Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна

Той беше поканен да говори от Русия
Обновена: 9 фев 2023 22:37 | 9 фев 2023 18:56, Нели Христова
403
Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пред ООН звездата от Pink Floyd Роджър Уотърс отново заяви: Инвазията на Русия в Украйна е била "провокирана".

Той призова за прекратяване на огъня и осъди "незаконната" инвазия на Русия, но също така заклейми "провокаторите" на Запада, които според него са отговорни.

Украинският посланик Сергий Кислиця нарече речта на Уотърс "още една тухла в стената" на руската дезинформация.

Русия поиска от Уотърс да се обърне към 15-членния Съвет за сигурност след интервю за германски вестник, в което той похвали лидерството на Владимир Путин. 79-годишният певец обаче, който се появи с кучето си, изненада спонсорите си, като промени позицията си за войната.

"Нахлуването в Украйна от Руската федерация беше незаконно. Осъждам го най-категорично", каза той чрез видеовръзка. Но добави: "Освен това руската инвазия в Украйна не беше непровокирана, така че аз също осъждам провокаторите по най-категоричния възможен начин."

Вместо да представлява гледната точка на Русия, музикантът каза, че говори от името на "четири милиарда братя и сестри" - по-голямата част от населението на Земята.

"И така, какво имат да кажат безгласните милиони? Те казват благодаря, че ни чухте днес. Ние сме много, които не споделяме печалбите на военната индустрия. Ние не отглеждаме доброволно нашите синове и дъщери, за да осигурим фураж за вашите оръдия. Според нас единственият разумен начин на действие днес е да се призове за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Нито един повече украински или руски живот не трябва да бъде погубен, нито един, всички те са ценни в нашите очи", заяви той.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя не обърна внимание на препратката на музиканта към незаконността на нахлуването. Дипломатът направи комплимент за неговия "много точен анализ на събитията" и повтори убеждението си, че Западът води война срещу страната му.

Заместник-посланикът на ООН за САЩ Ричард Милс каза: "Със сигурност признавам, че той има впечатляващи акредитиви като звукозаписен артист. Неговите квалификации да говори с нас като експерт по въпросите на контрола на оръжията или европейската сигурност ми изглеждат по-малко очевидни.“

"Иронично, ако не и лицемерно"

Кислица се позова на текстовете на Pink Floyd в отговора си, отбелязвайки, че групата някога е била забранена от Съветския съюз заради протест срещу нахлуването му в Афганистан през 1979 г.

"Иронично е, ако не и лицемерно, че г-н Уотърс сега се опитва да избели друго нашествие", казва Кислица. "Колко тъжно за бившите му фенове да го видят как приема ролята на още една тухла в стената – стената на руската дезинформация и пропаганда."

Президентът Путин многократно е обвинявал за нахлуването разширяването на НАТО и стремежа на Украйна да се присъедини към него. Но страните от Източна Европа се опитаха да се присъединят към отбранителния съюз като защитна мярка срещу Русия, докато Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване едва след нахлуването през февруари 2022 г.

Представителят на Албания в ООН Ферит Ходжа отбеляза как бившите колеги на Уотърс са пуснали песен в подкрепа на Украйна миналата година.

Мненията им относно войната задълбочиха и без това дълбокия разрив между Уотърс и китариста на Pink Floyd Дейвид Гилмор.

В интервюто си за Berliner Zeitung Уотърс каза: "Намирам го за наистина, наистина тъжно. Това насърчава продължаването на войната. Pink Floyd е име, с което ме свързваха... Да свързвам това име сега с нещо като тази прокси война ме натъжава."

Преглед на тъмната страна на луната

В отговор на това изявление и изявленията на Уотърс за Израел през последните години, съпругата на Гилмор, Поли Самсън, написа в Twitter тази седмица, че Уотърс е „апологет на Путин“, както и „антисемит до сърце“.

Гилмор подкрепи изявлението на съпругата си, добавяйки: "Всяка дума е очевидно вярна".

Уотърс нарече коментарите на Самсън "подпалващи и изключително неточни" и каза, че ги опровергава "напълно".

В по-нататъшно влошаване на отношенията Уотърс каза пред Telegraph, че е презаписал емблематичния албум на Pink Floyd от 1973 г. The Dark Side Of The Moon, за да го вземе обратно от старата си група.

"Написах Тъмната страна на Луната", каза той. "Нека се отървем от всички тези "ние" глупости. Разбира се, ние бяхме група, бяхме четирима, всички допринесохме, но това е мой проект и аз го написах."

Според официалните надписи на албума, Уотърс е написал всички текстове и е допринесъл с музика към пет от 10-те песни. В интервюто си за Telegraph музикантът разкъса колегите си от групата, включително покойния кийбордист Рик Райт, твърдейки, че те "не могат да пишат" текстове.

"Е, Ник Мейсън, никога не се е преструвал. Но Гилмор и Рик? Те не могат да пишат песни, няма какво да кажат. Те не са артисти. Нямат идеи - нито една помежду си. Никога не са имали и това ги подлудява."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълна от възмущение?!? Къде бе, освен в прпагандната ви статийка? А, да забравих проктакът Кислица не бил доволен и затова вдигнал вълна от възмущение в собствената си локва. Ега ти вълната - никой не се впечатли от злобните коментари на платените пропагандатори и украинските плювачи.
252
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите в источна Европа успяха да заблудят част от електората защото елитите им са също толкова корумпирани колкото и фаворита им украйна. На Запад хората поне са си наивни сами по себе си а елитите им лицемерни. Истината е една че никой абсолютно никой не работи за мир само за война. Лъжите и двуличието лъснаха и на земетресението в Турция ако това бедствие изобщо е земетресение защото аз се съмнявам. То е също война.
251
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По нашите форуми виждам точно обратното вълна на одобрение и дори на възхищение. Въпросното възмущение е от украинска страна защото те не са научени да поглеждат в себе си. Те имат точно толкова вина колкото Русия.
250
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя психясал либераст най-после да каже нещо свястно.
249
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши.......100%
248
7
 
28
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Посланикът на Руската Федерация в ООН Василий Небензя направи комплимент на звездата от Pink Floyd Роджър Уотърс с фразата "много точен анализ на събитията" и изтъкна, че конфликтът в Украйна ще приключи тогава, когато Западът прекрати прокси-войната срещу Русия.
247
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кво ви пука, тия дето най-много има да губят са Путин, Байдън, и другите елити .... аз кво имам една кирлива риза на гърба и кредит ...
246
16
 
8
 
! Отговори
А Х преди 1 година
Е,те издуханите дъртаци си правят бузолиз.Нормално е краставите магарета да се надушват.
245
21
 
6
 
! Отговори
Изключителен музикан преди 1 година
но долнопробенКато човек.......напомня ми на Стоичков.
244
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да говори такива лъжи за другите от групата. Явно е бил на школа в Русия, там така лъжат.
243
12
 
28
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Какво пречеше НАТО да си седи мирен, нищо - Русия нямаше да нападне. Няма социализъм в Русия, да иска революции по цял свят.
242
8
 
15
 
! Отговори
до 280 преди 1 година
И Гилмор има 6 самостоятелни албума.
241
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо говори глупости за пианиста Ричард Райт, това е нелепо. Има издадени два много добри солови албуми. Wet Dream и Broken China.
240
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в хубавият капитализъм,когато казваш истината веднага ставаш лош,ако си подлец и лицемер си от добрите.
239
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, и тоя ли го подкупиха с копейки. Не съм очаквал да се продаде така лесно.
238
30
 
13
 
! Отговори
Хех преди 1 година
Ама, разбира се. Тя Русия "влезе в Украйна, за да спре войната"... И така я спря, че за 1 година успя да добави 100 хиляди жертви към 15-те хиляди, натрупали се преди това за 8 години в Донбаския конфликт.
237
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала!
236
11
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
2740 0 !ОТГОВОРИИдеалистпреди 0 секундиЕдин честен и авторитетен човек каза истината за тази братоубийствена война. Русия е беше натикана в тази война от англосаксонците, които желаят да експлоатират природните и' богатства.
235
11
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Един честен и авторитетен човек каза истината за тази братоубийствена война. Русия или трябваше да се беше натикана в тази война от англосаксонците, които желаят да експлоатират природните и' богатства.
234
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях му на концерт в София на тоя ***. Тръгнах си в антракта. Толкова долна руска пропаганда няма и по руската телевизия...