Русия разследва има ли употреба от Украйна на химически оръжия

Не са представени доказателства, Киев отхвърли обвиненията
7 фев 2023 11:24, Елка Василева
117
Русия разследва има ли употреба от Украйна на химически оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Руският Следствен комитет обяви, че разследва възможна употреба на химически оръжия от страна на украинската армия близо до градовете Соледар и Бахмут в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските въоръжени сили казаха, че никога не са употребявали химически оръжия, и обвиниха Русия, че разпространява дезинформация.

Следственият комитет на Руската федерация спомена за дронове с химически оръжия. Той  обаче не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс.

"Военнослужещи от въоръжените сили на Русия са изпитали влошаване на здравословното си състояние и характерни симптоми на отравяне", заяви комитетът. Той не даде подробности, включително за какво вещество може да става въпрос.

Украинските въоръжени сили казаха, че се придържат към законите на войната.

"Обвиненията от страна на врага за употребата на химически оръжия от подразделения на въоръжените сили на Украйна са фалшиви", пише в тяхно изявление. В текста се подчертава, че Украйна никога не е използвала такива оръжия "където и да било… когато и да било".

Украинските въоръжени сили на свой ред обвиниха Русия, че използва "забранени боеприпаси с фосфор и хлорпикрин" и е превърнала дезинформацията в оръжие.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би лайнарете да представиха доказателства за химически оръжия в Ирак през 90-та?
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90То добре идва стария модел на Леопард. Но има ли муниции за него? За американските разбрахме. До края на годината, евентуално. Нови, защото ще бъдат с друг състав на бронята, за да не попадне американската технология в руснаците. Леко"олекотени". Казаха Ви го. Толкова се дава от НАТО, че последния руснак да убие последния украинец. С чужда плът и кръв постигане на американските интереси.
91
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До r3v0lv3r - понеже не знаеш... Съвременните Атомни и Водородни бомби ползват Плутоний като взривно вещество. След това се ползва принцип а на ИМПЛОЗИЯТА за да се предизвика ядрен взрив. Е една такава бомба има годност 20 години ЗАРАДИ ФИЗИЧЕСКО/ХИМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ след това се рециклира. Рециклирането е много по-евтин процес от колкото създаване от нула(руда) нова бомба. Всички го практикуват от атомните страни.
90
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Расзследването е спряно все пак по средата на Зимата сме... Ако си толкова способен *** ти се гмуркай при такива условия...
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с разследването на газопроводите.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем какъв ще е резултата от '' разследването'' ...
87
7
 
2
 
! Отговори
Има преди 1 година
употребяват го рушистите срещу украинците.
86
8
 
0
 
! Отговори
Рус. доктор "Ай преди 1 година
А бе знам, че има натравяния в Руската Армия, но дали е от химическо оръжие, или е от некачествена водка не смея да кажа, да не ме побарат тия от ФСБ-то. Напоследък ми лисват и всички видове спиртове и дезинфенкциозни материали? Някой има голяма жажда. Не казвам, че са ми ги зипили за да не ме подхванат пак "ония".
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват Леопарди назобани на химия и бело и ще ви направят гъZа ориZище :)
84
2
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Боби аре няма нужда, като гледаме състоянието на регулярната армия, не е ясно какво става с ядреното оръжие. Шансът на руснаците да се самозривят е доста голям, иначе вакумни снаряди от ТОС-1 ползват много отдавна.
83
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер - Ако РФ искаше да смаже ВСУ в градовете БЕЗ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ГРАЖДАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ може да ползва няколко боеприпаса свръхмощни - ТНВБ Таткото На Всички Бомби(FOAB на английски) 6000кг ОДАБ боеприпас с радиус на гарантирано поражение 300м(някои неправилно го наричат Вакумна Бомба). Ползване на Буратино/Солнцепек/Солнцепек2 в градска застройка... или просто 4 танка строени в редица и стрелящи с Фугаси в основата на ей оня блок - 60сек и блока става братска могила...
82
6
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Бобик кога ще започнеш да пишеш, че руснаците използват, от началото на войната, забранени от Женевската конвенция фосфорни боеприпаси ? А, подобни гранати с отровни вещества руснаците ползват отдавна, за това и все нищо не откриват руските разследвания, за да не разкрият какви чудовищни неща правят.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинска им работа. Винаги са били разбойници.
80
3
 
1
 
! Отговори
Килгор Траут преди 1 година
Не са били бомби, били са контейнери с метилов алкохол. Украинците не са извадили най-ефективното оръжие срещу руските войници. Единственото обяснение е, ами ... че може първо те да го изпият и да се изтровят.По това се разбира, че два близки народа водят безумна война заради имперските напъни на кремълското диктаторче. И заради крайностите на безпочвения украински национализъм. Дано нормалните хора и от двете страни се осъзнаят (в коет силно се съмнявам...).
79
5
 
3
 
! Отговори
пак аз преди 1 година
Абе напукали са се рашистите с дървесен спирт или одеколон и затова им се е влошило здравословното състояние и имат признаци на отравяне. Ами 0pkи, какво да ги правиш!
78
3
 
12
 
! Отговори
Пишете обективно! преди 1 година
Това съмнение за използването на химични вещества, е заявено от войници на фронта, а не от Русия както внушавате!! Напротив, руското правителство веднага официално заяви, че не разполага данни и доказателства за това, но ще направи разследване на случая. Престанете с манипулациите. Подобно нещо се случи и от другата стана, но украинското правителство веднага вдигна врява и запада заля медиите си без доказателства. Че и трибунал искаха:):)
77
0
 
12
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Ние сме независими ама златото ни го изнасят на запад без пари точно, както диамантите от Африка. Ама иначе на думи сме независими и суверенни та дрънка. Само дето като ни кажат да пуснем РСМ в ЕС и всички чинно си гласуват защото ЕС гласува да няма еврофондове за тия дето не слушкат. А нали се сещате кой тук прибира парата от еврофондовете? Е не съм аз... Само се чудя докога с тия синоними... Първо си бяха "подкупи" после стана "лобиране" сега пък "еврофондове" докога?
76
1
 
18
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 76 - Независима държава? Колко независима, колкото нас ли? Защото тук махнаха министър за дето не припявал мантрата за войната достатъчно силно. Защото тук забраняват медии за да не се чува друго освен това, което е угодно на запада. Като сме независими защо сами си спряхме газа? Нима това беше изгодно за нашата икономика? Защо спряхме строежа на втория АЕЦ? Нима ни е изгоден скъпия ток от ВЕИ? Защо платихме рекет Ф-16 - нали сме независими? Или ние не сме ама украинците са?! Стига глупости!
75
11
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Когато Русия се засили да разследва другите, то означава, че се кани да извърши същото и зад извършителите ще стоят "разследващите органи" на Путин, който е невинен, защото "Украйна нападна Рассия" - според путлетариите - и Рассия води "освободителна война" и извършва "денацификации", като събаря жилищни сгради и детски градини в Украйна. Нали така червеножопни тавагишчи?
74
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има да! Използвано е от рушистките окупатори!