Шойгу: Украйна извършва ядрен тероризъм

По думите Киев продължава да обстрелва Запорожката АЕЦ
6 дек 2022 19:35, Йоана Цонева
111
Шойгу: Украйна извършва ядрен тероризъм
Снимка: БГНЕС

Украйна продължава да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, създавайки умишлено заплаха от възможна ядрена катастрофа. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

По думите му руските сили предприемат "всички мерки", за да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в лицето на това, което той нарече "ядрен тероризъм" от Киев. Министърът на отбраната направи изявлението си в конферентен разговор с висши военни.

Той добави, че на свой ред режимът в Киев се стреми да създаде вид на заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта.

Още по темата
Шойгу посочи, че Украйна е изстреляла 33 голямокалибрени снаряда по ядрената централа през последните две седмици. Повечето са били прехванати от руската противовъздушна отбрана, каза той, въпреки че някои все още удрят обекти, които засягат безопасната работа на АЕЦ-а.

Ние класифицираме тези атака като ядрен тероризъм, категоричен бе той.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под контрола на руските сили от първите дни на войната, и обвини Русия, че е стреляла по него.

Москва, и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу Запорожката АЕЦ. Киев също обвини Москва, че използва завода като де факто оръжеен склад. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа, подобна на Чернобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна си връща това което е нейно, русия е виновна за всичко, ако не бяха се мешали, нямаше да обвиняват сега украйна, но човека му липсва сиво вещество за да го разбере
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този колхозник, какъв го играе в момента?
59
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 70 Само едно нещо за размисъл УМНИКО една година преди Пандемията както и миналата година в РФ са построени и предадени на куповачите повече жилищна площ от най-добрата година на целия СССР 1986. Тази година все още е на кантар ще успеят ли до края на декември да предадат повече жилищна площ от миналата. Като в статистиката не се включва Крим или донбас(в момента само в Мариопол 30000 строители в режим 7/24 строят и възстановяват жилища) А и вчера пуснаха отново Кримския мост
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53. Обстрелваха я, от 2014.
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59. Само една държава е използвала ядрено оръжие до сега и то два пъти. И това не е Русия, а САЩ.
56
3
 
4
 
! Отговори
Chloe преди 1 година
Мерзавците и страхливците винаги отричат.
55
2
 
6
 
! Отговори
P.p. преди 1 година
Защо руснаците ще обстрелват централата ако е под техен контрол,не разбирам.
54
4
 
8
 
! Отговори
Кооператор преди 1 година
Поредното разпърдяване на колхозниците
53
6
 
0
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
Моргане, ако можеха, досега щяха да са ги измели... Единственото което могат е да обстрелват градовете, да насилват, да крадат. Сталинград е бил оставен без храна, без вода, без електричество и германците пак не го превземат...
52
11
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Русия контролира централата в момента, тя няма да тръгне да стреля по себе си. Но tъпиte укри не разбират ли, че ще замърсят собствената си територия... Може да стане така, че Чернобил да ни се види детска игра, в сравнение с това, което предизвикат. Ние също сме много уязвими - централата не се намира далеч от нас, радиоактивното замърсяване ще ни застигне, и то много по-осезателно, отколкото беше при Чернобил. Няма и къде да се скрием - колко територия сме ние?
51
7
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Откакто свят светува, откакто има цивилизация, откакто съществува човечеството, от хилядолетия - никога досега не се водили военни действия около АЕЦ. Това е много опасно - пробив на някой реактор ще доведе до радиоактивен теч. Може да стане по-страшно от Чернобил. Дават ли си сметка tъпиte военни, каква игра с огъня играят? Стронций 90 се полуразпада за 28 години. Плутоний 239 - за 24 000 години. Такова радиоактивно заразяване може да стане... И не е виновна Русия, тя няма да обстрелва себе си.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядреният и химическият тероризъм в Европа пък и в света го извършва само Русия. Убиства с полоний 210 или поредицата от убийства и отравяния с новичок из Европа. Русия от 105 години е в терористична война с целия свят и не се вижда краят на тази война. Сто годишната война от Средновековието ряпа да яде. Руският терор ще свърши когато светът приключи веднъж завинаги с Русия.
49
4
 
8
 
! Отговори
моч преди 1 година
Време е рашистко-болшевишката пап лач да го поеме по възможно по-брутален начин.....
48
4
 
10
 
! Отговори
Андреев преди 1 година
И на точ лчвата му ръка не знае какво прави дчсната ?! Абе всички ли руснаци са толкова алтави ?! Надявахме се поне един да е нормален човек,а те всичките зомбирани ?! Срам и позор за вас !!!
47
6
 
12
 
! Отговори
toti преди 1 година
ДИГАЙТЕ СИ СЕРГИИТЕ ЧЕ ЧЕРГАТА ЩЕ ВИ ГОРИ ДО ,,КРАСНАЙ ПЛОЩАД !!!
46
15
 
24
 
! Отговори
терористите сте вие преди 1 година
целия сват го призна, какво търсите в украйна бе изрооооодиииииии бягай от там веднга
45
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската военна доктрина е да превземат атомни електростанции и да ги използват като военни бази по които противникът да не може да стреля. Влязоха в АЕЦ Чернобил. Влязоха в АЕЦ Енергодар. Опитаха се да влязат в АЕЦ Южноукраинск но не успяха защото ги разбиха по пътя. И имат наглостта да говорят за това кой бил ядрен терорист. Те въобще изнудват целия Свят с ядрен апокалипсис ако не им позволим да си нарушават международното право както си искат.
44
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори да приемем , че Украйна сама се обстрелва , защо не си обстреляха преди нахлуването на русия на тяхна територия ?
43
10
 
14
 
! Отговори
Аз съм преди 1 година
Асан от Ристо Ботев бажда.Да са маанете от Украйната и сичкото ша е о,кей. Анадъмму!!!
42
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото направиха тоя монголец и онзи с кафявия памперс-никой друг не можа да го направи!! Трагични клошари...