Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените

Това е "антипазарна мярка", подчерта тя
Обновена: 24 ное 2022 15:19 | 24 ное 2022 15:19, Йоана Цонева
104
Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените
Снимка: БГНЕС

Москва няма да доставя суров петрол на страни, които подкрепят тавана на цените, предложен от Европейския съюз. Това предупреди отново днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отбеляза, че много други страни производители на петрол също се противопоставят на тази мярка, която ще създаде прецедент в международната търговия и ще наруши веригите за доставки.

Това е "антипазарна мярка", подчерта Захарова.

Съобщава се, че страните членки на ЕС не са успели да се споразумеят за таван на цените на петрола вчера, защото Полша не е съгласна с предложението на Брюксел за максимална цена до 70 долара за барел.

Още по темата
Междувременно цените на нефта продължиха да се понижават, като спаднаха с около 14% през последните две седмици и половина. Фючърсите по WTI за доставки през януари се понижиха с още 0,76% до 77,41 долара за барел в 00:20 ч. централноевропейско време, докато фючърсите на сорта "Брент" за същия месец паднаха с 1,17% до 84,53 долара.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол, надявайки се да ограничи приходите на руския бюджет от продажбата на енергийни ресурси. Според плана от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят морски транспорт, застрахователни, финансови и брокерски услуги, свързани с руски петрол по целия свят, само ако той бъде закупен на цена под определено ниво.

Подобни ограничения за петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Преди дни ЕС предложи 45-дневен преходен период за въвеждане на тавана на цените на руския петрол.

Русия вече заяви, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.


104
Още от Русия
Гняв и разцепление сред страните на ЕС заради тавана на цената на газа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.