ООН за върховното право на самоопределение на всеки народ. Русия защитава собвствените си територии от агресията на украинските терориристи.
74
3
 
14
 
! Отговори
Да видим себе си преди 1 година
Никой не уважава сателитите. Уважават тези, които имат, и могат да отстояват своя национален интерес. Да вземаме пример от Турция. Член на НАТО но поддържа добри отношения и с Русия. И само печели от това. Може ли Турция да бъде посредник в конфликта? Може и го прави. А ние можем ли? Не, защото всички знаят, че сме само сателит.
73
5
 
17
 
! Отговори
напомняне преди 1 година
Днес се навършват 33 годинки, откакто фалшивата демокрация ни споходи.......
72
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икам да попитам нашето външно министерство ще признае ли изборите в САЩ? Защото стана известно налример, че за конгресмени са избрани двама мъртъвци демократи, умрели съптветно на 9-ти и на 25-ти октомври. От централата на Байдън коменарът бил, че "хората гласували за демократическите ценности". Ако в България се случи подобно нещо, каква ще е резкцията на дъ;гата ръка отвъд океана?
71
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Лаврентий Берия...ся за последно от мен,ще напусна тая изключително "интересна" дискусия,но преди това:..-Знаеш ли,наистина много ме развесели..Начи викаш :-"Масква заповедала на министърот да не праща оружие за Окраината" ?!...Ей,направо ми вдигна самочувствието!..Начи московците толкова са се УПЛАШИЛИ,че ако гологъзаБългария даде оръжието си на Украйна и край-Русия ще загуби войната ?!../ако не бехте толкова безмозъчногруби,щехте да развеселявате форума,ама пусто..изглежда ви подбират ..
70
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено , че нашите некадърни политици са виновни за повишаването на ескалацията - това не е НАША война (Украйна не е нито в НАТО,нито в ЕС), за да вземаме страна !
69
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорност за продължаването на войната носят и тези, които въоръжават Украйна. И ние се присъединихме към този отбор юнаци.
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84 американофилите са предатели, признаха Македония, сега я пуснаха в ЕС и дефакто признаха Македония език и за благодарност македонците откриват в България македонски културен център и искат да ги признаем като малцинство в конституцията ни. Ей такива като тебе са най-вредните цицат от НПО и нищо не правят по цял ден освен д тролят глупости.
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна продължават с мобилизацията, 40 мил страна са и взеха да пращат и 60 годишни плюс наемници и пари и оръжия от още 30 страни. Мдаааа ще се бият до последния украинец, за да угодят на САЩ. Между другото САЩ искат да изтеглят производство от Европа с евтината си енергия и дотации от правителството с около 400 милиарда. Даже западняците взеха да се усещат как САЩ ги подхлъзна.
66
3
 
1
 
! Отговори
Путин преди 1 година
До анонимен 74- не дават самолети, защото нашите брилянтни служби заблудиха НАТО, че българите са русофили със серия тролски коментари в днес.бг. Вечна слава на най-добрите служби и бойците на тихия задклавиатурен фронт!
65
6
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 77 - а, ето русофила вече е готов и македонските земи да признае! Та, как казваш, по времето на създаването на писмеността ни, Охрид кой му е бил цар - Българския или Македонския бе? Така било, нема що. Предатели национални сте си и това е!
64
4
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До ПроСоТо - 69 - и още преди да свърши гласуването, т.н. служебен военен министър излезе и каза, че "нямаме нищо" да дадем. Явно Масква вече му бе прошепнала на ухо. Ако нямаме редовно правителство, това ще е всичко. А имаме. Но мнението ти вече показва русофила в теб, колкото и да прикриваш.
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78 като си запознат с ООН , прочети относно границата между Русия и Украйна и може нещо да ти светне под каскета
62
14
 
9
 
! Отговори
Русия - смех преди 1 година
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 9 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
61
7
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
призоваваите за преговори и мир а не за изпращане на оръжия аз съм противдаването на оръжие избиват се млади хора и от двете страни ръка срещу съседне се вдига санкциите трябва да се вдигнат и газът да потече както е текъл75 години в мир тази воина е между сащ и русия и няма защо да се бутаме междушамарите винаги сме на грешната страна историята го е доказала