Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица
25 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
272
Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Точно 11 месеца след началото на войната срещу Украйна Германия е решила да достави на Киев танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”.

Ако бъде потвърдено официално, решението ще осигури на украинската армия голяма ударна мощ за освобождение на земите, окупирани от Русия.

Германски танкове ще бъдат пратени в Украйна - потвърждава и източник на агенция Ройтерс.

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщава „Шпигел“.

Според неотдавнашна анкета на ARD 43 на сто от германците са против такава стъпка, но според днешните публикации в германските медии канцлерът Олаф Шолц най-сетне се е поддал на натиска на Полша и други съюзни държави от последните седмици.

Още по темата

Самият Киев настоява да получи танкове “Леопард” от месеци, за да намали загубите в жива сила и да изтласка руските войски от всички територии, завзети през 2014-а и през тази година.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време поне рота от модела “Леопард 2 А6” пряко от арсенала на Бундесвера. В по-дългосрочен план могат да бъдат изпратени още танкове, след като бъдат ремонтирани. Според производителя - “Райнметал”, в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Освен това Германия като страна-производител ще разреши и на други натовски държави да реекспортират танкове “Леопард” за Украйна. Желание за това изразиха по-рано Полша и Финландия, а според източник на ABC News Украйна очаква поне сто танка от общо 12 съюзнически държави, съобщава БНР.

Wall Street Journal писа по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави “значителен” брой американски танкове “Abrams M1”.

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

Официално потвърждение обаче още няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
4
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Медведев е на ход, с неговите червени линии :)
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата отива към ядреното !Нали уш нато не се меси във войната?
122
4
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Пак по опорката? - само в твоята глава е гъделичкане. Разбираемо - вие путинофилите обичате да гъделичкате ануZа на Вожда си с език. Така че, докато той плюе по вас - на вас дъждец ви ръси. Нормално е - откъде в путинофил достойнство? Ще го оправдаеш, какво ти остава?
121
3
 
3
 
! Отговори
За отопление преди 1 година
Тия калорични танкове няма да стигнат да стоплят укропитеците!
120
1
 
3
 
! Отговори
Време е преди 1 година
Време е България да изпрати танкове в Македония.
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците нищо не разбраха, тотално се сбъркаха, но това си е за тяхна сметка. Не разбраха, че на 22 февруари Русия започна СВО, решиха, че тези действия от първия етап на операцията - това е истинската руска армия и това е война. Западняците не умеят да слушат и не разбраха какво говори президента на Русия който им каза "Ей, момчета, ние още не сме започнали да воюваме". Те си мислеха, край - Русия вече приключи с воюването. А Русия едва сега започна подготовката да воюва, и все още не е започнала.
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-глyпавото решение от военна гледна точка е да пращаш танкове Абрамс на почва каквато е на територията на Украйна. А още по лошо решение е да изпращащ Челинджър. Леопард е добър танк, но дори най-модерната му версия е сравнима с Т-72 като бойни възможности, но не и като защита, ще бъде отнесен от модерните противотанкови установки. Но нека да изпратят, това си е техен избор.
117
3
 
7
 
! Отговори
Путин ги мачка преди 1 година
Ако дадат заден - лошо. Ако продължават да дават оръжия и пари - още по лошо. Задънене улица.
116
4
 
5
 
! Отговори
БГ мекиците - преди 1 година
Американофилите, не мога да разбера откъде е това чуждопоклонничество у вас?! Ако сте изобщо българи - нямате НИЩО общо със наглосаксите. Нито в генетично отношение, нито в езиково отношение, нито в културно отношение, нито в икономическо, нито в историческо отношение, нито в ценностно отношение! Откъде тая продажност у вас?
115
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никаква надежда за Украйна. И нищо не може да помогне. Нищо. Нито патриоти, нито абрамси, нито леопарди. Нищо.
114
3
 
5
 
! Отговори
Като гнездо хлебарки преди 1 година
Приближение на зеленото нещо я падат с вертолет, я си подават оставките я бягат гонени от анти-корупционни разследвания. НЕЩАТА вървят на приключване а? Танковата димна завеса няма да промени резултата - нали знаете?
113
3
 
9
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Руската артилерия ще ги изгърми тези Леопарди и дотам. И тогава от САЩ ще кажат на сателитите си: Видяхте ли, тези германски танкове не струват, купувайте нашите Абрамс. Така че Германия ще си загуби не само танковете, но и пазара за тях.
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО толкова години не праща самолетите на България, защото знае че ГЕРБ са хора на Путин и ако имат самолетите, веднага ще ги снимат и ще ги изпратят в Кремъл. За това чакат да се смени режима в България. Когато това стане ще ни изпратят не само самолети, ами и много други неща.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просякинята Украйна не произвежда оръжия, не купува оръжия защото намя пари. Енергийната и инфраструктура е унищожена, численият състав на армията - унищожен. Спад на БВП с 60%. Как смятат да спечелят войната с подаяния на разнородни стари западни оръжия събрани от кол и въже които дори не са обучени да ползват и мобилизирани от улицата хора които никога не се воювали.
110
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕвропеецЗа какво да искаме прошка? За това че заради техните безумия да обстрелват безразборно руски райони за да си задоволяват националистическите *** за "велика украйна" разплалиха конфликт на който краят не се вижда и може да прерастне в ядрен? Ти на кого ще бъдеш благодарен ако "утре" почнат да се стрелят и с атомни оръжия?
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция преустанови преговорите на Швеция и Финландия за НАТО. "Планираните за февруари разговори с Швеция и Финландия в рамките на тристранния механизъм за присъединяването им към НАТО бяха отложени" заявиха от НАТО.
108
6
 
5
 
! Отговори
И ф-15 преди 1 година
Освен танкове Украйна ще получи и Ф-15. В момента се обучават украински пилоти в САЩ ,но ще бъдат готови чак лятото. Като се появят Ф-15-ките руснаците пак ще реват на умряло.
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО загрява на тъча за 3СВ с една малка войничка с Русия. Това трябва да ви говори достатъчно кой-кой е и какви са му възможностите. Истинската опасност за НАТО е Китай, а не Русия.
106
2
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До НАТО: Пука ти главата на тебе, май отрано си прекалил с концентрата.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През последните 34 години животът на българите беше лош. А през следващите десетилетия ще бъде буквално ужасен.