Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари

Кулеба: Преди това Русия да е изправена пред трибунал за военни престъпления
Обновена: 26 дек 2022 22:37 | 26 дек 2022 21:58, Анисия Иванова
270
Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари
Снимка: БГНЕС

Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес.

Той обаче подчерта, че Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления.

По-рано днес Кулеба призова Русия да бъде лишена от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо бъде изключена от световната организация.

В интервюто си за АП украинският външен министър заяви, че Киев би искал въпросната среща на върха да се проведе до края на февруари. "ООН би могла да предостави най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото не става въпрос за услуга на определена държава. Тук наистина става дума за привличане на всички", уточни Кулеба.

Украинският външен министър коментира и евентуалната роля на Гутериш. "Той се е доказал като ефикасен посредник, ефективен преговарящ и най-важното - като принципен и честен човек. Така че ще приветстваме неговото активно участие", обясни Кулеба.

Той обаче отново омаловажи изказванията на руските власти, че имат готовност за преговори.

"Те редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно, защото всичко, което правят на бойното поле, доказва тъкмо обратното", отбеляза Кулеба.

Ръководителят на украинската дипломация заяви, че е "напълно доволен'' от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ и разкри, че американското правителство е разработило специален план, който дава възможност ракетната батарея "Пейтриът" да бъде готова за експлоатация от украинските сили за по-малко от шест месеца. Обикновено подготовката отнема до една година.

Кулеба каза още, че Украйна ще направи всичко възможно, за да спечели войната през следващата година, но добави, че дипломацията винаги играе важна роля.

"Всяка война завършва по дипломатически път. Всяка война приключва в резултат на действията, предприети както на бойното поле, така и на масата за преговори", обясни той.

Вчера президентът Владимир Путин заяви по руската държавна телевизия, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната, но че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Въпреки това руските сили продължават да атакуват Украйна, което е знак, че мирът не е неизбежен, отбелязва АП.  

По-рано днес Украйна призова страните от ООН да лишат Русия от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност и изобщо да я изключат от световната организация.

Кулеба заяви в интервюто си за АП, че Киев отдавна се подготвя за тази стъпка.

Украинското външно министерство твърди, че след разпадането на СССР Русия никога не е преминавала през законова  процедура за придобиване на членство и заемане на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност на ООН. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. Украйна се опитва да диктува реда, а не да организира подобна среща. Когато ти мачкат канчето не излизаш с думите : Искам мир, но тези да спрат да ме бият.
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куклена май ще живее остатъка от живота си в колиба.Русия ги млати като маче у дирек тоя условия ще поставя.
176
2
 
15
 
! Отговори
АКО СА ТИ ДЛЪЖНИ преди 1 година
РОДИТЕЛИТЕ ЗНАЧИ ВСЕ ОЩЕ СИ ДЕТЕ, ако ти я длъжна държавата > значи вече си пенсионер > НО АКО ТИ Е ДЛЪЖЕН ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЗНАЧИ СИ УКРАИНЕЦ
175
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не преставам да се изумявамп колко са нагли тия. Мир без Русия? Значи Русия няма да учавства, ама те за мир. Какво, какво?
174
3
 
18
 
! Отговори
НАД 50 % преди 1 година
ОТ СЕГАШНА ОКРАЙНА СА РУСКИ, ПОЛСКИ, РУМЪНСКИ, СЛОВАШКИ И ДРУГИ ЗЕМИ, ПОДАРЕНИ НА КИЕВ ОТ СЪВЕТСКИТЕ БОЛШЕВИКИ НЕЗАКОННО
173
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наближава моментът,когато Зеленски каже:-Господа началници от САЩ! Аз бях до тук, губим войната напълно, ако вие не се намесите пряко.След което, или ще започне Третата световна, или Зеленски ще загине "нелепо" при автомобилна катастрофа. След това Щатите ще си избършат гъ3a с него, ще хвърлят цялата вина върху него и всичко ще приключи.А Украйна,.... впрочем какво беше това?
172
20
 
5
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
Има някаква логика. Путин трябва да клекне.
171
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия преди няколко дена анулира документа, с който признава независимостта на Украйна. Аз ли пропуснах или наистина никоя българска медия не го отбеляза?
170
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна иска мир , но от щатите не дават !
169
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя спи на мокри вестници !
168
1
 
6
 
! Отговори
Мирна да е 2023 г. преди 1 година
Украйна иска мир. Но пък, президентът им е пропуснал да пита г-н Путин дали и той го иска. Г-ЖА БОТЕВА.
167
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият посланик на Украйна в България ще е сексоложка. Да ни е честито!
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е жалък ***, и е противен та отскача.
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалки евроцентове си продадоха душите. Готови са да удушат децата и майките си за една командировка до Брюксел.
164
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-долнопробни същества от българските пишман "журналисти".
163
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе какви са тези спуснати от някъде статии , преведени от в къщи и публикувани ? Ни автор ,ни дявол! Това не е журналистика!
162
1
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
тоя къв трибунал бълнува, нали тоя трибунал трябва да се назначи от ООН а там Русия има вето. блещят за баламите да вярват и се надяват.
161
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, кой вярва на тея глупости. Украина иска каквото и наредят от САЩ. Айде стига с тея измислениновини.
160
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баба мара Бабо Маро, мислех че си влезнала с калашника в окопа при руските си братя да защитаваш Путин, а ти се криеш в България. Срамота бабо маро, всички руски бабички защитават Путин с телата си а ти се криеш.
159
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те затова другаря Лавров е толкова къздисан и говори само нечленоразделни глупости за сблъсък с НАТО, щото ножа е упрял в кокала, ще гонят Велика Русия от ООН. Веднъж изгониха Велика Русия от ОН по времето на великия Сталин, а сега ще е изгонят и от ООН по времето на великия Путин.