Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

"Ген. Герасимов се нуждае от победа или кариерата му приключва безславно"
12 яну 2023 14:16, Елка Василева
192
Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Снимка: архив, БГНЕС

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Още по темата
Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. "Вашингтон пост". Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира "Вашингтон пост". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и "един вид понижение" и че той "виси на косъм". "Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно", допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. "Гардиън". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята "Гардиън". Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група "Вагнер" и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник "Телеграф". Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на "Вагнер" се похвали, че бойният му опит "в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната", посочва "Телеграф".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смяната на руското командване вещае скорошно поражение на Русия. Хаирлия да е.
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Герасимов е идеолога на хибридната война за която е написал няколко тома които се изучават във военните академии на Русия. Само че генерал Герасимов се оказа гОла вОда в реалната война.
122
1
 
1
 
! Отговори
бункера на Путин преди 1 година
Стига с тоя ток. За какво ти е ток?
121
3
 
3
 
! Отговори
Гецата преди 1 година
Е как пък не намериха един адекватен генерал, бе. На фона на тези двамата, Кадиров и Пригожин изглеждат като пичye. Да не говорим за Суровикин и Лапин.
120
2
 
5
 
! Отговори
Въх преди 1 година
То в Цяла Украйна няма ток , ти за Белгородска област си се притеснил..
119
1
 
1
 
! Отговори
Зеления преди 1 година
Пичове, ще праим ли реванш някой друг път?
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво интелигентно, одухотворено лице
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тавариши, в Белгородската народна республика пак е спирал тока тази сутрин. Що така?
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледат като бай Тошо 1989г
115
4
 
8
 
! Отговори
генерали? преди 1 година
Абе вземи единия и удари другия. Срам!
114
7
 
6
 
! Отговори
Бариев преди 1 година
За разлика от щерка си която гуляе безгрижно в Дубай, Шойгу не ми изглежда много щастлив въпреки заграбените милиони от държавния бюджет чрез семейни фирми. Ако загубят войната, ще бъде доволен ако го оставят жив.
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Лапин не успя да вземе Соледар, смениха го с генерал Дворников и той не можа да вземе Соледар, смениха го с генерал Суровикин и той се провали в Соледар, Пригожин се зае да покаже как се завладява село на генералите но и той се провали, накрая главнокомандващият изпрати руски военен номер 1 началник щаба на началник щабовете на родовете войски генерал Герасимов да превземе селото и да направи показно на всички предходни некадърници как се превзема село.
112
5
 
9
 
! Отговори
Пирожкин преди 1 година
Много са се умислили тези "юнаци" и гледат тъпо. Няма ли по-интелигентни хора в Русия да ги заместят.
111
7
 
4
 
! Отговори
Коледжиков преди 1 година
Тавариш Путин е много унил напоследък. По едно време спомена по стар навик че всичко е по план но това беше преди месец и нещо. Укаинската артилерия и хаймърси банво но сигурно дълбашат крепостната армия на цар Путин. Сигурно искате да кажете че това е фейк, но след Харков и Херсон няма как да ме убедите друзя. Липсват ви аргументи.
110
6
 
7
 
! Отговори
Кутузов преди 1 година
Като им гледам уклюманите му3 на тия двамата, си представям реалното състояние на цялата сегашна "великата руска армия".
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кажете в кой концлагер ще кара пенсия?
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се мъчи да забави настъплението, че да накисне още повече абдалете от ЕС и САЩ с разни санкции. Но вече и той не може да спре прецакването на украинците и натовците на фронта.
107
2
 
12
 
! Отговори
Шизофренно преди 1 година
Соледар бил едно голямо село без никакво стратегическо значение, обаче Украинците баталясват батальон след батальон да го отбраняват..Много нефелна пропаганда
106
2
 
3
 
! Отговори
До Напразни надежди преди 1 година
Или по точно казано надежди rовежди.
105
7
 
3
 
! Отговори
Смех Гоуем преди 1 година
Къде съм прочел че русия продава нефт на индият по 37$ за барел и то като се има предвид в пъти по големите транспортни разходи? Ха-ха абе ей туй родните ватняци сте големи дебиляги бе. Тази търговия е публично достояние. Може да намерите инфо в мрежата и в официални руски източници. Очаквания дефицит в буджета на Русия за 2023 е 5 трил. рубли, а най-вероятно ще е и повече. Поняли?