Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"

Берлин уточни, че Германия "не участва в конфликта"
27 яну 2023 12:51, Елка Василева
179
Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия нарастват вълненията заради изявлението на министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок за "войната срещу Русия", предаде ДПА.

Още по темата
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова поиска обяснение от германския посланик в Москва за "противоречивите изявления" на Берлин.

От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия.

"Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа Захарова в "Телеграм".

Бербок призова във вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Руските държавни медии веднага се възползваха от това изявление като ключова фраза за военна пропаганда и доказателство, че Германия и другите държави от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

Германското правителство обикновено набляга на това, че страната не участва във войната в Украйна. В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави, че не трябва да има война между Русия и НАТО.

След изказването на Бербок външното министерство в Берлин също уточни, че Германия "не участва в конфликта".

След като обеща, че ще снабди Украйна с бойните танкове "Леопард 2", Германия понася остра критика от Русия, тъй като използва тежки оръжия срещу руските войници за пръв път от Втората световна война.

(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да престане да се пише за държавата терорист РФ. На всички им писна и от лъжите им и от смешните им изказвания и от тролеите им и от претенциите им. Просто няма смисъл. Има смисъл да се комуникира с разумни хора. А болшевиките са някакви ненормални изверги. Като чете човек коментарите на тролеите и направо се чуди тези защо не са в лудница.
124
11
 
8
 
! Отговори
Москва искала преди 1 година
ха ха ха Москва може да си иска вече никой не я ябава в калабалъка..ха.ха
123
5
 
6
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
За невежите като Боби пояснявам :AMX 10 RC - скорост по шосе - 86 км/ч. От границата (Ошмян) до Минск са точно 150 километра. Някой още да не е разбрал нещо ?
122
5
 
4
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До Боби :150 километра като шофиране колко време е ? За един приятел питам.Явно не си и чувал за въздушен десант.А сега върви да си пишеш домашните и недей да се излагаш с неостри изказвания в области , които са ти непознати.
121
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какъв зор трябва да се обясняват на некакви пияни клошари дето цял свят им се смее?
120
3
 
16
 
! Отговори
Тъпаци преди 1 година
А бе не беше ли Меркелица, която покани мигрантите, пък сега искат от нас да ги спираме. Аз викам те да си ги спират.
119
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Шамил Басаев Ти поне да беше погледнал Картата. От Границата с Преебалтите са 150км а от Границата с Полша са 300км. Дори и с обикновен автомобил и в двата случая няма да може за два часа да стигнеш. АМАН ОТ ХОРА ДЕТО СЕ ИЗКАЗВАТ НЕПОДГОТВЕНИ
118
13
 
8
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Ако Лукашенко реши да се включи във войната , то танковете на НАТО ще са в Минск до два часа , след като бъде нарушена държавната граница на Украйна. Джо Байдън
117
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави"--------------------Е как не бе плешо, пращаш тежко оръжие във войната.
116
19
 
13
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Руснаците са за посмешище вече и в Третия свят. Хеле пък бутафорната им армия.
115
4
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
До Анонимен Германия разбира се не никакъв васал на Русия,но не е независима държава.Даже последните събититя говорят че тя се намира в значително по-унизително положение от нас по време на соца/според мен/,когато бяхме васал на СССР.Бяхме васал но /според мен/ имахме много повече независимост и самостоятелност, отколкото има сега Германия.Така че Германия в момента е нещо по-лошо от васал!На кого -преценете!
114
7
 
1
 
! Отговори
за какво са във нато преди 1 година
Като ги е страх от Русия ? Сигурно са във нато да не ги нападне китай или северна корея . Тея са им взели страха не са като украйнците още като видят на джуджаКА ФИЗИОМОНИЯТА И СЕ РАЗТРЕПЕРВАТ !
113
2
 
17
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Г-жа Бербок доста дълбоко се набербока с това изказване!В НАТО и ЕС сега ще обясняват че не се е изказалаточно така и не е имала намерение да ползва такива изрази,но в останалта част на света гледат,слушат и си правят изводи!?А и в самия ЕС някои вече са бесни и вероятно насаме наричат г-жа Бербок с думички,които няма да напиша,защото ще ме изтрия,което по принцип считам за правилно!Все пак трябва да се спазва някаква култура на изказа а не това което наблюдаваме доста често-простащина!
112
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия васал на русия ли е или независима държава?
111
14
 
5
 
! Отговори
Руснак на 16 години преди 1 година
"Ако се бия, ще бъда на страната на Украйна! Всички вие сте промити!" - каза той на съучениците си и сега го съдят в Русия...
110
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ...! Сериозно? А случайно да знаеш Нарицателното Един ПСАКИ какво означва? Това естествено е измислена мерна единица за измерване на колко човека е по-глупав и неадекватен. Знаеш ли на кой е кръстена тази единица? На името на ПР на Външно на САЩ Джейн Псаки(в оставка). И забележи тази история не е измислена в Москва. Просто руснаците нямат такъв вид чувство за хумор.
109
9
 
2
 
! Отговори
Разбират разбират преди 1 година
Захарова, и ти разбираш, и го знаеш , но си твърде лицемерна лъжкиня, за да го кажеш !
108
1
 
6
 
! Отговори
Костов преди 1 година
На времето в казармата,по време на тактическа подготовка изпълнявахме една команда "атом от ляво" ; "атом от дясно" ,и все ни казваха,че по този начин ще се спасяваме от Американския атом. А сега каква ще е командата?? и...иии от къде ще е посоката?? Ама че объркан свят.
107
0
 
18
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Кво ви учудва това изкаване? То преди около месец същата тази кака каза, че укрите са й по-скъпи от германските й съграждани и данъкоплатци....Смееееех
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Кой е фашисти скоро ще видим.