Какво представляват танковете "Леопард 2" и защо Украйна ги иска?

Произведеният в Германия танк влиза за първи път в употреба през 1979 г.
21 яну 2023 22:06, Йоана Цонева
373
Какво представляват танковете "Леопард 2" и защо Украйна ги иска?
Снимка: БГНЕС

Какво представляват танковете "Леопард 2"?

"Леопард 2" е основен боен танк, произвеждан в Германия, с обсег на действие около 500 км. За първи път влиза на въоръжение през 1979 г. и развива максимална скорост от 68 км/ч (42 мили в час). Снабден е със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие като основно въоръжение, въоръжен е и с две коаксиални леки картечници.

Освен че се използва от германската армия, "Леопард 2" е на широка служба в Европа, като повече от дузина държави използват танка, както и редица други държави, включително Канада. Танковете са били използвани в Косово, Босна, Афганистан и Сирия (от Турция), където няколко от тях са загубени от противотанкови ракети.

Защо Украйна ги иска?

Украйна заяви, че има спешна нужда от по-тежка броня във войната си срещу руската инвазия. Киев разполага с ограничени количества танкове, повечето от които са от съветската или постсъветската епоха.

Освен че подчертава убеждението си, че Москва възнамерява да започне нова значителна офанзива през следващите месеци, Киев и много от неговите съюзници смятат, че войната ще приключи по-бързо, ако Русия бъде победена на бойното поле в собствените контраофанзиви на Украйна за връщане на окупираните от Русия територии.

Макар че Украйна спечели значителни победи - в битката за Киев в началото на войната, както и в Харковска област и около Херсон на юг - тя е затруднена от недостига на танкове за подкрепа на операциите си и се сблъсква с руските сили, които все повече разполагат с по-модерни и способни Т-90.

Още по темата
Широката наличност на "Леопарди" - включително в съседна Полша, която иска да ги достави на Украйна - ги прави подходящи за Киев.

Украйна предполага, че се нуждае от 300 танка, докато западните анализатори смятат, че 100 вероятно биха могли да променят баланса на войната.

И така, какъв е проблемът?

Тъй като танковете са доставени на държави с лицензи за износ, Германия може да наложи вето върху реекспорта, въпреки че в четвъртък Полша предложи просто да пренебрегне Германия и да изнесе своите "Леопард 2" независимо от това.

Позицията на самата Германия е противоречива. Тя предпочита многостранен подход по отношение на доставките на оръжие за Украйна, отколкото да се вижда, че действа едностранно.

Въпреки че Германия е доставила голямо количество оборудване на Украйна, включително бронирани автомобили, тя се бори и с традицията си на антимилитаризъм след Втората световна война. Доставката на основни бойни танкове се разглеждаше като проблематична поради техните много по-очевидни нападателни способности.

Германия се опита да обвърже доставката на "Леопард 2" с по-широка коалиция, която да достави други танкове, включително американски "Ейбрамс" - танк, който според експертите е по-малко подходящ за войната в Украйна поради големия си разход на гориво.

Какъв е аргументът срещу доставката на танковете?

Противниците смятат, че доставката на танкове би била ескалация на участието на страните от нато във войната, което би увеличило риска от разпространение на войната. Украйна заяви, че ще използва танковете само в рамките на международно признатите си граници, докато поддръжниците твърдят, че Москва е тази, която продължава да ескалира конфликта, мобилизирайки все повече войски, насочвайки се срещу гражданската инфраструктура и отправяйки прикрити заплахи за ядрени удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
2
 
! Отговори
един дето чете преди 1 година
Германски танкове в Украйна? Скоро чакай руски в Берлин ...
209
0
 
1
 
! Отговори
наму преди 1 година
До уточнениеКогато страната ни се очисти от промити мозъци като твоя че настане рай! Няма да е лесно но дай боже да се случи!
208
1
 
1
 
! Отговори
Кумо преди 1 година
Видя се силата на Руската армия ползват пияни и дрогирани наемници затворници къде отива лозунга за,,Сталину за роднини,, бягат мобилизираните в чужбина никой не му се воюва никой не му се мре за фалшива кауза,Погледнете какво става в Македония с българите не ви ли заприличва на ситуацията с Украйна оставям ви място за размисъл те македонците разчитат на Сърбия разчитат че имаме 30 Хил. армия а на Сърбия няколко пъти над нашата...
207
7
 
6
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Всичко което отиде във фашистка Оссрайна ще стане само за скрап.Време е руснаците да изравнят тази долна и подла ко.ч.ина. А тези пияндурници ,които освиниха страната ни ,трябва да бъдат прогонени при техния дърт старейшина байДън веднага!
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъчих се да вляза в сайта мъчих се сега тука цъфнах . Защо пречите така на хората. Голямо пречене ей.
205
3
 
3
 
! Отговори
До239 преди 1 година
Битката ти при Курск е от миналия век. :)) Напомням ти че и по римско време са ползвали оловни съдове за хранене и какво от това? Ти сега пак ли в такива ядеш:))?
204
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представляват унищожители на нацистко комунистическа Блатная
203
10
 
3
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До АнонименПомогнали.....да помагаш на един от двамата който воюват ,означава да осъдиш да смърт другия! То не можем да се отървем от помагачи вече 80 години, но по-лошото е че и от клакьорите дето ръкопляскат на измамниците не можем да се отървем! Ами така- като ти ***, никой не може да ти помогне!
202
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немските танкове са най-добрите в света, мейби единствено Ейбрамс на САЩ им достига нивото :)
201
12
 
17
 
! Отговори
До 241:)))не 1ж преди 1 година
В У.... Райна.... -... А. Яслухова Кремъл ски пропагандатор от Луганск в,, превзети и почистен,, :))) от вас Солен дар:))) По какво ли стрелят след като е превзет руските сатрапи. Ъ.??? :))) И щом пак намеси те атома значи тотално обосра лись:)))Жал ми е само за памперси на кремълското жуже.:)
200
15
 
15
 
! Отговори
До 241:)))не 1ж преди 1 година
В У.... Райна.... Не знам кой кого е помлял приятелю но знам че Бахмут го превземате от няколко месеца, не сте го превзели и нешята никак ама никак не вървят. Потвърждение на това е и невероятното кв иче не на московските сатрапи през последните дни. Като започнеш от вожда ви с име на женски полов орган.... та стигнеш до стенанията и пшкането на поп Киро:)))Соления дар го превземате от 1 месец по 3,4 пъти дневно и още го обстрелват.:)))хубав клип има какво се е случило на А Юслухова
199
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам да премахваш нещо което не е верно но то е верно украинецо !
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност форум няма никой не може да влезе в разговор освен тролеите.
197
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се захванал да се бие да се бие защо чака другите да му помагат като не може бяга и край на боя
196
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 234.Какъв ленд лииз.Той е, за да се даде Крим и там да се направи Израел,но американците пращат същото,което пращат и сега в Украйна,стари тенджери.Затова и Сталин се отмята и се скарват,какво се изпраща в Украйна първо БМП от войната във Виетнам,сега останали БМП-та от войната с Ирак,които трябва да се бракуват,ама в Украйна си ги броят на цена като нови.И ти казват пратихме толкова помощ за толкова пари.
195
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 230.Кой се страхува от "Леопарди" има само 660бр произведени до ниво А4.От тях Германия има 200бр.До ниво А5 има само 19бр.Ниво А4 отговаря на Т-72.Ниво А5 отговаря на Т-72Б3.Как Германия да ти прати 300бр.Като тия до ниво А4 трябва и да се обслужат и да се проверят колко са годни.Май някой се страхува да ги изпрати,че Ейбрамс и "Леопард" са конкуренти.Кво ще стане,ако ги видят да горят
194
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 225.Това обаче са само твои твърдения.А дали е превзет Соледар след една седмица и Зеленски взе да му мънка,че уж се били изтеглили.Не става само с голи приказки не го ли разбрахте.Даже в САЩ вече има комисия,която се занимава само с лъжите на Зеленски.
193
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да ми слагате минуси всички честни хора чуха украинските управляващи да повтарят едно и също дайте ни това дайте ни онова дайте ни леопарди....
192
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа това сме вички ние. Но не виждам защо ние трябва да плащаме борчовете на украинските нацисти некадърни политици и новомилиардери.
191
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами напълно разбираемо е руските войници да се страхуват от леопардите. Но ако се разбягат от фронта тежко ни горко тогава идва ядрената атака !