Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените

Това е "антипазарна мярка", подчерта тя
Обновена: 24 ное 2022 15:19 | 24 ное 2022 15:19, Йоана Цонева
104
Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените
Снимка: БГНЕС

Москва няма да доставя суров петрол на страни, които подкрепят тавана на цените, предложен от Европейския съюз. Това предупреди отново днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отбеляза, че много други страни производители на петрол също се противопоставят на тази мярка, която ще създаде прецедент в международната търговия и ще наруши веригите за доставки.

Това е "антипазарна мярка", подчерта Захарова.

Съобщава се, че страните членки на ЕС не са успели да се споразумеят за таван на цените на петрола вчера, защото Полша не е съгласна с предложението на Брюксел за максимална цена до 70 долара за барел.

Още по темата
Междувременно цените на нефта продължиха да се понижават, като спаднаха с около 14% през последните две седмици и половина. Фючърсите по WTI за доставки през януари се понижиха с още 0,76% до 77,41 долара за барел в 00:20 ч. централноевропейско време, докато фючърсите на сорта "Брент" за същия месец паднаха с 1,17% до 84,53 долара.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол, надявайки се да ограничи приходите на руския бюджет от продажбата на енергийни ресурси. Според плана от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят морски транспорт, застрахователни, финансови и брокерски услуги, свързани с руски петрол по целия свят, само ако той бъде закупен на цена под определено ниво.

Подобни ограничения за петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Преди дни ЕС предложи 45-дневен преходен период за въвеждане на тавана на цените на руския петрол.

Русия вече заяви, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
15
 
! Отговори
така е преди 1 година
Все едно да отида на бензиностанция и да искам да заредя гориво на лев, повече не давам. Всички тия мерки са антипазарни. Цялата истерия с този конфликт, е че САЩ са тотално затънали в него. Вложиха милиарди за преврат, след това изкупиха земята, а с тия финансирания на Украйна, вече я притежават. Имат си 51-ви щат в Европа. А ЕС като добър васал на САЩ изпълнява всичко, което му се нареди, даже в ущърб на ЕС. САЩ са водили много повече войни, разрушиха и убиха милиони, но нищо, а сега истерия.
29
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите открай време все виждат как ЕС капитулирал, но както вървят нещата не само че не е капитулирал, но май някой други джуджета са се запътили към капитулация.
28
12
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 18 - не думай?! Лукойл си играе точно на три места в Европа. Тук, в Румъния и в Италия. Италианската рафинерия е в продажба. Аз па викам да ги призовем да си събират крушите. Я да видим къде ще намерят тукашния комфорт - послушно правителство, Путинобоязливи политици, гарантиран монопол на пазара и държава с меки китки? Къде бре? А? Ще си ходят викате? Некой друг път обаче. Докато не ги изгоним с камъни ще ни дерат кожата - в това числа и на вас, "братушкащите" се русофили!
27
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензъна е кърваво гориво и все диктатори и картели го управляват. Колкото по-бързо се премине към електричество, толкова по-добре.
26
8
 
6
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ще си го пиете вместо водка тогава, щото няма да имате пари за водка.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От както се изпокараха с Путин, много народ се мазни на арабските шейхове. Ей на световно им дадоха. (бе то и на Путин му го дадоха преди 4г., да не вземе да стане война и в Саудитска Арабия?)
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изобщо, ама наистина изобщо не ни интересува! Ако искат да продават, ако искат да подаряват, ако искат да го изстрелват в космоса. Тази е там да създава движение на звукови вълни, а ру-оф-лите чакат с отворени усти
23
10
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 16 - абе аз не знам те дали ще са фрустрирани, ама българските русофили вече не смогват на стомашните киселини и разстройства поради това, че украинците умело го на4укват на техните идоли. Кво стана с победата за няколко дни бе блаtници?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че почти целия нефт и петрол е идвал от Азербайджан - Баку за СССР през ВСВ, как успя да намесиш Берия май френд.....хахахахаха :))))
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да го продава директно, тя го продава през прекупвачи.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия продължава да си продава петрола в долъри.
19
0
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Усещам, как наще продажници, ще го подкрепят и както казваше една умница от кържали... Мъ маайте пеш ве... ===))) купувайте магарета, докат са тънкана...
18
6
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До Лаврентий Берия - да, да, точно така русофиле. Та тоя Лукойл на клана се готвеше с наша помощ да "докара" едни 5 милиарда евро на Путин, заобикаляйки санкциите в ЕС. То вие *** като сте едни начетени, ама се на руски прокси медии. Я кажи, кои руски книги прочете?
17
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ви иска петрола....така плашехте и с газта, ама какво стана :)
16
6
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Не бе температурите в Европа ще паднат на минус -200 градуса .
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Лаврентий БерияЛукойл си играе навсякъде, то това е ясно :))) Само не ми е ясно защо намеси Берия, щото по онова време са разчитали само на петрола от Баку :)))
14
9
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Не е дошла зимата още трябва температурите да паднат за, 3 седмици на минус 20 и Европейския съюз ще капитулира
13
17
 
8
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Свърши се вече с руския хегемон на скъпите цени на бензина дизела и газта. От тук нататък няма гювеч ! Слагат се таван на цените и това е. Не ви отърва ? Ок продавайте си петрола и газта на същите цени на Китай ! Хайде да ви видим дали жълтите ще ви плащат същите пари !! Смешници алчни жалки олигарси
12
10
 
10
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Допълнение към предишния ми коментар - вземете си моля Лукойл, т.н. служебно, и много моля вземете и едни 10% окъсани и беззъби български русофили. Всички те много, много ви обичат и много ви "братушкат".
11
4
 
12
 
! Отговори
До Лаврентий Берия преди 1 година
лукойл е на клана ротшилд....фанете прочетете някоя книга да се поограмотите малко че сте жалки вече...