Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

"Ген. Герасимов се нуждае от победа или кариерата му приключва безславно"
12 яну 2023 14:16, Елка Василева
192
Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Снимка: архив, БГНЕС

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Още по темата
Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. "Вашингтон пост". Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира "Вашингтон пост". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и "един вид понижение" и че той "виси на косъм". "Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно", допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. "Гардиън". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята "Гардиън". Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група "Вагнер" и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник "Телеграф". Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на "Вагнер" се похвали, че бойният му опит "в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната", посочва "Телеграф".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
1
 
! Отговори
До 88 меракът преди 1 година
Как се грабят природни ресурси! Това да не, като дето с каруцата си обирал селските бостани?
83
4
 
3
 
! Отговори
ЯМХ Путкин преди 1 година
Канцеларски плъхове с офицерски чин. Генерали на килограм, на 2 магарета сеното не могат да разделят.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин казал че неговите хора са ефективни а не вишистите генерали . Сега обмислят вишистите да не стават офицери а само с опит и труд . А в България кога ? Тук този проблем е и в армията и в полицията и прокуратурата и в цялата държава . Хора без опит с кетап стават началници на професионалистите с дълги години опи . Това ли са ,,ценностите,, ? Това ли е -,,цивилизования свят,, ?
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25+ хиляди са избитите украинцки войници около Соледар. Вече произовки получават 16 годишни деца, ако може да се вярва на туитър де.
80
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меракът(Мечтата) на всеки евроатлантик е Русия да бъде победена, за да могат да се разграбят природните и ресурси от евроатлантиците. Да, ама НЕ...
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ди смени пола ,като истенски европеец и после се прекръствай
78
3
 
1
 
! Отговори
мазало преди 1 година
от двете страни на фронта *** само руснаци православни КГБ християни/антихристи комунисти/
77
8
 
5
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Няма да спре на полската граница! Русия си дава сметка, че мине ли през оръжията на НАТО в Украйна и Полша, после централна Европа ще и се открие, а Тея малки държави ще падат като круши! Щита на Европа е Полша и Русия, иначе ще се стигне далеч по-лесно до Лисабон!
76
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНДЕЛИСТАН Е ВСЕ ОЩЕ СИЛЕН ! ЗА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН КОМУНДЕЛИСТАН ТРЯБВА БАНКОВАТА СИСТЕМА НА КОМУНДЕЛИСТАН КОЯТО Е КУХА ДА ОБЯВИ ФАЛИТ! ЗА ДА СТАЕН ТОВА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СИ ИЗГУБЯТ ПАРИТЕ В КОМУНДЕЛИСТАН ДА СИ ОБЪРНАТ РУБЛИТЕ В ДРУГА ВАЛУТА И ДА ГИ ИЗТЕГЛЯТ ОТ БАНКИТЕ ! БАНКИТЕ ИМАТ РУБЛИ ЩОТО СЕ ПЕЧАТАТ НА ПОРАЗИЯ ТЕ ВЕЧЕ НЕ СТРУВАТ АБСОЛЮТНО НИЩО РУБЛИТЕ, НО ВАЛУТА БАНКИТЕ ПОЧТИ НЯМАТ ДРУГА И ЩЕ ОБЯВЯТ ЧЕ НЕМОГАТ ДА ИЗПЛАЩАТ И ЩЕ СТАНЕ МАЗАЛОТО ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО!
75
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро полша ще окупира западната част на украйна. Договорено е. Украйна се разпада.
74
8
 
8
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Каква полска граница,фантазьори руски?Вие излезте първо от Донецк!
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вещае,че руснаците ще могат да използват целия си арсенал от оръжия и нещата не са като при СВО
72
6
 
0
 
! Отговори
ПРЕКРЪСТВАНЕ? преди 1 година
Здравейте! В кой християнски клон мога да се прекръстя? Аз съм кръстен православен християнин като бебе, но според мен тази религия ми е дала лош късмет, неуспехи и трагични събития. Та искам да почна на чисто с Бог. Да се отърва от всички грехове. Но в кой християнски клон? Не мисля да е православие или католицизъм.Може би в лутеранство или друга църква. Смятам да се прекръстя когато стана на 33 години! Коя църква се доближава повече към Исус, ангелите, небесното?
71
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е Русия дали ще спре на полската граница или ще продължи
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в тия двата няма нищо генералско, изглеждат като "братята" току-що откраднали нещо
69
11
 
6
 
! Отговори
Комаров преди 1 година
Друзя искам да ви успокоя, сламката на Русия наречена Соледар май им се изплъзва. Укрите са докарали артилерийски подкрепления и дронове и пържат яко зековете на чевекато.
68
4
 
4
 
! Отговори
Вещае преди 1 година
Същото, което означава - провал и безсилие !
67
7
 
8
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Разпада на Русия само един комунистически закърнял мозък, не може да го види, така беше и през 1989 при разпада на СССР, тогава червените друзянги говориха как ЕС, ще се разпадне, па то какво стана. Че същата работа и сега! Да бъдеш най-богата на суровини страна в Света и да не можеш да произведеш и телевизор, си е позор, а да продаваш ресурсите си на Европа и тя да е най-богата от собствените ти ресурси е смешно.
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е спекулации. Никой не знае какво се случва в главата на лудото ченге. Единствено е ясно, че избива хора, без да има определена цел.
65
7
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 1 година
Хитър е, ама няма да му помогне ако ВСУ завземат още "руска" територия, че сега всички са се фокусирали в Бахмут и Соледар, обаче Мелитопол тихомълком отива на херсонския сценарии, и тогава предверието към крим е отворено.