25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Останалите 20 % искат просто Водка!
267
3
 
7
 
! Отговори
Про па Ганди преди 1 година
Пропаганда
266
5
 
6
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
руснаци пу Кой ти ги брой за хора ? Ние от Европа малко .. а сопствените им лидери още по малко
265
5
 
7
 
! Отговори
да живее Хуйло преди 1 година
мразя русия и се моля нещасния му...хлю путин още дълго да оправлява московската ко4ината до пълното и унищожение
264
6
 
5
 
! Отговори
Тъй де преди 1 година
Путин се опитват да го свалят от власт от ден първи. Опитаха всичко възможно.Не става и не става.
263
5
 
11
 
! Отговори
До предишния преди 1 година
Абе пич, Американците създадоха нашата Европа след втората световна! Когато нашите Европейци Хитлер и Сталин искаха да си я поделят. А между другото се изтрепахме така, че стига глупости
262
1
 
3
 
! Отговори
Езиков Терор преди 1 година
респондентите - научете български! Нямате статия без синтактични, морфологични или стилистични грешки! Всичко това е български от пето клас! Какво образование имате в в редакцията, че ви липсва българския синоним на респондентите?
261
7
 
4
 
! Отговори
Zoo преди 1 година
Отвлеченият от зоологическата градина в Херсон енот, който руснаците откраднаха, когато скоропостижно се изтегляха от града, за малко да ухапе, назначения от режима на руския диктатор Владимир Путин областен управител на Херсон Владимир Салдо.
260
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които искат войната да продължи да минат веднага на купонна система 300 гр. хляб на ден 600гр. месо на месец и 50 гр. водка на ден и веднага ще сменят мнението си.
259
1
 
2
 
! Отговори
РуКрайнабет преди 1 година
Аи залагайте че световното свършва.
258
2
 
5
 
! Отговори
Има преди 1 година
и хора на този свят.Лошото е ,че помията в човешки вид започна да взема превес.Няма да е за дълго.
257
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските световни бандити избиха милиони хора по света(по някои оценки над 20 млн.) след ВСВ,но никой и никъде не ги представи в подобни образи,както го направи гнусната и перверзна съвременна глобалистична пропаганда!Това го направихте вие,из*р*оди,продукт на тази пропаганда,както сте изографисали Путин!Един ден тази мр*ъ*сотия ще се ви се върне,тогава,когато ви натирят за пушечно месо в украйна!Защо гове*дата модератори допущат тази мерзост?!Продадали се на са*та*нистите долни души!
256
2
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ама КАТО СТЕ *** ,,БИЙТЕ СЕ "" на никой не е ясно ЗАЩО СЕ ВОДИ ТАЯ ВОЙНА,но всеки разбира че ТОВА САМО *** И ,,СТРАХЛИВ''НАРОД МОЖЕ ДА ГО ДОПУСНЕ !!!
255
15
 
10
 
! Отговори
Боцмана преди 1 година
99,99% са за война Смърт за Укрорайха
254
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много лоши тия руснаци ей,навремето само един аец ни помогнаха да построим и тока беше стотинки ,имахме стотици мигове и голяма армия,развита икономика и селско стопанство ама понеже руснаците са ггааддни бананите бяха само по нова година,а сега при братята еуроатлантици нарязахме ракети,половината блокове на аец -,сега искат и тецовете да нарежем-Супер-за какво ни е евтин ток?,армията е три пъти по малко-супер - по малко ще харчи, а вече имаме хартиени ф16- какво повече да иска човек
253
9
 
2
 
! Отговори
Само Левски преди 1 година
Русия и Украйна просто са едни и същи огледални образи ...националисти и фашисти. Тва е истината. Само че ЕС и НАТО се правят на ударени и заемат страна. Това е абсолютно грешна и сбъркана позициия. Санкции трябва да има и за двете страни. Затова патим ние обикновенните хора. Но ние също си заслужаваме това което имаме,...защото не си отстояваме правата и не се борим...няма обществен отпор с мощна съпротива срещу левите резби във властта на глобално ниво ---имам предвид.
252
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от комсомолская газета или от правда ли го преписахте
251
7
 
11
 
! Отговори
Само Левски преди 1 година
А бе в Русия никой няма право да иска нещо. Путин решава еднолично какво може да искат и какво не иска народа. Бла-бля - проучване...друг път. Защо опозицията им е в затвора. Защо тровят журналисти. Защо мирни граждани са затворени заради протести. Защо има цензура и закриване на медии. Защо Навални е осъден. Къде е тяхната опозициия. Феодално-фашиска държава са си. Същото важи и за част от Украинския елит. Присмял се хърбав на щърбав. Просто ЕС винаги е бил с меки китки и леви резби, затова
250
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им дадем шанс да се навоюват! Процентите сами ще си дойдат на място,когато им дойде и акъла.
249
4
 
1
 
! Отговори
100 преди 1 година
процнта от руснаците искат МИР,затова сега се защитават от провокациите!