Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна

Той беше поканен да говори от Русия
Обновена: 9 фев 2023 22:37 | 9 фев 2023 18:56, Нели Христова
403
Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пред ООН звездата от Pink Floyd Роджър Уотърс отново заяви: Инвазията на Русия в Украйна е била "провокирана".

Той призова за прекратяване на огъня и осъди "незаконната" инвазия на Русия, но също така заклейми "провокаторите" на Запада, които според него са отговорни.

Украинският посланик Сергий Кислиця нарече речта на Уотърс "още една тухла в стената" на руската дезинформация.

Русия поиска от Уотърс да се обърне към 15-членния Съвет за сигурност след интервю за германски вестник, в което той похвали лидерството на Владимир Путин. 79-годишният певец обаче, който се появи с кучето си, изненада спонсорите си, като промени позицията си за войната.

"Нахлуването в Украйна от Руската федерация беше незаконно. Осъждам го най-категорично", каза той чрез видеовръзка. Но добави: "Освен това руската инвазия в Украйна не беше непровокирана, така че аз също осъждам провокаторите по най-категоричния възможен начин."

Вместо да представлява гледната точка на Русия, музикантът каза, че говори от името на "четири милиарда братя и сестри" - по-голямата част от населението на Земята.

"И така, какво имат да кажат безгласните милиони? Те казват благодаря, че ни чухте днес. Ние сме много, които не споделяме печалбите на военната индустрия. Ние не отглеждаме доброволно нашите синове и дъщери, за да осигурим фураж за вашите оръдия. Според нас единственият разумен начин на действие днес е да се призове за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Нито един повече украински или руски живот не трябва да бъде погубен, нито един, всички те са ценни в нашите очи", заяви той.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя не обърна внимание на препратката на музиканта към незаконността на нахлуването. Дипломатът направи комплимент за неговия "много точен анализ на събитията" и повтори убеждението си, че Западът води война срещу страната му.

Заместник-посланикът на ООН за САЩ Ричард Милс каза: "Със сигурност признавам, че той има впечатляващи акредитиви като звукозаписен артист. Неговите квалификации да говори с нас като експерт по въпросите на контрола на оръжията или европейската сигурност ми изглеждат по-малко очевидни.“

"Иронично, ако не и лицемерно"

Кислица се позова на текстовете на Pink Floyd в отговора си, отбелязвайки, че групата някога е била забранена от Съветския съюз заради протест срещу нахлуването му в Афганистан през 1979 г.

"Иронично е, ако не и лицемерно, че г-н Уотърс сега се опитва да избели друго нашествие", казва Кислица. "Колко тъжно за бившите му фенове да го видят как приема ролята на още една тухла в стената – стената на руската дезинформация и пропаганда."

Президентът Путин многократно е обвинявал за нахлуването разширяването на НАТО и стремежа на Украйна да се присъедини към него. Но страните от Източна Европа се опитаха да се присъединят към отбранителния съюз като защитна мярка срещу Русия, докато Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване едва след нахлуването през февруари 2022 г.

Представителят на Албания в ООН Ферит Ходжа отбеляза как бившите колеги на Уотърс са пуснали песен в подкрепа на Украйна миналата година.

Мненията им относно войната задълбочиха и без това дълбокия разрив между Уотърс и китариста на Pink Floyd Дейвид Гилмор.

В интервюто си за Berliner Zeitung Уотърс каза: "Намирам го за наистина, наистина тъжно. Това насърчава продължаването на войната. Pink Floyd е име, с което ме свързваха... Да свързвам това име сега с нещо като тази прокси война ме натъжава."

Преглед на тъмната страна на луната

В отговор на това изявление и изявленията на Уотърс за Израел през последните години, съпругата на Гилмор, Поли Самсън, написа в Twitter тази седмица, че Уотърс е „апологет на Путин“, както и „антисемит до сърце“.

Гилмор подкрепи изявлението на съпругата си, добавяйки: "Всяка дума е очевидно вярна".

Уотърс нарече коментарите на Самсън "подпалващи и изключително неточни" и каза, че ги опровергава "напълно".

В по-нататъшно влошаване на отношенията Уотърс каза пред Telegraph, че е презаписал емблематичния албум на Pink Floyd от 1973 г. The Dark Side Of The Moon, за да го вземе обратно от старата си група.

"Написах Тъмната страна на Луната", каза той. "Нека се отървем от всички тези "ние" глупости. Разбира се, ние бяхме група, бяхме четирима, всички допринесохме, но това е мой проект и аз го написах."

Според официалните надписи на албума, Уотърс е написал всички текстове и е допринесъл с музика към пет от 10-те песни. В интервюто си за Telegraph музикантът разкъса колегите си от групата, включително покойния кийбордист Рик Райт, твърдейки, че те "не могат да пишат" текстове.

"Е, Ник Мейсън, никога не се е преструвал. Но Гилмор и Рик? Те не могат да пишат песни, няма какво да кажат. Те не са артисти. Нямат идеи - нито една помежду си. Никога не са имали и това ги подлудява."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкуфел козел!
292
7
 
17
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 година
Роджър е велик!
291
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роджър е мухъл
290
8
 
7
 
! Отговори
Иван Лостов преди 1 година
Руснаците от няма нищо се палят. .. някакви типове, дето официално са обявили държавата им за първостепенен враг, смятат да разположат до дyпeTo им оръжия и военна инфраструктура, дето ще остави от страната им само пепел за няма и 8 минути, а братущките веднага скачат. .. разбира се, че всеки цивилизовян човек ще осъди поведението им. ..
289
6
 
26
 
! Отговори
тя преди 1 година
Добре е ,че вече се чуват и такива гласове ! Крайно време е да се каже истината за тая война !
288
6
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Киселец равно на вълна
287
5
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Kiseletz I vulva sinonimi
286
6
 
11
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Историята не е учителка, която те учи на нещо, а е надзирател и те наказва ако не си научил урока си. Сега ще видим всичките му демократи как ще приберат мечката. Само в един език думата свят и мир са една и съща дума. И ако сестра ти я бие мъжа и и тя те покани на гости и след поредната агресия му пренаредиш керемидите не ти си агресора, а той вероятно е знаел, че ще яде пердах и е провокирал събитията.
285
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям човек и музикант и безспорно изразява мнението на повече от 4 милиарда от нас. Но ако съм на мястото на гл. редактор, ако изобщо има такъв, ще се отърва от Н.Х., какви фуражи (fodder), какво избелване (whitewashing). Срамна работа!
284
11
 
3
 
! Отговори
Лилипут лай, нянен преди 1 година
Скоро ще го поканим да строим нова стена в Германия, защото аз ще я унищожа пак като дядо ми от сс!
283
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 317 И тия заплахи за СССР 2 от ЦИПСО ли ги научи.
282
8
 
31
 
! Отговори
Стоичков преди 1 година
Всичките главочи не бяха възмутени когато бяга нападнити без причина Ирак, Либия, Сирия, Йемен, защото някакви страни на другия край на света.
281
8
 
44
 
! Отговори
Трудолюбец преди 1 година
Оше през 2015 година украинците си знаехе ,че този момент ще дойде. Работя с украинци и лично те са споделяли ,че американците ги подкукоросват да се заяждат с руснаците. Така,че няма какво да говорят за руска дезинформация и да се правят на разсеяни.
280
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да кажеш, че Гилмор не е артист и няма идеи ... Нещо не е наред, пък дори и да се казваш Роджър Уотърс
279
7
 
41
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ТАЗИ ВОЙНА Е СЪЗДАДОХА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРЪЖИЯ ОТ САЩ,,ОТ ТАЗИ ВОЙНА ТЕ СПЕЧЕЛИХА НАД 20 МИЛИАРДА И С ЕДНА СТОТНА ОТ ТОВА КУПУВАТ ВСИЧКИ ГЕНЕРАЛИ И ДЕПУТАТИ ОТ УКРАЙНА И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ ЕВРОПА,ЖАЛКО МНОГО ЖАЛКО ЗА УКРАЙНСКИЯТ НАРОД И ЗА РУСКИЯТ НАРОД,ДАНО СЕ ПОЯВЯТ МИЛИОНИ КАТО ТОЗИ ПЕВЕЦ
278
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив - той каза, че е незаконна, но провокирана. ----///---- Естествено, това е модерната руска опорка.
277
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разширяването на НАТО на изток, милитаризирането на източна Европа и грубата, агресивна западна реторика ----///----- Абсолютно никога не е имало груба и агресивна западна риторика, както и сега няма такава. Агресивността беше изцяло от страна на Москва в стил "можем повторить", заплахи за СССР 2, деца в бебешки колички-танкове, убийства в чужбина и прочие. Сега ноеата опорка е - да, незаконно действахме, но от страх.
276
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината боли!!!
275
14
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Руския цар ще си прибере това,което е запланувал по един или друг начин.Да с надяваме ,че ще миряса с възстановяването на СССР,като граници.Ако трябва Германците да строят стената отново ще е забавно.В южно направление може би ще пусне Ердоган да сбъдне мечтата си.И в двата сценария не ни чакат добри работи.Единственото хубаво е,че Елита ще бъде сменен.
274
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 313. Точно такава, откровено расистка реторика срещу руския народ от страна на инфантилните западни "политици" доведе до добрия резултат в Украйна.