Кремъл говори за ядрено оръжие за успокоение на руснаците и да сплаши Запада

Русия засили информационната си операция, обвинявайки разширяването на НАТО
22 дек 2022 11:45, Йоана Цонева
101
Кремъл говори за ядрено оръжие за успокоение на руснаците и да сплаши Запада
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Кремъл Владимир Путин продължава да използва заплахите за повишена ядрена готовност, за да успокои националистическата аудитория и да сплаши Запада.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна.

Анализаторите отбелязват, че изявленията на руския президент относно ядрените оръжия, по-специално хиперзвуковите бойни глави "Авангард" или междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", не означават, че Русия се готви да ги използва.

"Кремъл редовно използва ядрената реторика, за да демонстрира сила пред крайнодясната руска общност, която обвини руското министерство на отбраната, че не е предприело достатъчно агресивни стъпки в подкрепа на войната в Украйна, и поиска от Запада да намали "ескалиращата" помощ за Украйна и да продължи преговорите по руските условия, намеквайки за възможността за ядрена ескалация", обясни ISW.

Експертите добавиха също, че след като са анализирали предишни случаи, в които руски официални лица са се позовавали на ядрени оръжия, за да повлияят на западната и местната аудитория, те са стигнали до заключението, че служителите на Кремъл не биха се осмелили да използват ядрени оръжия на бойното поле.

На 21 декември руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу председателстваха колегиума на руското Министерство на отбраната (МО) в Москва и направиха важни изявления, свързани с продължаващата инвазия на Русия в Украйна и стратегическата насока на руската армия.

Още по темата
Кремъл засили информационната си операция, обвинявайки разширяването на НАТО, че представлява военна заплаха за Русия. Шойгу заяви, че военното разширяване на НАТО в близост до руските граници, включително стремежът на Финландия и Швеция за членство в НАТО, налага "подходящ" руски отговор за създаване на руска група сили в северозападната част на Русия. Висши служители на Кремъл заявиха, че присъединяването на скандинавските държави към НАТО няма да застраши Русия през пролетта на 2022 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да представлява екзистенциална заплаха за Русия през април 2022 г., а руският външен министър Сергей Лавров заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да има "голяма разлика" през май 2022 г..

Шойгу публично представи серия от предложения за промени в руската отбранителна политика, които да увеличат значително числеността на руската армия. Шойгу предложи Русия да възстанови Московския и Ленинградския военен окръг, да формира нов армейски корпус и да създаде 17 нови маневрени дивизии. Шойгу предлага Русия да сформира нов армейски корпус в Карелия, две нови въздушно-десантни дивизии, три нови мотострелкови дивизии в окупираните Херсонска и Запорожка област и да разшири седем съществуващи бригади на Северния флот и Западния, Централния и Източния военен окръг в седем нови мотострелкови дивизии, като същевременно разшири пет съществуващи морски пехотни бригади в пет морски пехотни дивизии. Шойгу също така предложи Русия да сформира пет артилерийски дивизии за поддръжка на военните окръзи.

Той предложи да се увеличи числеността на руските въоръжени сили до 1,5 милиона военнослужещи, включително 695 000 договорнослужещи (през пролетта на 2021 г. Шойгу заяви, че 380 000 руснаци са договорнослужещи), постепенно да се увеличи възрастта за наборна военна служба от 18 на 21 години и да се повиши възрастовата граница за наборниците от 27 на 30 години. Шойгу не уточни срокове за тези мерки.

Това не е първият случай, в който руското Министерство на отбраната сигнализира за намерението си да отмени реформите на Сердюков от 2008 г., които до голяма степен разформироваха дивизиите на руските сухопътни войски в полза на самостоятелни бригади. От 2013 г. насам руското МО постепенно отменя реформите на Сердюков, като възстановява маневрените дивизии в руските военни окръзи.

Много малко вероятно е обаче Кремъл да сформира толкова големи конвенционални сили в срокове, които да са от значение за войната на Русия в Украйна. Формирането на дивизии е скъпо и отнема време. Например на руските военни им отне повече от година, за да реформират 150-а мотострелкова дивизия в периода 2016-2017 г.

Потвърждаването на целите на Путин от 24 февруари показва, че Кремъл е решил да приеме жертвите на войната и да се опита да продължи към победата. Кремъл ще трябва да продължи да иска и да оправдава големи жертви от своя народ, за да преследва тези нереалистични цели. Шойгу се опита да оправдае обществената цена на мобилизацията, като призна, че мобилизацията е "сериозно изпитание" за руското общество, необходимо за защитата на новопридобитите територии в Украйна.

Основни изводи

  - Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи серия от мащабни реформи и цели за формиране на руските сили, които е много малко вероятно Русия да завърши навреме, за да има отношение към настоящия конфликт.

  - Путин и Шойгу потвърдиха максималистичните руски цели за войната в Украйна.

  - Руският президент Владимир Путин засили усилията си да сключи мир с критичната провоенна националистическа общност. Неуспехите на Русия да постигне заявените от Путин цели застрашават усилията на Кремъл да си възвърне контрола върху вътрешния наратив и да създаде условия за втората година на войната.

  -  Руската ядрена реторика най-вероятно е опит за успокояване на вътрешната аудитория и сплашване на западната аудитория, а не индикатор за подготовка за използване на ядрено оръжие.

  -  Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон на 21 декември. ISW ще докладва за подробностите от посещението на Зеленски и руските реакции на визитата на 22 декември.

  -  Руските и украинските сили продължиха контраатаките по линията Сватово-Кремина.

  -  Руските сили продължиха настъпателните операции в районите на Бахмут и град Донецк.

  -  Украински официален представител потвърди, че руските сили неуспешно са се опитали да установят контрол над островите в делтата на Днепър.

  -  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се похвали с разрастващото се движение на руските кадети от Националното движение на младата армия (Юнармия).

  -  Руски официални лица засилиха репресиите на правоохранителните органи с цел възпиране на партизански дейности и насочване към симпатизанти на партизаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ист-ре-щяха! На цял свят писват с ЦИР-ко-вете!
69
4
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Бочко "50% от белите руснаци са с украински корени"? Бочко, Бочко. Вятър те вее на бял кон. Какви украински корени? Все едно ние да сме със (северно) македонски корени. Чети историята.
68
6
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Спасете руснаците!: Г'лупости са това. Кой така изсипва от камиона хора, хванати от улицата, направо на бойното поле? Укронацистите може и да го правят с хора от т.н. териториална отбрана, но не и руската армия. Мобилизираните в Русия, въпреки че имат военни специалности, поне месец правиха военни учения преди да заминат в зоната на военните действия. А повечето от тези 300 хиляди дори още не са там а са в резерв.
67
3
 
3
 
! Отговори
Жигулист преди 1 година
Толкова напъни, фриволни журналистически изхърляния на съпортъри-путинисти, за да се окаже накрая, че се окопаваме назад, а за настъпление напред и дума не обелваме. То затъ вече 7% от обявената за руска територия земля вече не е руска изцяло. На рашките им остана само дърленето, фантасмагориите и резилът от Великата Овенна Обстипация. Другаре, Нова година иде. За десет месеца овенна осирация - толкоз.
66
1
 
3
 
! Отговори
Мега умен тип преди 1 година
Да приемем русия и украйна в ЕС и да приключва тази война.
65
3
 
4
 
! Отговори
Жертвоприношения преди 1 година
За войната Путин изхарчи 500 милярда,ако беше дал по 1 милярд на всеки украински депутат сега портрета на Путин щеше да е във всеки кмедски кабинет във всяко селце в украйна.Но някой иска кръв и хаос...
64
2
 
4
 
! Отговори
Терор над народа преди 1 година
95% от руснаците мечтаят да живеят в гнилия запад другите 5% ги е срам да си признаят ,че и те искат...Представете си, че живеете в страна където ако кажеш Не на войната ще лежиш в затвор с убийци и спинозни 8 години...
63
3
 
4
 
! Отговори
Спасете руснаците! преди 1 година
Представете си ,че сте руснак мъж на над 18г. Идват едни с маски натоварват те в еди фургон и те изсипват на фронта под тежък обстрел.Пред теб стрелят зад теб главорези от частни фирми са готови да те разтрелят ако погледнеш назад.Храна няма дрехи и оборудване или на 50 години или евтини пласмаси от алибаба.Представете си ужаса който изпитват тези хора!
62
2
 
4
 
! Отговори
Бочко преди 1 година
50% от белите руснаци са с украински корени и като Украйна влезне в ЕС след години десетки милиони руснаци ще се редят за украински паспорт.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шойгу извърши инспекция на подразделенията на ВС на РФ в зоната на СВО.
60
2
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Реалността: Много ти е мижава реалността. Украинската армия край Москва? По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш.
59
4
 
2
 
! Отговори
Един кинжал преди 1 година
Русанците пуснаха пробно един 'Кинжал' - и запада още не си е сменил пълния памперс!
58
4
 
3
 
! Отговори
Паралелна реалност преди 1 година
До (не)-Реалността: Ти верно ли? То краварите ако са могли - отдавна да са разбили Русия на части, ама не могат!
57
5
 
5
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Добре ,че са американците да възпират украинската армия иначе отдавна бойните действия щяха да са около Москва...
56
2
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Нещастните български русофилчета са безкрайно огорчени,че и без руски газ тук в България е светло и топло през Зимата:):):)Те бяха готови да се жертват в името на путин и да им тракат зъбите на студено,да си светят със свещи само и само да докажат,че България без руски газ не може да съществува:):):)Ко стана?:):):)Ко?:):):)Са опорката е да заплашват за следващата и по следващата Зима:):):)Тежки дни за русофилчетата:):):)Зорлен живеят на светло и топло:):):)
55
4
 
3
 
! Отговори
Русия ако заговори преди 1 година
Русия ако заговори за ядрено оръжие ще е за УПОКОЙ, не за успокоение! Стига сте творили новини за собствена консумация!
54
5
 
4
 
! Отговори
Фекална новина преди 1 година
пак мирише на пропаганда.
53
4
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Видя се ,че и без руски газ тук в България ще празнуваме топла и уютна Коледа и Нова Година:):):)Имам един съсед заклет русофил къде оня ден ми се закани,че по празниците ше ми спре тока централно от общото табло за да ми бъде тъмно и студено,както той се кълнеше преди няколко месеца,че ше бъде положението в България сега:):):)Ако го набараме долу да пипа със съседите голям лабут ше отнесе:):):)
52
4
 
6
 
! Отговори
Казвам ти дъще преди 1 година
Сещай се снахо! Та руснаците говорят за наглостта на НАТО, А Нато се сеща че може да му поникнат ядрени гъби, от своя страна нашите новинари си мислят, че става дума, че руснаците говорят за ядрени оръжия... ЯСНО!
51
6
 
10
 
! Отговори
ами преди 1 година
Нищо не става от руснаците само лъжи и балалайки