Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

"Ген. Герасимов се нуждае от победа или кариерата му приключва безславно"
12 яну 2023 14:16, Елка Василева
192
Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Снимка: архив, БГНЕС

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Още по темата
Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. "Вашингтон пост". Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира "Вашингтон пост". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и "един вид понижение" и че той "виси на косъм". "Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно", допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. "Гардиън". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята "Гардиън". Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група "Вагнер" и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник "Телеграф". Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на "Вагнер" се похвали, че бойният му опит "в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната", посочва "Телеграф".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
ххахаха преди 1 година
И това е българският представител за Украина който псува нон стоп, аз не разбирам той там ли псува, че тук се чува или от там псува насам? Аз не намирам извинение в нито един от двата варианта? Няма никакво извинение за такова поведение, никой не му е длъжен на г-н Станишев да му прави "хатъра"
143
1
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
ахахха Окрайна, О!крайна, това в станишевския стил на О!анджелина? Този г-н Станишев е прекалено безкултурен, аз дори не знаех за това докато беше в бг парламента, но там явно сме му правели някакви ограничения на тези "прояви" и "изяви" На мен това с О!анджелина ми изглежда като "О, дадоха ми най-накрая да си говоря каквото искам и както искам, което за г-н Станишев има застрашаващи размери и аспекти
142
1
 
1
 
! Отговори
тез са опасни преди 1 година
мишоци, ама що са ги пуснали у триците, да скляпат на фъндаци?
141
1
 
1
 
! Отговори
просто питам? преди 1 година
Аз не разбирам какво кара г-н Станишев и неговите "украинци" да псуват нонстоп? Аз такъв украински не знам, проверих, че всъщност има, но културните рускоговорящи не използват такъв украински, после защо има окупация? Това реторичен въпрос ли е?
140
1
 
7
 
! Отговори
кви интелигентни преди 1 година
физиомонии гледат от снимката с тъга по колхоза и краварката Дуся
139
8
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Нямам идея какво означава назначението на генерал Герасимов, но ще цитирам едно негово изказване - "От тук на сетне, няма да позволим благоденствието на Запада да бъде за сметка на Русия и живота на руските войници! Ако се наложи ще дам заповед за масиран залп и ще изпепеля всичко което е като цел на Запад! След това ще дам заповед за повторен залп за да унищожа това което е оцеляло. Чак тогава ще пусна танковете! " Изводите си правете сами !
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, анализа е доста смислен, но има още един вариант. Досега в Украйна воюваха 2 частни армии на путин, и около 8,5 процента от в. сили на Русия. Флота почти не е участвал, стратегическата авиация и ВДВ също почти не са участвали. Да не говорим пък за военновременните резерви натрупани още от СССР. Те не са под командването на тоя Суровикин, но са под командването на сега назначения не му знам името.
137
2
 
2
 
! Отговори
до 137 преди 1 година
И въпреки това печелят сраженията. Както въздушните, така и наземните! :D
136
1
 
4
 
! Отговори
ВълкановИ преди 1 година
Създавасе пълноценен военен Генерален щаб. Суровикин е командуващ , а не щабен офицер. Той сиостава на поста. Създават се военни фронтове, като през Втората световна война. Тогава начело бе Василевски, по фронтовете бяха Жуков, Медведев.Това означава, че Специалната операция е вече пълномащабна война с неограничени средства и възможности. Русия наскоро мобилизира нови 500 хиляди за да уплътни настъплението и завоюваните територии.
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХИЧО.. Моли се да не дойде другият ....
134
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вещае унищожаване на Окрайна като не се излючва и наказателни акции с ядрено оръжие извън Украйна.Мечката е леко ранена и вече много озлобена.
133
7
 
6
 
! Отговори
лошо господа ! преди 1 година
Смяната вещае край на киевската нацистка хунта и спад на надника плащан от Козяк !
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глей тоз на снимката отдясно каква малoyмна физиономия на пияндурник има.и тоя ще спасява попожетието?
131
8
 
7
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Все сменят някого,но проблемът е по-нагоре,че Русия е управлянана от един неудачник...И директопа на завода Москвич щели да сменят,и да почнат да произвеждат Поршета...Смех...Руска мъка...
130
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3-та световна..глyпako,руснаците не могат да превземат малък град,какъв фронт бълнуваш бре мaлоyмнико?тьпак.
129
6
 
8
 
! Отговори
Русский мир преди 1 година
Една сутрин командирът строил ротота и казал: Днес по програма, трябва да правим упражнение скок с парашут. Имаме обаче малък проблем. Нямаме парашути. Големият началник ги продал защото му трябвали пари да си купи вила в чужбина. Ние обаче сме истински патриоти и няма да нарушим програмата. Ще изпълним упражнението без парашути.
128
9
 
9
 
! Отговори
Т34 преди 1 година
Вещае пълномащабна война с откриване на нови фронтове.Започва се с още по голяма секира,а Киев ще заприлича на втори Бахмут.Иначе тая война ще е безкрайна с това наливане на оръжие за укровермахта.Ще има втори Гладомор.
127
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Сега на бойното поле се наемат строителни фирми за да се извършват определни изкопни и прочие инжинерни работи. Да тук може нещо да се открадне и отново тези контракти са трошици в сравнение с доставката на един Калибър примерно.
126
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Бариев За твое сведение РФ армия контактува само с ДЪРЖАВНИ ДОСТАВЧИЦИ. през 2010 си направиха експеримента да оутсорснат кетеринга, ремонтите на техника и т.н. ДА ТОГАВА СЕ ПОЯВИХА МНОГО КРЪВОПИЙЦИ които яко се облажиха някои интелигентни в рамките на закона някои глупаво след това ги хванаха. Видя се че не става и върнаха назад нещата Всичко в Държавни фирми...
125
1
 
4
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 година
Много тенденциозна статия, на практика не се полусават замени, а на генералите които и досега се занимаваха с операцията им дават повече права.