Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените

Това е "антипазарна мярка", подчерта тя
Обновена: 24 ное 2022 15:19 | 24 ное 2022 15:19, Йоана Цонева
104
Захарова: Русия няма да доставя петрол при таван на цените
Снимка: БГНЕС

Москва няма да доставя суров петрол на страни, които подкрепят тавана на цените, предложен от Европейския съюз. Това предупреди отново днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отбеляза, че много други страни производители на петрол също се противопоставят на тази мярка, която ще създаде прецедент в международната търговия и ще наруши веригите за доставки.

Това е "антипазарна мярка", подчерта Захарова.

Съобщава се, че страните членки на ЕС не са успели да се споразумеят за таван на цените на петрола вчера, защото Полша не е съгласна с предложението на Брюксел за максимална цена до 70 долара за барел.

Още по темата
Междувременно цените на нефта продължиха да се понижават, като спаднаха с около 14% през последните две седмици и половина. Фючърсите по WTI за доставки през януари се понижиха с още 0,76% до 77,41 долара за барел в 00:20 ч. централноевропейско време, докато фючърсите на сорта "Брент" за същия месец паднаха с 1,17% до 84,53 долара.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол, надявайки се да ограничи приходите на руския бюджет от продажбата на енергийни ресурси. Според плана от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят морски транспорт, застрахователни, финансови и брокерски услуги, свързани с руски петрол по целия свят, само ако той бъде закупен на цена под определено ниво.

Подобни ограничения за петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Преди дни ЕС предложи 45-дневен преходен период за въвеждане на тавана на цените на руския петрол.

Русия вече заяви, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1944 до 1947 България е окупирана от 200 000 руски войника, изхранвани от България. Руските войници заедно с 3000 български комунисти участват в избиването на българското правителство и 30 000 български учители, лекари, адвокати, свещеници, банкери, фабриканти, земеделци, кметове, полицаи, офицери, нахлували в къщи и грабели, изнасилвали и убивали.
69
0
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Както кажеш Захарова!Не е важно какво искат 8 000 000 000 души!Ти като се закашляш и става земетръс по световните борси!Голема работа си, нема що!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс Кой си ти бе нахал?
67
5
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Няма да доставяте,ама друго за износ нямате.Като ви напъне глад,друга песен ще запеете.
66
4
 
6
 
! Отговори
333 преди 1 година
До До 78. БРИКС първо не е военен съюз, второ е куц съюз. Знам, че русофилите припадате като чуете БРИКС, но този съюз има 0 реализирани общи проекти, банката на БРИКС, дето преди 12г вие русофилите викакхте че ще съсипе МВФ и СБ има 0 проекта. БРИКС щеше преди 14г да направи доларите и еврата хартийки щото щял да прави обща валута, няма обща валута. Проблема ви е че не помните или се правите че не помните. И за сведение БРИКС е измислен като икономическа зона от американската банка Голдмън
65
3
 
3
 
! Отговори
до Димитър преди 1 година
Ами добре, къде е армията от роботи на ЕС? Няма я, също като армията от хора. ЕС е една голяма смешка, Димитре, събуди се!
64
3
 
2
 
! Отговори
До Димитър преди 1 година
То това ziko, e бот! Проруските коментари са на ботове!
63
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
До ZikoИмаш ли завършено образование? Нещо препинателни знаци, главни букви, изречения? Така само срамиш другите ти събратя, че сте неграмотни...
62
4
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
До обичащите чужди лидери, джуджета.Защо му е на ЕС армия, от хора. Необходима е само роботизирана техника, която с дистанционно насочване, ще си върши идеално работата. Но прорушките "умници", армия та армия. Видяхме я вашата армия, милиони била, пък с едни украинци не може да се справи и започна да отстъпва. Не си пожелавайте само, НАТО реално да се намеси. Че после трябва и народен съд за вас да правим!
61
4
 
2
 
! Отговори
Ziko преди 1 година
Това е смешно да сравнявате руската армия с натовската организация ама и дните хвалят руската другите натовската войска смешници такива вие не може ли да разберете че няма да има победител толкова ли ви е акъла помислете малко дано ви се напълни главата с мозък да разберете че не сравнявайте руската армия и натовската защото нямате толкова мозък да разберете че няма да съществува светът прости прости ама много прости
60
2
 
3
 
! Отговори
до Лаврентий преди 1 година
Ааа, аз не съм русофил и не слушам руска пропаганда. Слушам германските, френските и другите ръководители, които обясняват кой какво е дал и ще даде за Украйна. Конкретно германците говореха точно за танкове. Ако те са излъгали, не знам. А ти взе да се фрустираш, Лаврентий, също като нашата любима Урсула. Хайде, тя е възрастна жена, простено й е. Но ти, младежо не трябва да си изпускаш нервите. Впрочем, защо не си доброволец в Украйна?
59
4
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
То зависи какво смятаме. Защото населението още не значи армия, отиди в казармите на която и да е държава в ЕС и ще се убедиш. Отделно, руснаците си имат редовна наборна военна служба, което на практика означава армия от десетки милиони, стига да има въоръжение. В ЕС такова нещо няма, няма и желаещи да го въведат. В САЩ също. Единствените донякъде боеспособни бяха укрите, но тяхната се свърши. Така че недей да бъркаш ситуацията с боя. Затова и нашите началници са изнервени, наясно са с положение
58
4
 
6
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Вярно си зле. Кога ЕС ще се обедини и ще си мобилизира всичките годни, да се бият срещу една РУСИЯ? Тя не е една между впрочем, всички от БРИКС ще я подкрепят при евентуална 3 СВ. А там трябва да преброиш отново, в твой минус ще е, заради куцата ти математика.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Лаврентий 59 - теб и математиката ти куца брат! ЕС има население 447 милиона. Русия - 143 милиона. Приблизително 3,5:1. На бас, че общата численост на европейските въоръжени сили е поне два пъти по голяма от руската. Тук още не добавяме Америка. Обаче, викаш за Алианса било голяма война, а Руснаците си свиркали.. Страшни *** сте русолюбите.
56
8
 
6
 
! Отговори
ПАК ВИ КАЗВАМ: преди 1 година
...и без руски петрол ще съмне ....СЪЩО КАКТО С РУСКИЯ ГАЗ....ха,ха,хаааааааааа..../...тъкмо ще се преустанови напълно ---руския енергиен рекет /
55
2
 
14
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
След като ЕС няма да купува , естествено че Русия няма да продава.
54
10
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
АЙДЕ ЗАХАРОВА ...АМА НЕ ТИ СТИСКА ВЕЧЕ -ЩОТО НЕМА КОЙ ДА ВИ ГО КУПУВА.../...ше го разнасяте по китайско море ---като цветарки../
53
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Лаврентий 59 - леле, колко трее си кух за да вярваш в тея легенди. Само за момент си представи, ако руснаците бяха унищожили два-три немски или американски танка в Украйна - което трябва да е така ако това дето пишеш е вярно? Представяш ли си какви победоносни снимки щяха да хвърчат в Телеграм и какви казачоци щеха да се вихрят? Направо сте Zалки русофилите с тея руски бози.
52
15
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До до Лаврентий 65 - това Масква ли ти го шепне? Или сам го роди? Не го мисли. Това което написах е просто да си представиш любимата ти Могучая изправена срещу истинското НАТО. Но при вас русофилите е така, когато сте притиснати с аргументи почвате да бълвате мъгла, мъгла и пак мъгла. Та те така! НАТО не воюва с Русия. Дори не е доставило /още/ тежко оръжие на смелите украинци. Ако го достави, с любимците ти е свършено. А Путин може сам да си пусне патрона, да не го хващат "близките" му!
51
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Германец--Може бе що да не може ама друг е въпроса продавача дали ще му даде Те Урсула и разните като нея могат всичко да си приказват и искат ,въпроса е какво ще стане