Какво следва, ако има провал в Украйна?

Стивън Уолт с анализ за ситуацията
30 дек 2022 07:00, Петя Славова
287
Какво следва, ако има провал в Украйна?
Снимка: БГНЕС

 

Ако погледнете назад към последните американски президенти, почти всички те са имали проблеми, за които дори не са знаели. Джордж Буш-младши не предусети атентатите от 11 септември. Барак Обама не успя да предвиди Арабската пролет. Доналд Тръмп не очакваше пандемия. Така че всеки опит за предсказване на бъдещето е изпълнен с рискове.

Това пише Стивън Уолт, професор по международни отношения в Harvard Kennedy School към Харвардския университет и политолог, член на Училището за международни отношения, автор на теорията за баланса на заплахата и колумнист на "Foreign Policy".

Още по темата

Сред очертаващите се рискове през 2023 година, има един, който подценяваме. Това е перспективата за провал в Украйна. Опасявам се, че подкрепяйки Украйна и надявайки се на по-добър изход, ние подценяваме перспективата след една година Владимир Путин да е все още на власт, руската армия да се справя добре, украинските сили да са на ръба на колапса и конфликтът да придобие съвсем друго измерение, предава БГНЕС.

Основният сценарий за следващата година е патова ситуация, при която никоя от страните не може да постигне значителни военни успехи срещу другата. Единственото сигурно е, че Украйна ще понесе още повече щети и разрушения. Но ако ме попитате коя според мен е най-вероятната ситуация, тя ще бъде продължителната и мъчителна безизходица и за двете страни, защото нито една от тях не е готова за компромис, а мирните преговори, дори и да започнат - независимо дали неофициално, чрез посредничество или лице в лице - ще се провалят, защото позициите са несъвместими и нищо не показва, че ще се променят в близко бъдеще.

Болката на средния руснак не е толкова голяма. Тя е осезаема, но досега - отчасти благодарение на продължаващите продажби на нефт и газ и отчасти на прозорливите макроикономически решения – та е смекчена. Като цяло московчани не страдат по същия начин като хората в Киев. Не виждам много признаци политическият натиск да принуди Путин да се откаже войната и да се прибере у дома.

Второ, знаем точно колко са пораженията за руската армия. Но също така знаем, че те продължават да се борят независимо от всичко. Те все още са в състояние да обстрелват украинските позиции с мощни артилерийски удари. Те успяха да проведат някои операции, като отстъпление от Херсон, а отстъплението под обстрел е много трудна военна операция. И те го проведоха доста компетентно. Не вярвам на онези, които твърдят, че руската армия е на ръба на колапс.

Но в дългосрочен план смятам, че това ще бъде сериозен неуспех за Русия и след 20 или 30 години ще си кажем, че руската мощ е достигнала своя връх в този момент, а след това е започнала стръмен спад в резултат на западните санкции и щетите, които вече е понесла. И в този смисъл конфликтът остава основната геостратегическа грешка на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе русофили, колко от вас живеят в Русия и колко назапад? Над 2 милиона българи са напуснали България в последните 2-3 деситилетия. Колко от тях са в любимата ви Русия?
150
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За улеснение на сметките на "анализаторите", курсовете долар, евро/рубла са пак същите, както преди войната. Колко много могат да страдат руснаците, като знаят, че имат най-евтините топло, светло, транспорт, вода, хляб и какво ли още не, В СВЕТА~
149
10
 
23
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Чий провал? Въпреки лъжите, бълвани от прес-тит-утките на запад и у нас, руснаците се справят доста добре в Украйна; с това темпо (ако американците не пуснат атома самоубийствено, разбира се) ще накарат украинците да се предадат безусловно до две години. А за това време в ЕС няма да е останала каквато и да било икономика.
148
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако погледнете назад към последните американски президенти, почти всички те са имали проблеми, за които дори не са знаели. Джордж Буш-младши не предусети атентатите от 11 септември. Барак Обама не успя да предвиди Арабската пролет. Доналд Тръмп не очакваше пандемия. Аха да да ама не. Всяко едно от гореизброените е дело на американския президент по онова време.
147
12
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
февруари руснаците са в Киев, само да замръзне пак земята и влизат отново с танковете... и Украйна замина за запада
146
14
 
36
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Стараят се натовските''експерти''да ни внушат,че военните действия в Украйна се намират в''задънена улица''.Нищо вярно няма в това.Руската армия методично''премила''намиращите се на предната линия украинско-натовски части.Киев засега успява да ги подменя с нови,макар и необучени.Те още по-бързо се топят под плътния огън на руската артилерия,но това не може да продължава дълго.Положението все повече започва да прилича на истинска месомелачка.Колко млади украинци още трябва да загинат заради САЩ.
145
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофобите по тивитата, са им подали инструкции да не говорят ид.и0тии.те от позиция на фобията, с което да показват болестното си сътояние, а да лъжат и мажа с мек и тих глас с което да покажат на българите, че Русия вече е загубила войната и единственото, което и остава е да капитулира и да се саморазпадне, а Мацква ще стане столица на джендърията! Дали това ще стане истина, предстои да видим. Живеем в интиресни времена, стига да не ни навестят и нас снарядите, бомбите и ракетите!
144
13
 
48
 
! Отговори
Кога ще свърши преди 1 година
Войната ще свърши когато руската армия пак стигне до Киев. Но този път оттегляне заради обещания за мирен договор няма да има. Една и съща л'ъжа два пъти не минава. Зеленски ще избяга на Запад да си харчи доларите, ще основе там правителство в изгнание (за да продължат да му плащат) но поне украинският народ ще се оттърве от него и от укронацистите.
143
8
 
38
 
! Отговори
Доктор Ху* преди 1 година
Понеже Путин не разрешава джендъризъм в Русия и е против еднополовите бракове , та затова нашите геюве толкова го мразят и се пишат по форумите за русофоби...... не че щото толкова много са заобичали някаква си Украйна .... п.с. Те не спират да правят всякакви опити да го изкарат един от тях или че е лудд, /което си е едно и също/ ама за сега неуспешно и много се безпокоят че ако навсякъде стане както в Раша няма да има къде да се бракосъчетаят с интимния си приятел... Уууужас .
142
7
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Абе не е много сигурно дали отрепаните фашаги от сталин са повече отколкото отрепаните от него руснаци:):):)
141
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандеровците , трябва всичките , да ги съберат не едно място и да ги изгорят , заради гаврата с Руските войници, които са взете под плен и издевателстват над тях. Всички бандеровци до един поляти с бензин и запалени.
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най долната е оная черната, в сената дето, не дава думата на никого, дано я изгорят.
139
6
 
26
 
! Отговори
Русофобите пак вият преди 1 година
Като линейка в задръстване. Безсилието им не ражда друго освен обиди, клетви, плюнки, псувни което ги прави още по забавни.
138
17
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
За сталин е верно,че свърши работа:):):)Маса руснаци изтрепа:):):)
137
1
 
7
 
! Отговори
174 преди 1 година
А Кочинистан кякво е рай за мафиоти
136
7
 
6
 
! Отговори
Агенция руски рай преди 1 година
Даваме дума да преизпълним петилетката за 9 месеца!
135
5
 
6
 
! Отговори
русофил преди 1 година
До анонимен ***: То и Сталин не беше славянин, но свърши добра работа!
134
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е психиатрия, за тях всички са нацисти, сатанисти, жендАри и т.н.
133
6
 
12
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До При чичко Химарс... Споко джендърче! За теб са подготвили ГРУЗ-400 и ГРУЗ-800!
132
10
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Рамазан Кадиров в кремъл:):):)Тоз и той Славянин,православен брат:):):)