Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%

Дефицитът достига $25 млрд. заради спада на приходите от енергия
7 фев 2023 21:30, Анисия Иванова
432
Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите от петрол и газ на руското правителство се сринаха през януари, което допринесе за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината поне от 1998 г.

Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори даде на Русия публичен дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва санкциите на Запада срещу руския износ, които сега включват забраната на Европейския съюз за повечето морски внос на сурови и рафинирани горива, както и горната граница на цените на Г-7. Благодарение на тези мерки суровият петрол Urals - ключовата експортна смес на Русия - се търгува със значителни отстъпки спрямо референтните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, поиска от правителството си да излезе с план как да оцени цената на руския петрол, за да компенсира отрицателния ефект от санкциите върху бюджетните приходи до 1 март. В момента Министерството на финансите облага производителите на петрол въз основа на месечна ценова оценка на Urals от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка за товари, изпратени до Северозападна Европа.

Правителството на Русия работи върху нови подходи „за преминаване към алтернативни ценови индикатори за данъчни цели“, каза Министерството на финансите. Това е така, защото „представителността на котировките на Urals като обективен ценови индикатор за експортните цени на руския петрол“ е намаляла.

През януари Urals беше средно 49,48 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2020 г., според Министерството на финансите. Това се сравнява със средната референтна цена на Brent от 77,82 долара за барел миналия месец.

Спадът в износа на руски газ също допринесе за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" намали по-голямата част от доставките си за Европа, някога най-големият ѝ пазар.

Неенергийните приходи също са спаднали с 28% през януари, каза министерството, обвинявайки отчасти промяна в правилата за данъка върху добавената стойност.

"Спадът в приходите от петрол в бюджета се очакваше, но спадът от 30% на данъците, свързани с вътрешното потребление, е зловещ“, каза икономистът Алекс Исаков, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. „Очакваме приходите от петрол да продължат да се представят по-слабо през цялата година, което ще доведе дефицита до 1,5% от БВП над прогнозите на правителството.“

В отделно изявление Министерството на финансите разкри, че е продало 3,6 тона злато, както и 2,3 милиарда юана от държавния фонд през януари, за да помогне за покриване на дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международните санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да изпълни бюджетните си цели тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
11
 
9
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Ама колко са загрижени англо-саксонските медии и техния слугинаж, направо нямам думи. Русия това, Русия онова, пари нямат, народа гладува, упадък е неизбежен, ще става по зле... А хората май нямат такива проблеми,живеят си живота, а зеленото човече вече иска и летящи чинии да му подарят.
219
4
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Всичко върви по план" :)
218
16
 
8
 
! Отговори
А ние какво печелим преди 1 година
Не гледайте в чуждото канче. Русия все някак ще се справи. Въпросът е България сега по добре ли живее ?
217
0
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
" Икономиката, руснако!";))))
216
4
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рашките не предлагат нещо ново.Този филм вече сме го гледали.Завърши с фалита на СССР.Този път в главната роля е Русия,но сценарият и финалът са същите.Правят каквото правят и накрая настъпват същата мотика.
215
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския мир нещо го закъса. Медведев много глупости и прогнози написа в Телеграм и досега нищо не е познал хахаКой да плаща данъци като половината потребители или избягаха в чужбина или ги закараха на фронта. Тази война е тотална икономическа Ка те астрофа.
214
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Геравия има 120 млрд за година, а Русия 25 млрд на месец А едва миналата година Германия през юли отчете търговски дефицит от 1 млрд за първи път от 1991 год. Така, че тя ще оцелее. А Русия тепърва ще става по-зле. А Китай и Индия ще изтискват като лимон.
213
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сандо Нищо не ми се е изпарило. Да по.лако с 10% купувам, но е борка. Стига с тези апокалиптични картини. Червената логика - Европа ще замръзне, ще умре от глад и т.н.
212
7
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Русия е пътник, а скоро ще е труп като СССР.
211
3
 
3
 
! Отговори
Насекомова диета преди 1 година
До Ежко -- Спокойно Ежко, скоро на помощ идват чичо Скакалец и леля Богомолка ще папаме на корем
210
13
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Русия имала дефицит 25 милиарда... а Германия 120 милиарда. Русия е много зле... толкова, колкото са зле европеидните неграмотници. ПП не коментирам дефицита на САЩ.
209
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистите рано или късно ще разберат кои са по-стабилните партньори. Сега са в ръцете на китайци и индийци, които само и единствено се възползват от Русия. След време няма да имат изгода и ще захвърлят Русия, която ще стои в ъгъла унизена, опрашена и изоставена, като Кабаева.
208
10
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Абе не гледайте у паницата на Русия, вижте кво имате в джоба и какво може да си позволите. Нещо май едно 50-60% са се изпарили май
207
6
 
9
 
! Отговори
Ежко преди 1 година
Не съм сигурен колко са се свили приходите на Русия, но съм сигурен,че на нас доста се вдигнаха разходите.А в ЕС доста държави са с бюджетен дефицит.Иначе откъде да дойде държавната задлъжнялост.....
206
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гх, китайците мощно го подпъхнаха в дупарката на бункерния плъх. Ще не ще продава на безценица, а китайците пълнят гушите и викат ние с Русия сме приятели!
205
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гордостта на русофилите! Русия имала пшеница и картофи! Слава, другари! Ние в България никога не сме виждали жито, картофи, нива, месо, затова завиждаме на Русия искрено! Слава!
204
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бе, че тя русия не печели ли на всички фронтове и едновременно с това фалира Запада всеки ден по няколко пъти?
203
2
 
9
 
! Отговори
гх преди 1 година
Китайците са презадоволили резервите на газ. Няма как да купуват със същото темпо
202
3
 
7
 
! Отговори
до Маруся антоанета преди 1 година
Нада ли ще им се наложи на Руснаците да ядат нефт и газ,защото имат в изобилие пшеница и т.н.,но евроджендърите и нефт и газ няма да могат да яда и да искат,защото Русия вече не дава.А с такива "професори" като тебе ще просперира светът.
201
3
 
7
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Едни пари са обещани на мобилизираните, ама също така и на семействата на загиналите, а те тепърва ще стават все повече и повече. От къде?