Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?

Подобен удар може да се разглежда като ескалация от Запада
12 ное 2022 21:25, Нели Христова
241
Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?
Снимка: БГНЕС

Руските сили на Спецназ в Украйна са оборудвани с оръжие, което им позволява да нокаутират всички електронни устройства в зона от 10 км или повече, смятат експерти. Те може да са готови да го използват, тъй като разочарованието се натрупва след поредица от поражения на бойното поле.

Удар с електромагнитен импулс (EMP) би деактивирал гражданската инфраструктура на Украйна и би нанесъл удар върху способността й да се защитава, обясняват експерти.

Такива удари обикновено се извършват с помощта на ядрена детонация с ниска мощност в космоса, за да се създаде електромагнитен импулс, който прекъсва всички незащитени електронни устройства. Обхватът на удара е пропорционален на височината на взрива.

EMP удар - оръжието, което използват руските злодеи във филма за Джеймс Бонд от 1995 г. "Златното око" - от въздушен взрив от височина 50 км би покрил по-голямата част от средния запад на Съединените щати, според НАСА. Детонация в космоса на 190 км би обхванала по-голямата част от континенталната част на САЩ.

Кремъл е разработил и неядрени EMP боеприпаси, които имат по-целенасочен ефект. "Русия притежава набор от неядрени EMP боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от земята с помощта на специализирани снаряди", твърди Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), пред The Times. "Някои части на Спецназ, действащи в Украйна, носят тези оръжия", добавя той. "EMP ударите оставят много малко видими следи, така че е трудно да се знае дали някой вече не е бил използван, без да сте на място, за да разследвате."

Атака с неядрен удар от този вид не се счита за значителна ескалация, обяснява Бронк, и може да бъде използвана без риск от предизвикване на пряка конфронтация със Запада.

През юли руските държавни медии се похвалиха, че нейните неядрени оръдия EMP са увеличили обсега си до 10 км след поредица от тестове през лятото.

Президентът Путин вече се опита да извади от строя голяма част от критичната енергийна и водна инфраструктура на Украйна чрез удари с крилати ракети по хидроцентрали, подстанции и съоръжения за производство на топлина в цялата страна. Ядрен EMP удар би направил същото, но в много по-голям мащаб, казва Франсис Туса, анализатор на отбраната и бивш офицер от ядрената артилерия. "Русия вече се опитва да направи Украйна възможно най-необитаема преди зимата, така че не изключвам възможността за EMP удар като част от това, което изглежда е политика на "изгорената земя".

Няма да има толкова човешки жертви, както в случай на пряка ядрена атака, но ядрен EMP удар все още ще се разглежда като акт на значителна ескалация и вероятно ще провокира отговор от НАТО. Катастрофалните ефекти от такова оръжие също са трудни за ограничаване и е възможно инфраструктурата на съседните страни, включително членовете на НАТО, да бъде засегната.

Томас Уитингтън, експерт по електронна война в RUSI, казва, че Западът отдавна е разглеждал EMP удара като прелюдия към ядрен удар — и използването му в Украйна може да се тълкува от НАТО като увертюра към по-смъртоносни ядрени атаки, като по този начин ги принуждава да се намесят. "Мисля, че голямата опасност за руското правителство е, че след като извърши ядрена детонация на EMP, рискува да загуби стратегически контрол над ситуацията, тъй като не може да знае със сигурност как международната общност и по-важното НАТО може да действа", обяснява Уитингтън.

Възстановяването на някои от териториите на Киев в Източна Украйна, включително тези, анексирани от Русия, предизвика тревога в Москва, като Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност, дори предположи, че това е достатъчна причина за нанасяне на ядрен удар.

Позицията на Русия обаче не е достатъчно отчаяна, за да обмисли използването на ядрен удар, независимо дали е пряк или EMP, на мнение е Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия. "Путин все повече търси почивка и знаем, че има натиск върху него от цялото бърборене в Русия за провала на неговите генерали", обяснява той. "Ударът с EMP може да осигури този пробив, който ще обърне войната за него. Но не мисля, че той все още е в позиция. Истинският трамплин към ескалация, ако има такъв, ще е, ако украинците трябва да си върнат територия, която са изгубили, и започнат марш към Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
9
 
6
 
! Отговори
В рашката преди 1 година
Имат лаф потьомкинские деревни. От къде идва? - фаворитът на Екатерина II, княз Потьомкин откраднал товари с пари, които императрицата му дала за развиване на новозавоюваните територии - точно тези, които памуклийките онзи ден отстъпиха. Когато нейно величество решила да инспектира построеното, алчният й любовник на две на три построил села, като театрален декор. Та и с аналоговнетните оръжия на рефейката е същото. Генетично им е някак си - Ай дуци и пияници прахосници.
172
9
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 година
Ще ги удари електромагнитен тъпизъм и алкохолизъм.
171
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Нещо ми се вижда, че Русия притичва под носа на НАТО. Дали това не е разузнаване без бой ? Дали не е играта кой пръв ще трепне? Само бъдещето ще покаже.
170
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам що за човек трябва да си, за да намираш оправдания за убийци на невинни хора.
169
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макети Макети и пълни измишльотини Какво стана с лазера??? Показаха го и това беше
168
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По един електромагнитен импулс им трябва в главите на Руснаците да се съживи мисловната им дейност Толкова са *** че не знам имат ли мозъци в главите
167
13
 
16
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
То това им оръжие е като оръжието на възмездието - ядреното торпедо Посейдон. Вчера се опитаха да му направят тест и то взе че не тръгна по технически причини. Поредната Вундервафла на Мордор се провали със гръм и трясък.
166
7
 
17
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
До БългаринХапчетата, хапчетата си забравил да си вземеш - русофилистичен русороб.
165
11
 
14
 
! Отговори
Измислици преди 1 година
Стига с измишльотините. Тая *** от кокошкари, крадящи перални, има подобни модерни оръжия само в главите на пияните генерали и на затворените в Кремъл ***. Ако имаха такива оръжия до сега да ги бяха използвали, а не да ловят пияндурници от изтрезвителите за да ги пращат на отечествена война.
164
8
 
10
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
до анонимен Щом запонаха русофилите да цитирарт библията значи освен да хвърлят боб и да гледат на кафе друго не е останало! Злото е кремъл това не Йоан Златоуст и Ефрем Сирин ще го видят ами всичките светци и светии и богове да дори и ангели! Безполезно е да намесвате христянството в полза на сатаната(кремъл)!!!
163
12
 
14
 
! Отговори
kreposten преди 1 година
Те лазери ли не пращаха на фронат невидими стелтове секретни по секретни армати с тоалетни всякави видове мега специялни части от полухора С300/С400 какво ли не и накрая нищо .......Армия съставена от доказано с присъди педофили некрофили пандизчии всякави и откровенни пияндета наркопласиори и всякаква *** е това е руската армия точно това което казват и в филма "второто освобождение" които не го е гледа да го гледа
162
11
 
12
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
Разбира се че може !И после американския флот подава оставка и сменят памперсите :):) Само че така повече и харесва да става за смях пред целия свят че започна безпричинна воина срещу съседна 40 пъти по малка страна и я загуби!В нея лъсна истината че руското оръжие е безпощадно към самите руснаци и безаналогово по некадърност!Победи ги армия което имаше 15 камиопна Хаймарс от америка и някоя друга гаубица от германия :):) Без авиация и без флот само със сърдити бабички доброволци :) .
161
2
 
6
 
! Отговори
Pesho преди 1 година
до 189: Например да се насесере!
160
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Анонимен"Русия може всичко. Ако се наложи."Ама ти на тоя резил ако не му викаш че се налага на какво друго не знам !Само да ти напомня че Херсон е руски град столица на руската херсонска област :) Ако за теб превземането на цяла руска област заедно със столицата и то без бой не е наложително значи си обикновен и/д/й/о/т .
159
15
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Какви ел магнитни импулси бе, то мозъчни импулси няма в путинската тиква, иначе нямаше да си прецака държавата така. Освен ако не е агент на США, знаеш ли?.
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напушва ни смях.
157
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може всичко. Ако се наложи.
156
7
 
13
 
! Отговори
Руски електрон(ч)ик преди 1 година
Таз година полупроводници , а догодина ЦЕЛИ! Петилетката предсрочна...
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха хааа....*** освен да си чеша комплексите нищо друго не може.А иначе сигурно има красиво клипче на нямащият аналог импулс.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 183 - От "камбния век" (за нощо не стсвал, 183-ке), не е ло въпросната книга? И как изобшо, може да говприш за нея и за комютри в един поста? Хахахахахахах. Пещерняк си!