Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари

Кулеба: Преди това Русия да е изправена пред трибунал за военни престъпления
Обновена: 26 дек 2022 22:37 | 26 дек 2022 21:58, Анисия Иванова
270
Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари
Снимка: БГНЕС

Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес.

Той обаче подчерта, че Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления.

По-рано днес Кулеба призова Русия да бъде лишена от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо бъде изключена от световната организация.

В интервюто си за АП украинският външен министър заяви, че Киев би искал въпросната среща на върха да се проведе до края на февруари. "ООН би могла да предостави най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото не става въпрос за услуга на определена държава. Тук наистина става дума за привличане на всички", уточни Кулеба.

Украинският външен министър коментира и евентуалната роля на Гутериш. "Той се е доказал като ефикасен посредник, ефективен преговарящ и най-важното - като принципен и честен човек. Така че ще приветстваме неговото активно участие", обясни Кулеба.

Той обаче отново омаловажи изказванията на руските власти, че имат готовност за преговори.

"Те редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно, защото всичко, което правят на бойното поле, доказва тъкмо обратното", отбеляза Кулеба.

Ръководителят на украинската дипломация заяви, че е "напълно доволен'' от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ и разкри, че американското правителство е разработило специален план, който дава възможност ракетната батарея "Пейтриът" да бъде готова за експлоатация от украинските сили за по-малко от шест месеца. Обикновено подготовката отнема до една година.

Кулеба каза още, че Украйна ще направи всичко възможно, за да спечели войната през следващата година, но добави, че дипломацията винаги играе важна роля.

"Всяка война завършва по дипломатически път. Всяка война приключва в резултат на действията, предприети както на бойното поле, така и на масата за преговори", обясни той.

Вчера президентът Владимир Путин заяви по руската държавна телевизия, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната, но че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Въпреки това руските сили продължават да атакуват Украйна, което е знак, че мирът не е неизбежен, отбелязва АП.  

По-рано днес Украйна призова страните от ООН да лишат Русия от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност и изобщо да я изключат от световната организация.

Кулеба заяви в интервюто си за АП, че Киев отдавна се подготвя за тази стъпка.

Украинското външно министерство твърди, че след разпадането на СССР Русия никога не е преминавала през законова  процедура за придобиване на членство и заемане на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност на ООН. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
единственият стремеж на хун-та-та от бункера е да проси пари от сащ и ес и да гиразпределя по офшорните сметки финансов одит на украина за мир се говори веднагаслед започване на конфликта какво чакахте една година колко народ се изби и отдвете страни триб унал за вас и с новия посланик се подигравате с българия
157
0
 
9
 
! Отговори
Гладомор преди 1 година
Гледайте новият филм на Кондрашов "Зърно", и ще ви стане ясно колко нагъл е Западът, и защо в Русия настъпва глад. Препоръчвам и Катасонов, и защо Източното Православие е враг номер 2 на Бжежински католик, говорителят на НКомуСРед. После прочетете произходът на думата "капитал", дамгосани животни като разменна стока, дамгосани-нещо като чипът, татуто и цифровото евро, което ще ни наТресат глобалистите Троцкисти, след влизането в Еврозоната и отпадане на националните Бюджети, и дългови спирали.
156
0
 
14
 
! Отговори
ПОСЛЕДНА НОВОСТ преди 1 година
Зельо е махнал Кулебата и ни е назначил за посланничка една урусп...ийка - сексоложка. Този път е попаднал в десятката. На такава еб....на страна точно такъв посланник е подходящ. Ще ги пуснем с Кобилкина на двубой, а може и боксова среща да си спретнат, а ние юе гледаме и ще коментираме. както сега за войната.
155
1
 
13
 
! Отговори
Гладоморът е преди 1 година
Пропаганда. Нищо не казват за "картофения глад" Англия. Англия насилствено взима картофите на Ирландия, в резултат от глад умира 50% от населението на Ирландия. Гладоморът в Русия, гладът, продоволствената криза е в цял свят, тогава Западът задължава Русия да им плаща в жито. Русия моли да плати в злато, Западът отказва. Цяла Русия страда от продоволствената криза и загива от глад, а хитреците решават да крият зърното. Разбира се, че спекуланти и хитреци, когато народът страда биват "нАказаНи".
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един по-противен от Зельо и това е Кулебата.
153
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как смята Украйна да изплаща така наречената помощ ?Украйна е силно зависима държава,в момента не може да си плаща дълга.и е де факто дефол.тоест,държава с огромен външен дефицит,на крачка,не на косъм от фалита. банкрут .
152
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна в лицето на президента-артист уверено върви към пропаст.Икономиката е катастофирала, хората - без жилища,ток, вода,газ за отопление, младите хора загиват в битките с руснаците, 4-5 млн.души емигрирали. А палякът-президент е дал държавата си и нейната територия за бойно поле на наемници и войскиви части на НАТО.Последното му интервю беше за Международен трибунал за престъпленията на Русия над Украйна. Не вижда, че Украйна си отива и Полша,Унгария и Румъния се готвят да я разпарчетосат.
151
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най дебелата лъжа, с която ни облъчват е, че видите ли, като воювала украйна с Русия, воювала и за нашата свобода. Ами, ние кога бяхме по-свободни, преди воюването или сега? Кулебем ти тая свобода, дето може да дойде след украинското воюване!
150
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Кулебата хич не му е кеф, да го Кулебат с ракети колкото могат.
149
1
 
14
 
! Отговори
Мамунио преди 1 година
201 Знаем : В руската стратегическа доктрина има концепцията за стратегическа дълбочина .Не и е мястото на Украйна в НАТО .Това е криза подобна на Карибската .
148
0
 
15
 
! Отговори
Мамунио преди 1 година
Русия се е признала и е призната за наследник на СССР по всички международни договори ,иначе това наглото нямаше да има претенции за гладомора -друг е въпроса колко основателни .
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАРИ ПОТЪР
146
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз и той е на бело.
145
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия сама изплати целия външен дълг на СССР така че кои друг да е наследник?
144
39
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е съпричастна с украинския народ и ще продължи според възможностите да подкрепя в защита националния суверенитет на Украйна, защото Украйна воювайки за своята териториална цялост, за своя суверенитет - на практика воюва за свободата и демокрацията на свободния свят.
143
3
 
25
 
! Отговори
ГЛУПЦИ преди 1 година
ЕЕЕе,каква стана тя??? Ще молят за МИР? Не е ли малко късно? След като американците ги подмамиха с пари и обещания,влязоха в конфликт с братята си, раздразниха мечката и тя им заличи на 50% държавата! Загубиха около 200 хиляди мъже в трудоспособна възраст (убити и осъкатени) ,2 милиона избягаха в Русия и няма да се върнат,щото бандерите не прощават,а още 5 милиона се натресоха в чужбина! Сега рискуват полша да прибере 10% от територията им,а също и Унгария и Румъния! Целувайте ръка на Путин скъ
142
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли защо Путин вероломно нападна Украйна?
141
2
 
22
 
! Отговори
ИНЖЕНЕРКА преди 1 година
В БЛАТОТО НА ВОЙНАТА УКРАЙНА СЕ ЗАБЪРКА ТРУДНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ - ИСКАШЕ ДА Е ПРОКСИТО НА САЩ И ГО ПОСТИГНА И РАЗПЪРИ ПО СВЕТА НЯКОЛКО МИЛИОНА УКРАИНЦИНЕ ИСКАМ У НАС НИТО ЕДИН УКРАИНЕЦ ИЛИ РУСНАК И НЕ ПОДКРЕПЯМ ВОЙНА И ФАШИСТИ НЕ ПОДКРЕПЯМ ОБЪРКАХА СВЕТА ЛАКОМИТЕ НЕНАСИТНИ- ВЕЧЕ ТРУПОВЕ ГЪЛТАТ И ЛЪЖАТ СВЕТА ДА ЗАБЪРКАТ ИСКАТ- ТАКИВА СА ФАШИСТИЕ ДА ЗАПАЛЯТ СВЕТА ВЪВ ВОЙНА ИСКАТ
140
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е Чист Копанарски Румънец! Какъв ,Украинец" е тоя??!-:)) Лошото на Европееца е,че не може да различава Племената живеещи в Европа!
139
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли кой да убие този недодялан украинец Кулеба? Украйна не е в положение да заповядва на целият свят какво да правят.