Какво следва, ако има провал в Украйна?

Стивън Уолт с анализ за ситуацията
30 дек 2022 07:00, Петя Славова
287
Какво следва, ако има провал в Украйна?
Снимка: БГНЕС

 

Ако погледнете назад към последните американски президенти, почти всички те са имали проблеми, за които дори не са знаели. Джордж Буш-младши не предусети атентатите от 11 септември. Барак Обама не успя да предвиди Арабската пролет. Доналд Тръмп не очакваше пандемия. Така че всеки опит за предсказване на бъдещето е изпълнен с рискове.

Това пише Стивън Уолт, професор по международни отношения в Harvard Kennedy School към Харвардския университет и политолог, член на Училището за международни отношения, автор на теорията за баланса на заплахата и колумнист на "Foreign Policy".

Още по темата

Сред очертаващите се рискове през 2023 година, има един, който подценяваме. Това е перспективата за провал в Украйна. Опасявам се, че подкрепяйки Украйна и надявайки се на по-добър изход, ние подценяваме перспективата след една година Владимир Путин да е все още на власт, руската армия да се справя добре, украинските сили да са на ръба на колапса и конфликтът да придобие съвсем друго измерение, предава БГНЕС.

Основният сценарий за следващата година е патова ситуация, при която никоя от страните не може да постигне значителни военни успехи срещу другата. Единственото сигурно е, че Украйна ще понесе още повече щети и разрушения. Но ако ме попитате коя според мен е най-вероятната ситуация, тя ще бъде продължителната и мъчителна безизходица и за двете страни, защото нито една от тях не е готова за компромис, а мирните преговори, дори и да започнат - независимо дали неофициално, чрез посредничество или лице в лице - ще се провалят, защото позициите са несъвместими и нищо не показва, че ще се променят в близко бъдеще.

Болката на средния руснак не е толкова голяма. Тя е осезаема, но досега - отчасти благодарение на продължаващите продажби на нефт и газ и отчасти на прозорливите макроикономически решения – та е смекчена. Като цяло московчани не страдат по същия начин като хората в Киев. Не виждам много признаци политическият натиск да принуди Путин да се откаже войната и да се прибере у дома.

Второ, знаем точно колко са пораженията за руската армия. Но също така знаем, че те продължават да се борят независимо от всичко. Те все още са в състояние да обстрелват украинските позиции с мощни артилерийски удари. Те успяха да проведат някои операции, като отстъпление от Херсон, а отстъплението под обстрел е много трудна военна операция. И те го проведоха доста компетентно. Не вярвам на онези, които твърдят, че руската армия е на ръба на колапс.

Но в дългосрочен план смятам, че това ще бъде сериозен неуспех за Русия и след 20 или 30 години ще си кажем, че руската мощ е достигнала своя връх в този момент, а след това е започнала стръмен спад в резултат на западните санкции и щетите, които вече е понесла. И в този смисъл конфликтът остава основната геостратегическа грешка на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
1
 
! Отговори
цеко преди 1 година
До Анонимен201 караи си москвича и не се коси, купеки повече писане
210
0
 
1
 
! Отговори
в преди 1 година
1рубла0,025лева
209
7
 
2
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
До ИвановТе за това половината им оръжеини заводи затвориха хаах Вчера поредния фалит на завода които произведе Буран Изобщо не говоря за цивилни заводи автомобилни и така нататъка :):) Тайван им спря и чиповете елбрус и байкал които не са руски в краина сметка хахах за сега произвеждат могили и умствена тор за каскети която само в БГ ядът
208
9
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Според много наблюдатели, западните санкции възраждат руската икономика, извеждат я от летаргията на по-евтините и технологични стоки. Както казват в Русия си спомниха за много позабравени производства. Прекъсването на някои доставки от запад инжектират местното производство. Какво няма в Русия? Цялата менделеева таблица плюс нефт и газ. Отделно руснаците отдавна забравиха разнебитеното селско стопанство и сега са едни от най-добрите производители на пшеница.
207
15
 
19
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
До Христо ХристовДа бе У.ШАН.К.А Те за това сега наливат яко оръжие в Украина после да воюват с тях хахахахахах Че и доброволци има колкото искаш хаха По вероятно е кадиров да стане Руски президент а прогожин да си вземе наи сладката част от Сибир за търговия с Китай :):):) Толкова много нови републики ще се освободят от Руско робство повече от колкото след разпада на СССР
206
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След една година Полша взима 3 провинции, Румъния взима една, Унгария може да вземе една щото никой няма да я иска. ЦРУ и Мюрето им зеленски теглиха чертата на Украйна. Но им се пада на украинските про'с'таци да мрът, след като ги траяха 2014година..И като се събуди в землянката беше ли бръкнал с пръст в другаря си!:)))))
205
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повече генерали от сащ са на мннение че вийната за украйна е колко ще продължи агоният вчера се влкючи и генерал уесли кларк
204
17
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
След една година Полша взима 3 провинции, Румъния взима една, Унгария може да вземе една щото никой няма да я иска. ЦРУ и Мюрето им зеленски теглиха чертата на Украйна. Но им се пада на украинските про'с'таци да мрът, след като ги траяха 2014година.
203
4
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Въх, въх, въх... Обама та не знаел за арабията. Тия от Харвард верно са сла6о-умни.
202
4
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
По-скоро нацистката политика на неолибералите, колкото и нелогично да звучи, ще се провали. Причината е Китай. Изпуснаха Китай от лапите си докато се опитваха да го сграбчат. Китай се съвзе много бързо и не Русия е заплаха за плановете на неолибералите, а Китай, който бе отсвирен от същите тия неолиберали.Гомяма грешка за която ще се говори и след 30 години. А войната на Путин ще бъде споменавана като катализатор за успехите на Китай и поддръжниците му.
201
29
 
21
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Украйна, Грузия, Казахстан Узбекистан са бивши съветски държави и всяка има право на свое самоопределяне. Но докато Русия смачка набързо 2- 3 от тях при Украйна не и се получи. След като Украйна устоява в тази война в най-скоро очаквам лавина от фронтове и метежи. Свободата е дар божи и има своята цена.
200
13
 
10
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
До АнонименАми ЕС е загубил от цените на газа които той все пак купува и вече няма да купува от Русия !!!Сам си сметни колко е загубила Русия ?За по лесно !Ако ти си загубил че си заредил от шел за 3лв вместо от лукоил за 2лв сам сметни лукоил колко е загубил и колко ти ????????
199
14
 
10
 
! Отговори
Боби експерта преди 1 година
До БПФБрикса е едно голяма нищо !Няма обща валута !Няма никакъв обащ пазар !Те държавите в него почи нямат никакви икономически взаимоотношения !И. най вече това е някакув хипотетичен икономически съюз не военен !!!!!!!!!!!!!!
198
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що преписвате глупости, бе? Буш- младши не знаел за 11/09, смешно. Обявата не знаел за арабските преврати ( не пролет) ? Ми нали всичко това те сами го организираха.. Смешници
197
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо НАСТРЪХВА КОЖИЦАТА на под" ло, гите. А във момента Путин бомби. Няма подстанций, няма жп линий, разбити пътища. ЗЕЛЕНИЯ колкото повече ЗЯПА, повече му го на" тъ, пкват.
196
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
216 - АМА ВАЖИ И ПРИКАЗКАТА " И НА МЕН ТАТЕ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО".
195
12
 
32
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Анонимен - 194 - че то и сега ги мразят. В цялото южно полукълбо САЩ имат само един съюзник - австралия. От Киев - на изток чак то Сеул никой не иска ни да ги вижда, ни да ги чува. Реално освен Южна Корея и Япония (донякъде), Канада, Австралия и ЕС, САЩ нямат нито един съюзник. А догодина БРИКС ще приеме поне 7 или 8 държави и то не какви да е държави. Точно след година половината човечество ще живее в БРИКС...
194
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Засега - всъщност единственият губещ е ЕС !!! Един трилион загуби от поскъпването на енергоносителите - и това само досега, при това без косвените загуби. Накрая за ЕС резултатът ще е такъв, все едно Путин ги е бомбил наравно с украйна !!!
193
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен- 216 - Путин ли е "изкуфял пенсионер"? А байдън какво е? Мислиш ли, че Русия ще се стресне от още 45 милиарда, които на 80% ще бъдат откраднати? А не ти ли минава през ум, че новият състав на Конгресът ще резне кранчето на крадливото семейство байдън? Те отсега искат одит на помощите за нацитата в киев !!!
192
10
 
32
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До mne ти май не виждаш какъв е отговорът на атаката срещу Кримският мост? Ако уkрите направят глyпостта да атакуват Москва с дронове, отговорът ще бъде само един - пълно зaличаване на нaцистка укpoпия от картата !!!