Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна

Той беше поканен да говори от Русия
Обновена: 9 фев 2023 22:37 | 9 фев 2023 18:56, Нели Христова
403
Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пред ООН звездата от Pink Floyd Роджър Уотърс отново заяви: Инвазията на Русия в Украйна е била "провокирана".

Той призова за прекратяване на огъня и осъди "незаконната" инвазия на Русия, но също така заклейми "провокаторите" на Запада, които според него са отговорни.

Украинският посланик Сергий Кислиця нарече речта на Уотърс "още една тухла в стената" на руската дезинформация.

Русия поиска от Уотърс да се обърне към 15-членния Съвет за сигурност след интервю за германски вестник, в което той похвали лидерството на Владимир Путин. 79-годишният певец обаче, който се появи с кучето си, изненада спонсорите си, като промени позицията си за войната.

"Нахлуването в Украйна от Руската федерация беше незаконно. Осъждам го най-категорично", каза той чрез видеовръзка. Но добави: "Освен това руската инвазия в Украйна не беше непровокирана, така че аз също осъждам провокаторите по най-категоричния възможен начин."

Вместо да представлява гледната точка на Русия, музикантът каза, че говори от името на "четири милиарда братя и сестри" - по-голямата част от населението на Земята.

"И така, какво имат да кажат безгласните милиони? Те казват благодаря, че ни чухте днес. Ние сме много, които не споделяме печалбите на военната индустрия. Ние не отглеждаме доброволно нашите синове и дъщери, за да осигурим фураж за вашите оръдия. Според нас единственият разумен начин на действие днес е да се призове за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Нито един повече украински или руски живот не трябва да бъде погубен, нито един, всички те са ценни в нашите очи", заяви той.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя не обърна внимание на препратката на музиканта към незаконността на нахлуването. Дипломатът направи комплимент за неговия "много точен анализ на събитията" и повтори убеждението си, че Западът води война срещу страната му.

Заместник-посланикът на ООН за САЩ Ричард Милс каза: "Със сигурност признавам, че той има впечатляващи акредитиви като звукозаписен артист. Неговите квалификации да говори с нас като експерт по въпросите на контрола на оръжията или европейската сигурност ми изглеждат по-малко очевидни.“

"Иронично, ако не и лицемерно"

Кислица се позова на текстовете на Pink Floyd в отговора си, отбелязвайки, че групата някога е била забранена от Съветския съюз заради протест срещу нахлуването му в Афганистан през 1979 г.

"Иронично е, ако не и лицемерно, че г-н Уотърс сега се опитва да избели друго нашествие", казва Кислица. "Колко тъжно за бившите му фенове да го видят как приема ролята на още една тухла в стената – стената на руската дезинформация и пропаганда."

Президентът Путин многократно е обвинявал за нахлуването разширяването на НАТО и стремежа на Украйна да се присъедини към него. Но страните от Източна Европа се опитаха да се присъединят към отбранителния съюз като защитна мярка срещу Русия, докато Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване едва след нахлуването през февруари 2022 г.

Представителят на Албания в ООН Ферит Ходжа отбеляза как бившите колеги на Уотърс са пуснали песен в подкрепа на Украйна миналата година.

Мненията им относно войната задълбочиха и без това дълбокия разрив между Уотърс и китариста на Pink Floyd Дейвид Гилмор.

В интервюто си за Berliner Zeitung Уотърс каза: "Намирам го за наистина, наистина тъжно. Това насърчава продължаването на войната. Pink Floyd е име, с което ме свързваха... Да свързвам това име сега с нещо като тази прокси война ме натъжава."

Преглед на тъмната страна на луната

В отговор на това изявление и изявленията на Уотърс за Израел през последните години, съпругата на Гилмор, Поли Самсън, написа в Twitter тази седмица, че Уотърс е „апологет на Путин“, както и „антисемит до сърце“.

Гилмор подкрепи изявлението на съпругата си, добавяйки: "Всяка дума е очевидно вярна".

Уотърс нарече коментарите на Самсън "подпалващи и изключително неточни" и каза, че ги опровергава "напълно".

В по-нататъшно влошаване на отношенията Уотърс каза пред Telegraph, че е презаписал емблематичния албум на Pink Floyd от 1973 г. The Dark Side Of The Moon, за да го вземе обратно от старата си група.

"Написах Тъмната страна на Луната", каза той. "Нека се отървем от всички тези "ние" глупости. Разбира се, ние бяхме група, бяхме четирима, всички допринесохме, но това е мой проект и аз го написах."

Според официалните надписи на албума, Уотърс е написал всички текстове и е допринесъл с музика към пет от 10-те песни. В интервюто си за Telegraph музикантът разкъса колегите си от групата, включително покойния кийбордист Рик Райт, твърдейки, че те "не могат да пишат" текстове.

"Е, Ник Мейсън, никога не се е преструвал. Но Гилмор и Рик? Те не могат да пишат песни, няма какво да кажат. Те не са артисти. Нямат идеи - нито една помежду си. Никога не са имали и това ги подлудява."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
8
 
34
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Неграмотността на натовските про'с'таци буди през'рение...
272
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвазията на Русия си има недалечна предистория, която удобно се подминава от т.н. "Запад". Действително Руската федерация предприе тази крайна и незаконна стъпка от страх. Този страх в руското ръководство беше целенасочено засилван във времето от западните правителства, чрез действия по разширяването на НАТО на изток, милитаризирането на източна Европа и грубата, агресивна западна реторика. Резултатът от тази глупава, елементарна политика на т.н. "сдържане на Русия" е разочароващ.
271
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тоя дърт наркоман защо не се пресели в русия?Нещо май е свикнал със западните благини" - Къде е казал, че иска да се пресели в Русия? Или че е против западните благини?
270
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Яко захлеби тоя - Той е милионер от 45 години, бе!
269
2
 
16
 
! Отговори
Остап преди 1 година
"Ноо,леда се пука господа съдебни заседатели.."-все по-вече ще се чува мнението и на неплатената и неконтролирана страна на хората.
268
23
 
5
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
"79-годишният певец обаче, който се появи с кучето си, изненада спонсорите си"...Спонсорите му са в Кремъл обаче. Човека е на възраст наркотиците му се отразяват негативно и са му изяли спестяванията и от няма на къде си е продал душата на кремълския дявол.
267
28
 
3
 
! Отговори
Това е силата преди 1 година
На времето и парите!Под влияние на времето и своите 79 години и стимулиран от парите, един легендарен певец като Роджър Уотърс ,известен с "тухлата в стената" и провокирал с песните си събарянето на "Берлинската стена" се трансформира от върл противник на стената между Изтока и Запада в обикновен Кремълски агент!Жалко,колко жалко!
266
32
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тоя дърт наркоман защо не се пресели в русия?Нещо май е свикнал със западните благини,ама гнилия капитализъм му е крив.Типичен лицемер.
265
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандната машина на запада, направлявана от цру, в новините за операцията винаги започва с израза "непровокираната инвазия на Русия в украйна" -- така натрапва на неинформираната или забравила предисторията на операцията наивна публика някаква вина на Русия, която оправдава незаконните санкции на сащ. Българските папагали цвърчат същото -- от стажанти по медии до президент. Напълно компрометиран политически псевдоелит -- подобно на навечерието на всв. И после имаше катастрофа и Народен съд.
264
15
 
4
 
! Отговори
Старец преди 1 година
Точно като статията на Макгахан за уж насилията в България преди априлското въстание. А кой му плати знаете ли??? Хайде сетете се.
263
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия и Франция и техните сателити в ЕС допуснаха тази война да се случи. Нежеланието да формулират и договорят с Русия модел за реципрочност за сигурността на континента ще доведат до повече беди. Надменното поведение е лош съветник. Със заклинания, осъждания, отровна реторика и заплахи нищо няма да бъде постигнато. По лошо ще става
262
21
 
3
 
! Отговори
Нюрнберг преди 1 година
Сега, като вземат Киев за 3 дни... А, чакай, те го взеха още миналия февруари. :)
261
12
 
6
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Много му е бел.ото
260
13
 
10
 
! Отговори
Историк преди 1 година
От повече от 20 години Литва, Латвия, Естония, Полша са членове на НАТО - и на никого това не пречеше. Обаче тъкмо през 2022 изведнъж почна да пречи.
259
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорос не харесва Роджър Уотърс
258
2
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 1 година
Войната е мир, невежеството е сила.
257
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Уотърс. Ако страните от НАТО не бяха глупаво горделиви и агресивни, щяха да приемат плана на Руската федерация от ноември 2021г. за демилитаризация на източна Европа и нищо от това което последва след високомерния отказ нямаше да се случи. Светът щеше да бъде едно по-спокойно място. Руската федерация нападна Украйна от страх за да спре разрастването на НАТО от границите си. Всички станахме свидетели на това и няма смисъл да се правим, че не се е случило.
256
3
 
14
 
! Отговори
И голяма вълна преди 1 година
на подкрепа, за която не се пише.
255
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик Па ти си паднал в очите на всички, които ти четат калпавите мъдрувания в тоя форум и нищо? Ако за теб артиста е нищо, за повечето хора е образец за съвест и съчувствие, защото от години работи доброволно за доброто.
254
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 292- Дедо Роджи им бръкна на пропагандаторите изодзадзе и ся се мъчат да годокарат, че наужким целият свят му се възмущава.