Всеки път, когато се заговори за контрол над "Лукойл", спира АЕЦ

Преслав Райков: Обещанието за 1 млрд. лв. данъчни приходи е смешно
6 дек 2022 18:00, Анисия Иванова
28
Всеки път, когато се заговори за контрол над "Лукойл", спира АЕЦ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането от Г-7 на ценови таван от $60 за барел за руския петрол и ембаргото на ЕС за руски внос целят да намалят колкото може приходите на Кремъл, с които Москва финансира войната в Украйна, но да не доведе Русия до състояние, в която тя спира да произвежда заради икономическа нерентабилност и изстрелва цените много нагоре. Този сценарий най-вероятно ще се материализира - Русия вече води война и политика през газа и може да очакваме едностранно действие от нейна страна в близките седмици да изтегли огромно количество петрол от пазара, което ще повиши цената на петрола над $100 за барел и ще притисне Европа през зимата. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Русия вижда, че чрез енергията може да притисне почти целия свят в последната инфлационна хватка и да накара централните банкери да затягат все повече икономиките, с което страдат редица други сектори извън енергетиката", каза Райков и напомни, че скорошното успокояване в ръста на инфлацията се дължи основно на спада в цените на енергийните ресурси.

Още по темата

Страните от Централна Европа, които ще продължават да получават руски петрол по тръбопровода "Дружба", също могат да пострадат от прекъсване на доставките, тъй като подкрепят ембаргото и тавана на цените. Засегнатите рафинерии ще трябва в рамките на месеци да пренастройват производствата си и да търсят алтерантивни доставчици, което може да влоши задаващия се недостиг на дизел.

България още в началото на лятото е трябвало да предприеме действия за рафинерията на "Лукойл" в Бургас и заради забавянето си сега е притисната от исканията на руската компания да позволи износа на продукти от руски петрол. Обещанието за близо 1 млрд. лв. данъчни приходи Райков описа като "смешно", тъй като рафинерията винаги може да излезе на загуба даже и да прехвърли цялата си икономическа дейност в страната.

"Стъпката за поемане на оперативен контрол е доста примамлива политически, но е много тежка и дава недобър сигнал на външни инвеститори, защото имаме много бърз разпад на ноу-хау в рафинерията, след като държавата поеме контрол, тъй като тя не би управлявала по-добре", каза Райков и даде за пример национализацията на рафинерия на Chevron във Венецуела, която става неизползваема.

"Трябва да се работи много насочено да се осигури диверсификация на суровината, която е възможна - "Лукойл Нефтохим" не получава само бленда Urals, а работи и с други с качества близки на Urals. Трябва да се ускори този процес, за да разчитаме на внос и на друг петрол и да не се поддаваме на натиска на "Лукойл" да лобираме за тях пред Европа. Би било изключително обидно и смешно за нас да излизаме и защитаваме "Лукойл", категоричен е той.

Отсрочката от три месеца за износ на продукти от руски петрол, която даде служебното правителство, е опит за търсене на време за преговори с компанията, което е трябвало да се случи много по-рано.

"Ходът беше ясен - когато "Лукойл" каже "затваряме рафинерията", 3000 работни места и съпътстващите им индустрии увисват, тоест създаваме социален натиск и едно бъдещо правителство може да си довлече доста големи проблеми. Трябва да се каже много ясно на "Лукойл", че ние искаме да диверсифицираме и то доста по-добре суровината на входа и няма да лобираме пред ЕС и ЕК и да защитаваме техния интерес и вкарваме руски продукти на пазара в Европа, защото така ще се обърне цяла Европа срещу нас."

Ако рафинерята спре работа, ще има дефицит на горивата по бензиностанциите, докато вносът не замести нужните количества, каза Райков и напомни, че Русия има и други ходове в енергийния си натиск - чрез ролята си в ядрената енергетика.

Според  него в АЕЦ "Козлодуй" също трябва да се фокусириме да търсим диверсификация и да работим успешно с друго гориво. ПАВЕЦ "Чаира" и "Цанков камък" също не работят, напомни Райков, като проблемите се появиха след началото на войната и разговорите за диверсификацията с "Уестингхаус".

"Не може да твърдим дали са умишлено извадени от строя, но таймингът на извеждането им от строя е след започването на войната и след като заговорихме, че ще диверсифицираме с "Уестинхаус". Прави впечатление, че всеки път, когато правителството каже, че ще поеме оперативен контрол над "Лукойл" или се откаже от "Белене" и ще строи 7-и и 8-и блок с "Уестингхаус", следващите дни някак си спират реакторите в АЕЦ "Козлодуй"... Нещо се случва; не можем да "твърдим", защото трябва да имаме факти, но прави впечатление. Едно леко намигване да не си забождаме главата само в една зона, защото (има) друга. Колкото по-бързо се отървем от зависимост от газ-петрол-ядрена енергетика, толкова по-бързо ще имаме свободен път напред", коментира гостът.

Индия и Китай не участват нито в ембаргото, нито в тавана на цените и продължават да са пазар за руския петрол - Индия е увеличила покупките 50 пъти от началото на войната, но все още не се знае дали Азия ще може да поеме отклонените от Европа количества. Страните могат да започнат да трупат резерви, но китайските резерви са на нива, граничещи със запълване, каза Райков. Ако купуват руски петрол над тавана, двете държави рискуват да попаднат под санкции от Г-7 и ЕС, но те трябва да осигуряват енергия за милиардните си населения и икономики.  

"Индия и Китай имат доста по-близки отношения с Русия още отпреди войната и в момента "тъмните" количества - които не се водят никъде, с нерегламентирани и незастраховани танкери - отиват основно там", каза още Райков.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
уверен съм преди 1 година
Всички приказки ,че няма да има газ--се провалиха, същото ще стане и сега с петрола. Опорките на Путин се надпреварват да ни убеждават колко е лошо сега...Но всеки трябва да си зададе въпросът, ако Путин победи--колко по лошо ще стане. Помня когато бяхме член на СИВ--нямахме дори и телевизори, освен руските ----всичко което получавахме бе руско,некачествено, далече от световните стандарти.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да диверсифицираме АЕЦ-а и Лукойл-а няма ли да е по-икономически изгодно да сменим съюза? Кво ше кажете "финансисти"? От гаранция за безопасна работа на АЕЦ разбирате ли? А ние инфлацията си я предпочитаме в лева. Знаем кои са тези, дето обичат да я пресмятат в евро. Голям "растеж" им се получава.
18
9
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Съветвам всички читатели ! Купете си докато са още евтини генератори на ток ! Ако сте ме разбрали ....?!
17
5
 
8
 
! Отговори
Забавна ситуация преди 1 година
Русия си е купила 100-тина танкера (втора употреба - явно вършат работа) Турция се прави че спазва Г7-мотиката но пропуска руските танкери застраховани вече в руски застрахователи и продажбата на нефт не спира - е! за азия :):):) А цената на Брент - расте което е добре за инфлацията в краварника. Та явно Путин си е научил урока от времето на СССР.
16
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската държава трябва да си върне Лукойл и да изрине копейките из българските институции, и особено около северното черноморие.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към сложилия минус на 12. Не разбирам защо слагаш минус на обикновен въпрос. Защо просто не отговориш на него? Къде трябва да се водят тези количества петрол и защо са тъмни и нерегламентирани?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво е това соросоидче , що не се премести в соросоландия
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-правилно се възмущаваш от Лукойл. Съгласен съм. Но само това ли те възмущава? А грабежа от страна на Дънди Метълс как то приемаш? А колко други такива има!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да ми обясни защо през последните 20 години Лукойл не са плащали по няколко стотин милиона данъци на година? Кой и защо им е позволил няколко десетилетия да не си плащат данъците в България?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде трябва да се водят тези "тъмни" и нерегламентирани количества, които отиват от Русия в Индия и Китай? В тези три страни със сигурност се водят. Къде още трябва?
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солопакът казал, че колкото по-бързо се отървем от зависимост от газ-петрол-ядрена енергетика, толкова по-бързо ще имаме свободен път напред. Не е истина това. Едни калинки колкото по-бързо се отърват от руска зависимост от газ-петрол-ядрена енергетика, толкова по-бързо ще скочат с двата крака в друга много по-алчна и жестока зависимост.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухльото е безкрайно незапознат. Аварията е следствие на ПЛАНОВ РЕМОНТ извършен от (некадърни) българи и никой от българите си нямаше и на идея какво се случва. Новото ръководство - калинките от служебното правителство, заменили руснаците, чисто и просто нямаха идея как да реагират и какво да направят за да отстранят аварията. Истината е, че винаги ще сме колония на САЩ или Русия защото НИЕ сме безкрайно необразовани и обичаме ролята си на държава от втория свят.
8
5
 
10
 
! Отговори
Кава е тая статия?! преди 1 година
макар русофобска - настъпва мазолите на родните американофили!
7
3
 
13
 
! Отговори
смешници преди 1 година
"нерегламентирани и незастраховани танкери" - от кого е регламента - от крадца на света Англия ли? Смехорани!
6
5
 
15
 
! Отговори
Отвориха и очите преди 1 година
Запада отвори очите на Русия - досега я приспиваха, накрая изнаглягаха и тя се събуди! А сега бегайте!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този си личи от далеч, че говори глупости и че развива конспиративни теории. Е, аз обаче ще Ви кажа от кухнята... Ходих преди седмица на оценка на ОМЕЛ, които държат уредите за радиационен контрол на АЕЦ-а и от там ми казаха, че ВСИЧКИ руски специалисти са си заминали и в момента през 2 дни има авария в шести блок, с която нашите не знаят как да се справят. Тук виновен не е Путин, а образователната ни система.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,закъсняхте много с тоя статия
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грета ви подготвяше психически да не се къпете, да не ползвате автомобили и да ядете само бурени, ама вие й се смеехте. Сега тя се смее...
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лалат си едно - незастрахвани танкери, та незастраховани танкери. Застраховани са, Русия си направи застрахователно дружество, с международен лиценз. ЕС не признава лиценза? Дреме им на руските танкери за Китай и Индия. Ге7 щял да наложи санкции? Индия и Китай са Ге2, дреме им на руснаците. Щели да купуват от Венецуела? Да, ама на двойни цени на руските... С две думи - пак оплетохме конците!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те на това ако не знаете му се вика платен папагал. Че и голем кунспиратор са извъди. Тайминга му идвал бил точно. Откъде го изровихте тоя плиткомозъчен бе ?