Около 80% от домакинствата в Киев са без ток и вода

Хората ще бъдат известявани за въздушна тревога с високоговорители
Обновена: 24 ное 2022 08:18 | 24 ное 2022 06:50, Анисия Иванова
91
Около 80% от домакинствата в Киев са без ток и вода
Снимка: БГНЕС

В Киев 80% от домакинствата нямат вода и електричество след руския ракетен обстрел вчера, предаде ДПА, като се позова на властите.

"Всички общински служби работят, за да възстановят електроснабдяването и водоснабдяването в Киев възможно най-скоро", съобщи в изявление кметът на 3-милионния град Виталий Кличко.

Засегнати са ефирната телевизионна мрежа, електропреносната мрежа и водоснабдяването. В момента електрифицираните автобуси не се движат заради недостиг на електроенергия, а влаковете на метрото се движат едва през 10 минути.

В Украйна започна възстановяването на електроснабдяването в редица райони в страната след като три от общо четирите действащи атомни електроцентрали на територията й бяха изключени от електрическата мрежа след нова серия руски удари. За това съобщи в телеграм заместник-ръководителят на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Ток вече имат в Запорожка област, но на много места, включително в столицата Киев, възстановителните работи са насочени на първо време към критичната инфраструктура.

От Министерството на енергетиката информираха, че освен атомните електроцентрали, от мрежата са били изключени и голяма част от ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, което е утежнило още повече ситуацията.

Проблем има и с интернета в цяла Украйна, а на местата, където има връзка, мобилните оператори се оплакват от претоварване на мощностите.

В Киев местната администрация съобщи, че заради липсата на електроснабдяване хората ще бъдат известявани за обявена въздушна тревога с помощта на патрули, които ще предават съобщенията по високоговорители. Въпреки това представител на голяма енергийна компания, пожелал анонимност, заяви, че очакванията са възстановителните работи да приключат в рамките на 24 часа.

По повод ситуацията в енергетиката Украйна инициира спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. На него украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в престъпения против човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев е город-герой.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Побеждаващите намат ток а победените имат! Пълен цирк!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
възстановителните работи да приключат в рамките на 24 часа - e ко ривът тогава
38
3
 
20
 
! Отговори
До Подаръчно пликче преди 1 година
Ами то в момента на Киев му се връща за Донбас.
37
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и сръбските така бяха и на тях яко им избомбиха подстанците, ама никой от свободния свят не квuча
36
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нямали ток в киев - мен това какво ме засяга ?! мен ме засяга цената на тока ТУК , В БЪЛГАРИЯ ! щото много хорица тук имат ток, ама не могат да го ползват пълноценно заради цените !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
35
7
 
28
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
МАЛКО ИМ Е ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИХА ОСЕМ ГОДИНИ В ДОМБАС. В ТОЗИ ЖИВОТ ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА.
34
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пролетта Путин ще го сменят, армията му ще бъде разгромена, а парите и оръжията ще са свършили, плана му няма да мине.
33
4
 
25
 
! Отговори
5 преди 1 година
Сега Русия върши работата на НАТО. Защитава Полша от Украйна.
32
3
 
20
 
! Отговори
И така преди 1 година
След бомбите в Полша и оттеглянето на Подноси, поспряха помощите за Украйна.
31
0
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 1 година
И какво ще постигнеш ***.освен да демонстриращ безпомощност.Липсата на аргументи подхранва *** изказвания.Унижаваш единствено себе си!
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, тези руснаци всеки ден почнаха да гърмят украинците със свършилите ракети. А немската ПВО IRIS за която германците се хвалеха че за да се опишат всичките и възможности трябва да се напише книга,е ПВО само на хартия.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязоха и от Туитър съвсем изтрещяха.
28
5
 
11
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ама каква романтика вечеря на свещи любов и ................
27
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се изправи срещу Русия тя рано или късно му спира тока, после бой до спукване е това виждаме в момента.
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вожд Зеленски харесва това
25
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според нашите медии и безродниците защитаващи украинските фашисти Украйна печели. Я ми обеснете как победителите стоят без ток и на студено, а пък победените са на светло и топло ? Ами засружават съдбата си Укрите 8 години издевателстваха освен, че държаха Донбас по същия начин но им спряха пенсиите и заплатите. Хайде да поседят така една зима пък може да им дойде акъла и да разберат заради кого страдат.
24
10
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ами няма да има ток, и в Киев трябва да усетят тежестта на войната. Те какво си мислят, че всичко ще бъде по мед и масло ли? Самите укри трябва да проумеят, че трябва да свалят Зеленски. Тогава може да започнат преговори за прекратяване на огъня.
23
10
 
4
 
! Отговори
До Гео политик преди 1 година
Нищо не разбираш от геополитика. Европа заедно с Украина измества центъра на тежестта към Източна Европа и прави ЕС още по-силен. САЩ искат силни партньори - та те са в по-добри отношения със страни като Полша и Балтика отколкото с Франция! Не ЕС а Китай е основният им проблем но и с него се разбраха за момента. Руснаците провеждат ПОРЕДНИЯ геноцид над Украина...новородено в майчин дом вчера беше убито с ракета! Русофилите нямате повече извинения за умопомрачението си!
22
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес всичко ще бъде възстановено, освен живота на убитите от руските фашисти... украинци.