Кремъл говори за ядрено оръжие за успокоение на руснаците и да сплаши Запада

Русия засили информационната си операция, обвинявайки разширяването на НАТО
22 дек 2022 11:45, Йоана Цонева
101
Кремъл говори за ядрено оръжие за успокоение на руснаците и да сплаши Запада
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Кремъл Владимир Путин продължава да използва заплахите за повишена ядрена готовност, за да успокои националистическата аудитория и да сплаши Запада.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна.

Анализаторите отбелязват, че изявленията на руския президент относно ядрените оръжия, по-специално хиперзвуковите бойни глави "Авангард" или междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", не означават, че Русия се готви да ги използва.

"Кремъл редовно използва ядрената реторика, за да демонстрира сила пред крайнодясната руска общност, която обвини руското министерство на отбраната, че не е предприело достатъчно агресивни стъпки в подкрепа на войната в Украйна, и поиска от Запада да намали "ескалиращата" помощ за Украйна и да продължи преговорите по руските условия, намеквайки за възможността за ядрена ескалация", обясни ISW.

Експертите добавиха също, че след като са анализирали предишни случаи, в които руски официални лица са се позовавали на ядрени оръжия, за да повлияят на западната и местната аудитория, те са стигнали до заключението, че служителите на Кремъл не биха се осмелили да използват ядрени оръжия на бойното поле.

На 21 декември руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу председателстваха колегиума на руското Министерство на отбраната (МО) в Москва и направиха важни изявления, свързани с продължаващата инвазия на Русия в Украйна и стратегическата насока на руската армия.

Още по темата
Кремъл засили информационната си операция, обвинявайки разширяването на НАТО, че представлява военна заплаха за Русия. Шойгу заяви, че военното разширяване на НАТО в близост до руските граници, включително стремежът на Финландия и Швеция за членство в НАТО, налага "подходящ" руски отговор за създаване на руска група сили в северозападната част на Русия. Висши служители на Кремъл заявиха, че присъединяването на скандинавските държави към НАТО няма да застраши Русия през пролетта на 2022 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да представлява екзистенциална заплаха за Русия през април 2022 г., а руският външен министър Сергей Лавров заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да има "голяма разлика" през май 2022 г..

Шойгу публично представи серия от предложения за промени в руската отбранителна политика, които да увеличат значително числеността на руската армия. Шойгу предложи Русия да възстанови Московския и Ленинградския военен окръг, да формира нов армейски корпус и да създаде 17 нови маневрени дивизии. Шойгу предлага Русия да сформира нов армейски корпус в Карелия, две нови въздушно-десантни дивизии, три нови мотострелкови дивизии в окупираните Херсонска и Запорожка област и да разшири седем съществуващи бригади на Северния флот и Западния, Централния и Източния военен окръг в седем нови мотострелкови дивизии, като същевременно разшири пет съществуващи морски пехотни бригади в пет морски пехотни дивизии. Шойгу също така предложи Русия да сформира пет артилерийски дивизии за поддръжка на военните окръзи.

Той предложи да се увеличи числеността на руските въоръжени сили до 1,5 милиона военнослужещи, включително 695 000 договорнослужещи (през пролетта на 2021 г. Шойгу заяви, че 380 000 руснаци са договорнослужещи), постепенно да се увеличи възрастта за наборна военна служба от 18 на 21 години и да се повиши възрастовата граница за наборниците от 27 на 30 години. Шойгу не уточни срокове за тези мерки.

Това не е първият случай, в който руското Министерство на отбраната сигнализира за намерението си да отмени реформите на Сердюков от 2008 г., които до голяма степен разформироваха дивизиите на руските сухопътни войски в полза на самостоятелни бригади. От 2013 г. насам руското МО постепенно отменя реформите на Сердюков, като възстановява маневрените дивизии в руските военни окръзи.

Много малко вероятно е обаче Кремъл да сформира толкова големи конвенционални сили в срокове, които да са от значение за войната на Русия в Украйна. Формирането на дивизии е скъпо и отнема време. Например на руските военни им отне повече от година, за да реформират 150-а мотострелкова дивизия в периода 2016-2017 г.

Потвърждаването на целите на Путин от 24 февруари показва, че Кремъл е решил да приеме жертвите на войната и да се опита да продължи към победата. Кремъл ще трябва да продължи да иска и да оправдава големи жертви от своя народ, за да преследва тези нереалистични цели. Шойгу се опита да оправдае обществената цена на мобилизацията, като призна, че мобилизацията е "сериозно изпитание" за руското общество, необходимо за защитата на новопридобитите територии в Украйна.

Основни изводи

  - Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи серия от мащабни реформи и цели за формиране на руските сили, които е много малко вероятно Русия да завърши навреме, за да има отношение към настоящия конфликт.

  - Путин и Шойгу потвърдиха максималистичните руски цели за войната в Украйна.

  - Руският президент Владимир Путин засили усилията си да сключи мир с критичната провоенна националистическа общност. Неуспехите на Русия да постигне заявените от Путин цели застрашават усилията на Кремъл да си възвърне контрола върху вътрешния наратив и да създаде условия за втората година на войната.

  -  Руската ядрена реторика най-вероятно е опит за успокояване на вътрешната аудитория и сплашване на западната аудитория, а не индикатор за подготовка за използване на ядрено оръжие.

  -  Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон на 21 декември. ISW ще докладва за подробностите от посещението на Зеленски и руските реакции на визитата на 22 декември.

  -  Руските и украинските сили продължиха контраатаките по линията Сватово-Кремина.

  -  Руските сили продължиха настъпателните операции в районите на Бахмут и град Донецк.

  -  Украински официален представител потвърди, че руските сили неуспешно са се опитали да установят контрол над островите в делтата на Днепър.

  -  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се похвали с разрастващото се движение на руските кадети от Националното движение на младата армия (Юнармия).

  -  Руски официални лица засилиха репресиите на правоохранителните органи с цел възпиране на партизански дейности и насочване към симпатизанти на партизаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
5
 
! Отговори
Говораят Хайлилайкли преди 1 година
ДАЙТЕ ЦИТАТИ бе! Тия 'говорения' са присъщи за запада. А Руснаците предупреждават -- еднаж на 10 години!
49
1
 
4
 
! Отговори
Руска риторика а? преди 1 година
"...обясни ISW." - я дайте директно цитати че тълкуванието на дявола на евангилието ни познато!
48
1
 
5
 
! Отговори
"СЪРМАТА" преди 1 година
.с чипове от украински перални ---НЕ СТАВА!!!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл: Жалко, че Байдън и Зеленски не призоваха за мир. САЩ продължават линията на борба с Русия до последния украинец. Москва съжалява, че лидерите на САЩ и Украйна не демонстрират готовност да се вслушат в опасенията на Русия, Вашингтон не предупреждава Киев да не продължава варварския обстрел на Донбас.
46
3
 
7
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Владимир Путин Не използва заплахи, а информира, че преди няколко дни Русия разположи на бойно дежурство втори полк "Авангард", който състои от МБР Ур-100Н УТТХ, носеща хиперзвуков планиращ крилат блок, способен да лети в плътните слоеве на атмосферата със скорист 28 МАХ и да маневрира при нужда. Не Путин, а колективният запад нарече комплекса "Авангард" руското оръжие на Апокалипсиса. Сами себе си плашат, а после се оплакват, че Владимир Путин бил използвал заплахи.
45
1
 
9
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Защо в статията няма един цитат на така наречената агресивна руска риторика за ядреното оръжие. И в интернет съм търсил. Няма цитат (дори и извадени от контескта) на руски управляващи. Единствено преглеждам тези новини, за да видя западната гледна точка, но нивото на статии и вид новини е много ниско. В България и света има много новини които е хубаво да се съобщават, но само за Украйна се пише и то повечето очевидни лъжи или само частична истина.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49Зелените барети :))))
43
1
 
0
 
! Отговори
До 43 до 38 преди 1 година
В казармата артелчик ли си бил?
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте хора, аз също не харесвам рашките, обаче също не харесвам джендърския афроамерикански нов световен ред :))) Ся факта е, че Америка не е това което беше, те немат почти никакви предприятия, големите компании си изнесаха предприятията в Азия, там да им работят за жълти стотинки :)) Факт е също, че единствено Раша им се противопоставя, никой друг :) Това е достойно поне малко за уважение, дори и да загубят от целия свят срещу тех :)
41
4
 
1
 
! Отговори
Ако можеха преди 1 година
до сега щяха да го използват?
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл говореше за ядрено оръжие в отговор на изказванията за ядрено оръжие от страна на НАТО. А и оттогва Русия не е говорила за ядрено оръжие, още по-малко пък редовно. И не разширява информационната си кампания с говоренето за разширяването на НАТО, това Русия го говори от поне 20 години, каза го няколко пъти още през февруари.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44Хубаво, кУга ще стане това, че само чекам и нищо :)))
38
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските шантажи, вече не минават... Ще ядат голям пердах от Украйна.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38Не си бил в казарма явно лапе и не знаеш, че без армия техниката не върви сама напред.....хахахахаха :))) Урките ако могат, само дрончета ще пускат, само дето тоя номер го научиха рашките и требва нещо друго да измолят от некой, стига да не се срещат лице в лице с рашките :)))
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да внимават около стълби и прозорци...да си пият хапчетата и да си следят контролните лекарски прегледи тез дъртаци..от къв зор и кво търсят в суверенна държава - тия комсомолски напъни за величие и значимост имат точто обратния ефект и резултат - абсолютна излагация като "възможности" смърт ,геноцид и разрушения...стига са се напъвали- щот от толкоз напъни..- ходят на ака ни вече повече от 300 дена
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаджимагомедов загина героично. Оставяйки повредената и запалена бойна машина, Нурмагомедов успя да организира своите бойци за водене на всестранна защита. След като получи тежки рани и използва всички боеприпаси, войникът взриви себе си и обкръжаващите го вражески войници с граната. Родом от Дагестан посмъртно бе удостоен със званието Герой на Русия. Вечна памет на Героите на Русия!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватенки и казачоци.
33
3
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
За Дарданелите кога бабата на Чърчил беше млада и аз ти говорих --да не го гледаш и е ясно ,тогава ставаше и със храброст ! Сега става със пари от там техника и никакво значение на човешкия фактор като смелост и бройка ! Електрониката еа майката на бройката !
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DemonazОтначало се подведох по медийната пропаганда и аз, но урките нищо не са направили през тази почти година война :)) Продължават да си действат на малки партизански групички, продължават да не могат да създадът една поне 200к армия....:) Още нещо да казвам ли, или по-хубаво да замълча :))
31
3
 
4
 
! Отговори
Музика за Китай преди 1 година
Изтегляне войски и техника от Азия в европейската част и нови мобилизации / въпреки пропагандата и страха - неприязън към Путин и сие /. Всеки ден война - блатото става по дълбоко. Бързай бавно / Конфуций го е казал / Китай не бърза. Има заделени пари, обучава хора, подготвя бизнеси за преработка на суровините на място. Дали ще мести границите или само ще инвестира - важното е паричните потоци накъде ще се насочат. Давай Путин. Действията до сега са в правилна посока