Как медиите в Русия обясняват изтеглянето от Херсон?

Признание за безпомощност или тактическа маневра...
Обновена: 13 ное 2022 15:31 | 13 ное 2022 07:45, Петя Славова
679
Как медиите в Русия обясняват изтеглянето от Херсон?
Снимка: БГНЕС

Херсон ликува. Но как медиите в Русия обясняват изтеглянето от града?

Влизането на украинските войски в Херсон е "исторически ден", казва Зеленски. Но как да бъде обяснено на руснаците? Тактическа маневра или военно поражение? В руските медии цари необичаен разнобой.

Украинските сили си връщат селищата около Херсон

"Днес е исторически ден", каза украинският президент Зеленски във видеообръщението си. Въпреки това градът все още не е напълно освободен от "присъствието на врага", обясни той.

Жителите на града сами премахнаха руските символи от улиците и сградите. Зеленски публикува и видеоклип, за който се твърди, че показва парад, приветстващ настъпващите украински войници. "Хората в Херсон чакат. Те никога не се отказаха от Украйна", каза украинският президент. "Същото ще се случи и в градовете, които все още чакат да си ги върнем." Някои жители са по-малко еуфорични и се опасяват, че руските войски от другата страна на река Днепър, където са се оттеглили, могат да продължат да бомбардират града.

Как руските медии обясняват изтеглянето от Херсон

Това, че руските части не са се изтеглили доброволно от Херсон, е напълно ясно на повечето руски експерти. Гарантирането на доставките е станало невъзможно, призна и командващият руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин.

Натискът от украинска страна е голям. Но може ли от това да се заключи, че Русия е пред унищожително поражение в Херсон? За някои изтеглянето е признание за безпомощност, за други - разумна тактическа маневра. Има и предположения, че става дума за дълго обмислян капан, предава "Дойче Веле".

Изтегляне на порции

Всичко е толкова неясно, че дори и държавните медии се затрудняват с обясненията. Още преди седмици руската държавна телевизия започна да подготвя почвата за изтеглянето от Херсон - първият и единствен областен град, който Русия окупира в месеците на войната.

Първо бе показано най-подробно как жителите на града преминават с чанти и куфари от единия бряг на Днепър към другия. Последва евакуацията на инсталираната от Русия администрация. И накрая - армията.

Това е изтегляне на порции. Според политически наблюдатели като Татяна Становая става дума за опит да се подготви обществото за изтеглянето - да се намали шокът от това, което за критично отнасящи се към правителството политолози като Валерий Соловей е нещо повече от една изгубена битка. "Това е срамно поражение - нищо повече."

Още по темата

В търсене на правилната формулировка

Подобни думи не могат да се чуятт по руската телевизия. Но и утвърдени говорители и коментатори се затрудняват в намирането на правилната формулировка за решението. Някои говорят за прегрупиране, други за изтегляне, за временно отстъпление. За тактическа маневра.

Единство цари само по въпроса, че решението е било трудно. И е решение, което е трябвало да бъде взето по-рано, както казва политологът Кирил Михайлов пред критично настроения към Кремъл портал "Медиазона". А именно - щом след нападенията срещу мостове по Днепър са се проявили първите затруднения с доставките. "Генералите установиха това още в края на лятото. Говори се, че те са помолили Путин да изтегли войските от Херсон още преди осъществяването на анексията - т.е. преди натискът срещу руските войници да се увеличи още."

За да се избегне обсадата?

Междувременно положението се изостри още повече. Според командващия руските части в Украйна генерал Суровикин имало опасност частите им да бъдет обсадени.

Затова за чеченския лидер Рамзан Кадиров, един от най-пламенните защитници на войната, решението било "правилният избор". Така Суровикин избегнал безсмислените жертви и разположил частите на левия бряг в по-добра стратегическа позиция. Така че не би могло да се говори за никакво "изоставяне" на града.

Критики от страна на поддръжниците на войната

Поддръжниците на войната обаче съвсем не са единодушни по въпроса. Според военния експерт Константин Сивков оперативните причини за решението войските да се изтеглят от Херсон са привидни - продължавало да има начини за осигуряване на доставките.

Що се отнася до спасяването на войниците - по неговите думи - изтеглянето "развързвало ръцете на частите на врага". Тъй като: "Те биха могли сега да бъдат разположени другаде. А това означава, че броят на жертвите сред нашите войници, които например оперират в  Донецк, ще расте". Обобщението на Сивков звучи така: "Това е чисто политическо решение".

В това не се съмнява и украинският президент. Врагът не прави подаръци, казва Зеленски. Опасенията, че става дума за капан или, че подобно на Мариупол Херсон ще бъде до голяма степен разрушен, остават големи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


679
Още по темата: украйнарусияХерсон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението за изтеглянето от Херсон е изцяло политическо... Херсон бе продаден за да разблокират сметките на олигарсите... Медиите в русия просто прикриваха продажбата
546
2
 
5
 
! Отговори
Кори преди 1 година
"Политическо решение"? Да те набият, а ти да твърдиш, че ... си взел политическо решение?!
545
9
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ликуват 50 човека, позьори.
544
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До яа 587. Като се насмъркаш и започваш да мислиш трезво.
543
6
 
10
 
! Отговори
хохохох преди 1 година
Сигурно черпят идеи от празноглавите русофили в тоя форум :D :D То кво ли не беше, частично изтегляне, мнимо изтегляне, стратегическо изтегляне, изтегляне в името на опазването на хората. ХАХАХАХАХАХАХАХХА. Досега поне поддържаха илюзия, че нещо струват тия. Вече целият свят ги видя. *** е гоооол
542
10
 
15
 
! Отговори
След няколко месеца преди 1 година
Ще трябва да обясняват и за изтеглянето от Крим...
541
15
 
11
 
! Отговори
Яя преди 1 година
Явно сайта се посещава от некви жълто сини драскачи ,нормалните забравят за такива краварски медии.
540
23
 
13
 
! Отговори
До sd преди 1 година
Жертвите на американската война във Виетнам надминават броя на евреите, изтребени по времето на Адолф Хитлер.
539
17
 
22
 
! Отговори
sd преди 1 година
русия да бъде проклета навеки! помийна яма.
538
13
 
21
 
! Отговори
СтингърЧо Джавелинов преди 1 година
Изтеглят войската,защото скоро трябва да отбраняват мАсква!
537
19
 
28
 
! Отговори
руския свят умря преди 1 година
Е как могат да го обяснят, единствено с лъжи. Изтегляне на нови по добри позиции. Голяма радост пада в Херсон от освобождението от така наречения руски свят който искат да го натресат на България нашите русофили предатели.
536
11
 
25
 
! Отговори
Лилипутин преди 1 година
Набиха ми канчето - Офейквам
535
22
 
18
 
! Отговори
Глухите преди 1 година
Ами ,защо никой не чува какво им говори руснака?! Първо им каза ,че няма да допусне НАТО на границата си, предупреди ги не един път . Сега до колкото си спомням, каза ако се нападне руска територията тогава ще се използват всички средства за защита. Дано конфликта не ескалира, че всички средства не звучи добре за човечеството.
534
5
 
10
 
! Отговори
Погребален агент преди 1 година
Ех, защо сталинистката Миряна Башева, надзорник във форума на СЕГА, участвала под псевдоним "Дорис" не беше между живите, да се порадва на руските "победи".
533
14
 
34
 
! Отговори
Вижте преди 1 година
лицето на младото момиче. Щастието грее по нейното лице. Щастието, че момичето е свободно от нашествениците, ще има своя свят, своето семейство, своите деца и ще живее в мир, свобода и далеч от руските фашаги и късокраки "големи" джуджаци.
532
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***-космонавти. Защото много експресно навлизат в стратосферата като ги загрее химарса.
531
0
 
13
 
! Отговори
До 333 преди 1 година
Трият мнения и стават гафове с номерацията. Много льошо, Седларов.
530
20
 
7
 
! Отговори
Парадокс преди 1 година
В Украйна пилетата ще се броят напролет
529
6
 
14
 
! Отговори
До 576 преди 1 година
Не четете ли? Оня си прави гаргара с простотата на рашките тролеи.
528
4
 
13
 
! Отговори
333 преди 1 година
До 575. "галюцинациите" ? Явно българските тр.олове са свършили щом и руски почнаха да ръсят мозък. Кво става , Митрофанова не плаща вече или все по трудно наемате персонал след тоталния провал на "могучая" ?