Кремъл: Япония увеличава напрежението в района

Москва осъди "милитаризацията" на Токио
22 дек 2022 13:51, Йоана Цонева
73
Кремъл: Япония увеличава напрежението в района
Снимка: БГНЕС

Русия обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената с десетилетия пацифистка политика и предприема "необуздана милитаризация", в отговор на отбранителния план на стойност 320 милиарда долара, обявен от премиера Фумио Кишида миналата седмица, предава Ройтерс.

"Може ясно да се види, че Токио е поел по пътя на безпрецедентно натрупване на военна мощ, включително придобиването на ударен потенциал", се казва в изявление на руското външно министерство.

Планът на Кишида предвижда удвояване разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт за пет години и ще постави Япония на трето място в света по военен бюджет след Съединените щати и Китай.

Той отразява загрижеността на Япония, че инвазията на Русия в Украйна създава прецедент, който ще насърчи Китай да атакува Тайван.

Още по темата
"Това е откровено отхвърляне от администрацията на Кишида на мирното развитие на страната, упорито декларирано от предишни поколения политици, и връщане към релсите на необузданата милитаризация", се казва в руското изявление.

Русия заяви, че подобен ход "неизбежно ще провокира нови предизвикателства пред сигурността и ще доведе до увеличаване на напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион".

Отношенията между Токио и Москва от десетилетия са засенчени от неразрешен спор за Южните Курилски острови, завзети от съветските войски от Япония в края на Втората световна война.

Отношенията между двете страни се сринаха още повече, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара Япония да се присъедини към своите партньори от Групата на седемте (Г-7) в налагането на санкции на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искаха многополюсен свят. Сега щ'о реват
65
5
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
До Анонимен: Те щото са бойци, затова ли губят всички войни и стават роби на победителите ? Или ти просто живееш в алтернативна вселена ? Иначе е ясно - нито японците, нито германците са бойци по рождение, но ти по рождение не си умен, ха-ха-ха. Япония и Германия са окупирани и слаби държави които Русия и Китай могат да млатят както си поискат. Ти това го знаеш, ама те боли да си го признаеш.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Крим не е рускиНикой нищо няма да си вземе. Арктика винаги е била руска. Що се отнася до т нар японски острови, били са японски сега вече не са. Ако с е разсъждава така Израел да вземе да върне териториите си на арабите щото били преди това техни., или Пакистан да стане отново индийска територия. Ако някой се готви за война никой няма да прокопса. Който сади ветрове жъне бури.
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде се навъдите толкова прости русфобски задниции. Колко ви плащат на дума глупост?
62
3
 
15
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
май японците ще си освободят заграбените от руските окупатори - японски острови.. И Канада ще си вземе Арктика която не е руска.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак - с повечето си съседи са водели или водят войа, ама японците са им виновни за нещо + точно руснаците водеха там военни учения и разполагаха ракети. Да не забравяме и че официално мирен договор между Русия и Япония няма до колкото помня точно заради спора за Курилите
60
0
 
4
 
! Отговори
Пипе преди 1 година
До Пепе Те не са подписали мирен договор... Тъй, че войната не е приключила между тях...Поради това, може да прочетеш някъде след време..., че втората продължава...
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това поне ще позволи на японците да се отърват от американската окупация.
58
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО каква Цивилизация? Продуктовото придобиване достигащо до клептомания възнесено в КУЛТ. Купете тази анти алергична чесалка за въртешноста на ноздрите си. Ще кихате по-малко и ще се отървавате от биологичните секрети по-лесно.... Брак между двама произволни човека - Родител номер 1 и номер 2(Аз аз съм родител номер 1 - Да знаеш ще те съдя за това независимо че те обичам) Миличко(неутрален пол) не казвай мама а родител 1 и тати е родител 2... Ние сме ДЕМОКРАЦИЯ забраняваме тази медия
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - По твоята логика Индия и Китай трябва да притежават половината територия на планетата. Други "гениални" мисли има ли в главата ти или с това се изчерпваш?
56
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Британската империя в разцвета си слънцето не е залязвало. Остави Канада, Индия, Половината Африка и половината Арабски свят но и Австралия... Тогава сегашна МикроБритания е владяла много повече от 1/7 от територията на света. Къде са САЩ и Руски бази заплашващи тази империя? Изобщо имало ли е?
55
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Просията с 1/70 от световното население държи 1/7 от сушата и 1/10 от ресурсите, възвръщаемост към Цивилизацията - НУЛА, и посяга да граби още. Е, това никъде го нема!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се накъкаха в гащите и руснаци, и китайци... Японците са германците на Азия, бойци по рождение... Освен това смятат китайците за напаст като плъховете...
53
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 51 - Ех ЕКСПЕРТЕ да беше ПОПРОЧЕЛ МАЛКО ИСТОРИЯ А? На ялтенскат аконференция САЩ и МикроБритания подписват договор с СССР. Еди какво си време след капитулацията на Германия СССР ще започне война стрещу Япония. А Курилските острови се признават като територия на СССР. Самите Курилски острови 1905 са окупирани от Япония тогава Руската империя губи сражение.
52
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
около територията на РФ колко военни бази на други страни има включително разположени на територията на трети страни и след това се постарай да узнаеш в колко от тези бази има ядрено оръжие насочено срещу Русия -----///------ То не може с 1/70 от населението на Планетата да заграбиш 1/7 от сушата и да искаш някой да те обича.
51
6
 
6
 
! Отговори
= преди 1 година
При такива агресивни диваци в съседство,какво друго да правят.Русия е обхванатата от безумен шовинизъм,китайците стават все по нагли и агресивни,за северна корея да не говорим.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез няма да мирясат докато не граничат със себе си.
49
3
 
5
 
! Отговори
НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ.. преди 1 година
ЯПОНИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ.....БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ...!!!
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин от няколко години иска нова световна война! Фука се наляво и надясно с новите си оръжия, заплашва всички и днес, с безумното поведение на Русия спрямо съседна Украйна и света, доведе нещата до нова военна надпревара! Сега лицемерно хленчи, преви се на жертва и обвинява!
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Формално Русия и Япония се намират в състояние на война от 1945г. СССР обявява вайна на Япония и окупира 4 острова от Курилите. Това е причината Япония да не подпише мирен договор със СССР. Русия като правоприемник на СССР остава до днес в състояние на война с Япония и продължава да отказва да върне обратно четирите острова.