Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица
25 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
272
Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Точно 11 месеца след началото на войната срещу Украйна Германия е решила да достави на Киев танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”.

Ако бъде потвърдено официално, решението ще осигури на украинската армия голяма ударна мощ за освобождение на земите, окупирани от Русия.

Германски танкове ще бъдат пратени в Украйна - потвърждава и източник на агенция Ройтерс.

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщава „Шпигел“.

Според неотдавнашна анкета на ARD 43 на сто от германците са против такава стъпка, но според днешните публикации в германските медии канцлерът Олаф Шолц най-сетне се е поддал на натиска на Полша и други съюзни държави от последните седмици.

Още по темата

Самият Киев настоява да получи танкове “Леопард” от месеци, за да намали загубите в жива сила и да изтласка руските войски от всички територии, завзети през 2014-а и през тази година.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време поне рота от модела “Леопард 2 А6” пряко от арсенала на Бундесвера. В по-дългосрочен план могат да бъдат изпратени още танкове, след като бъдат ремонтирани. Според производителя - “Райнметал”, в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Освен това Германия като страна-производител ще разреши и на други натовски държави да реекспортират танкове “Леопард” за Украйна. Желание за това изразиха по-рано Полша и Финландия, а според източник на ABC News Украйна очаква поне сто танка от общо 12 съюзнически държави, съобщава БНР.

Wall Street Journal писа по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави “значителен” брой американски танкове “Abrams M1”.

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

Официално потвърждение обаче още няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Лаврентий Берия: Защо не си дадеш вече малко почивка? Вече мина и на чисти измислици. Каква Македония по времето на създаването на славянската писменост. Путин им е назал на комшиите че "от тези земи" е дошла славянската писменост. Искал е да ги погъделичка малко, те сами си подават главата за това. Схващаш ли разликата? А и какво общо има това с темата.
103
5
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
НАТО е слабо и в ръководството има разногласия. Но пак пука руснаците като куцо пиле домат
102
6
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Дайте оръжия на Украйна, тя сама ще си върне земята! Днес стават 11 месеца от началото на войната. В първите дни на агресията хората по света изпаднаха в шок. Светът не трябва да се колебае повече. Народът на Украйна защитава евроатлантическите ценности. Мъжете на Украйна няма да бъдат сломени и ще победят Русия! А ние трябва да поискаме прошка от тях. Защото Европа никога няма да бъде свободна без свободна Украйна!
101
3
 
4
 
! Отговори
зле за рашистите преди 1 година
рашиcmume им свършиха Т-90. Армата така и не се появи.Джуркат главно с Т-72 и Т-64. Т-80 също нещо не се появява много много. Това което е останало на руснаците няма шанс срещу съвременните танкове ,които НАТО ще прати. Надявам се Украйна да попилее некадърната русия.
100
2
 
6
 
! Отговори
бъдете обективни преди 1 година
Германия я принуждават да прави всичко против волята и интересите си, както и целия западен и източен сателит на краварите! Германския канцлер каза, че първо краварите трябва да си изпратят техните после да искат това от немците ( и двете страни знаят ЗАЩО !!! ) Сега целия свят ще види как "Леопард 2" техната национална гордост е пометена.
99
3
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Явно сте на линия: Да не би генетично да имаш общо с руснаците бе, отворен? Ако си въобще българин би обърнал внимание, че "близостта" ти с руснаците се дължи на това, че сме им дали и писменост. Но големия Българомразец Путин твърди, че са я заели от Македония. Та като негов фен, ти не си ли продажник? Както бе казал Димитър Благоев - русофилията неизбежно води до национално предателство.
98
2
 
6
 
! Отговори
Спас Кушлев преди 1 година
След 81 години,отново немски танкове тръгват на изток!Помните ли какво се случи тогава,немците явно са забравили!
97
2
 
6
 
! Отговори
каза го Медведев преди 1 година
Ядрена държава няма как да загуби!
96
3
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Тираджията Z - ако си бил и такъв тираджия какъвто и коментатор, мани! Ти с Камаз ли пътуваше или със Зил? Така от любопитство питам. Или си минал покрай едни тираджии?
95
3
 
5
 
! Отговори
Явно сте на линия: преди 1 година
Американофилите, не мога да разбера откъде е това чуждопоклонничество у вас?! Ако сте изобщо българи - нямате НИЩО общо със наглосаксите. Нито в генетично отношение, нито в езиково отношение, нито в културно отношение, нито в икономическо, нито в историческо отношение, нито в ценностно отношение! Откъде тая продажност у вас?
94
3
 
1
 
! Отговори
Време е! преди 1 година
Време е нато да постави ядрени установки в Украйна.
93
3
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Война можеше да няма - само Путин да не беше заселил там "любезни зелени човечета"? Само да не беше окопирал Крим през 2014 и да не ги беше провокирал - както по навик правят руснаците навсякъде? Само да не се беше побъркал дъртия КГБ-ешник и да не се беше видял като Император? Е, къса сламка за украинците - с такъв съсед.
92
2
 
3
 
! Отговори
Малко за историята преди 1 година
До 50 танка: Къде с тия 50 танка? За месец-два вече ще са станали на вторични суровини. Прочети нещо за битката при Курск.
91
3
 
3
 
! Отговори
+50 кожи от леопард преди 1 година
До 50 танка: С тия сметки - запада още се троши в Украйна мислейки че Русия ей- сега и ще загуби!
90
2
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Лаврентий Берия: Г'лупости са това. Да, Русия изнася суровини за Китай, но изнася и храни и изделия. И освен това строи две АЕЦ в Китай - АЕЦ Сюйдапу и АЕЦ Тяньвань. Имаше международно разделение на труда. Русия доставяше суровини на западните фирми и сглобяваше техни марки коли за своя пазар. Сега Западът прави всичко възможно да развали този работещ модел. Русия пренастройва икономиката си за да не зависи от внос на техника от Запада. Да видим кой ще спечели в това състезание.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името Леопард ще даде хляб на руската пропаганда. Тъгър, Леопард, все големи хищни котки. Името Абрамс примерно няма такава асоциация
88
6
 
3
 
! Отговори
Украйна победи преди 1 година
Украйна победи, НАТО стъпва в Украйна и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
87
3
 
1
 
! Отговори
Украйна победи преди 1 година
Украйна победи! НАТО изключва Турция, Швеция и Финландия моментално влизат, украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
86
5
 
3
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Да.50 танка със сигурност ще бреобърнат хода на войната.Не им давам повече от 2 седмици живот щом стъпят на украинска територия
85
5
 
5
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.