Руснаците купили рекордно количество златни кюлчета през 2022 г.

Най-търсени са тези от 1 килограм, които са 60% от продадените
3 фев 2023 22:53, Елка Василева
81
Руснаците купили рекордно количество златни кюлчета през 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците са закупили рекордно количество златни кюлчета през 2022 г., сочат данни на финансовото министерство в Москва, предаде Ройтерс. Данъчни облекчения върху ценните метали са окуражили хората да прибегнат до тази сигурна инвестиции, посочва агенцията.

През март миналата година Москва отмени 20-процентния ДДС върху търговията с физическо злато в опит да накара хората да спрат да купуват долари. Освен това беше отменен и подоходният данък върху печалбите от продажба на златни кюлчета, което допълнително засили търсенето.

Според официалните данни руснаците са купили около 50 тона златни кюлчета или десет пъти повече от преди година. Най-търсени са кюлчетата от 1 килограм, които са 60 на сто от продадените.

Цифрите не са окончателни и покриват периода само до края на ноември, посочват от финансовото министерство.

Държавната ВТБ банка е продала 33,8 тона, като клиентите са вложили в благородния метал 50 милиарда рубли (711 милиона долара).
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Златото,което е на кюлчета е проба 999 и няма отенъци.Нещо не са ти ясни каратите.Мани ами и струва 142 лева грама.значи кюлче 1кг струва 142хиляди.В бижутерията такова злато не се използува и повярвай не е заради икономия.Просто злато без примеси е меко и се драска с нокът.и
62
4
 
1
 
! Отговори
процедурно питане преди 1 година
а що не купуват рубли..ха.ха
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на война държавите конфискуват спестяванията на раята ЗА ОБЩОТО ДОБРО. Всичко що е в банката може да бъде конфискувано.
60
8
 
2
 
! Отговори
Турист преди 1 година
Чак сега ми светна защо през годините,когато съм пътувал с руснаци ТЪРСЕХА ЗЛАТО И ВСЯКАКВИ ЗЛАТНИ НАКИТИ - не е изключено в дългосрочен план тия да са действали по заповед и да изкупуват злато от страните,които посещават,защото не бяха състоятелни,но окажеха ли се сред злато -НЯМАХА НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ПАРИТЕ ?! Не е изключено като се знаят подлите действия на руснаците !
59
0
 
8
 
! Отговори
Кютук преди 1 година
Ми но т'ва си е най сигурната "валута" - ск'гаш си има цена не'й кат $ро Дека нищо не чини на го държат на кислород и да мародерстваат по целио свет. Русия има злато и го продава на руснаците а САЩисаните отдавна немаст нищо, за т'ва и ръчкаа по целио свет та да пиат кръв.
58
9
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Те добре разбират,че Рублата загива,Русия фалира и само златото ще има цена,не и разни хартиени рубили с който може да идеш до двете 00
57
2
 
8
 
! Отговори
понеже преди 1 година
рублата е стабилна валута и политиката на Кремъл е икономически иноваторска
56
2
 
4
 
! Отговори
Тттт преди 1 година
До дата НАТО. Алоу, събуди се. Обед стана
55
3
 
18
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Умни хора. Нашите купуват крипто. Хахахаха
54
3
 
8
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Не знам ако ти се наложи да бегаш в Австралия, Нова Зеландия, Аржентина или Чили дали ще ти е по лесно да продаваш там волфрам, титан, неръждаеми сплави на желязото, хром-ванадиеви ножове или волфрамови бронебойни играчки и дали ще има кой да ги купи. Според мен златото по лесно ще бъде продадено там за местна валута. Не ми хвали долара и еврото, защото при ядрена война тези пари няма да имат никаква стойност защото държавите които стоят зад тях няма да съществуват.
53
6
 
8
 
! Отговори
Да те светна преди 1 година
До Орт тв: Путин ще унищожи запада като превърне в радиоактивна пустиня и това е добре както за теб така и за човечеството! Иначе дълбоката държава окупирала САЩ ще ликвидира човечеството чрез вируса който се разработва сега в лабораториите на фазера!
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснали са го много евтино руското злато, заради санкциите, които забраняваха покупката на руско злато и диаманти от другите държави.
51
3
 
14
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До Попов: Ами руснаците мислят с главите си и са напълно наясно, че след като Путин унищожи запада като го превърне в радиоактивна пустиня, то няма шанс Русия да не пострада. Поне големите и градове ще бъдат ударени. В каква степен зависи от руското ПВО. Но да купиш 24 каратово злато на цена от 23 000 $ за кг. и да го продадеш на българите след това на цена от над 60 000 $ за кг. направо си е делавера.
50
1
 
8
 
! Отговори
Попов преди 1 година
Явно се подготвя голяма екскурзия!
49
1
 
12
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Забележете цената на която купуват руснаците! 23 000 $ за кг. 24 каратово злато. И аз искам да купя на тази цена! За сравнение в БГ в момента 14 каратовото злато върви над 70 лв. за грам. 24 каратовото е над 110 лв. за грам (62 000 $ за кг.).
48
2
 
9
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Ами напълно нормално е да си обръщат спестяванията във злато! При това намаляване на покупателната способност на еврото и долара с над 40 % за година в какво да си държат парите хората. В имоти ли! При война това е най губещата инвестиция! Ако не вярвате гледайте Украйна! Аз също обърнах всичките си спестявания във физическо злато и съм готов да замина за Аржентина при мобилизация в БГ.
47
6
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Е как бе, нали са бедни.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 - Абе ... Не питай. Глей си работата
45
0
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 46 Че то и у нас е така. Едни купуват жилища за по половин милион , други питат от къде са парите.Кво да праиш ? Съдба .
44
4
 
8
 
! Отговори
Dj преди 1 година
Мата Хари е рускиня. Ето ги кюлчетата, ало Гешев, нема я да ти вършим работата