Преговори Русия – Украйна? САЩ имат други планове

САЩ застават на мястото на Украйна на бойното поле като основен противник на Русия
10 фев 2023 21:30, Елка Василева
477
Преговори Русия – Украйна? САЩ имат други планове
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и Украйна имат стимули да преговарят, САЩ обаче имат други планове, извежда днес в заглавие в. "Ню Йорк таймс".

Обещанието на САЩ да предоставят на Украйна модерни танкове "Ейбрамс" беше бърз отговор на сериозен проблем, а именно че Украйна губи войната, смята журналистът Кристофър Колдуел. Доколкото можем да преценим, не защото войниците ѝ се бият зле или народът ѝ е загубил кураж, а защото войната се е превърнала в битка на изтощение в стила на Първата световна война, с внимателно подготвени окопи и относително стабилни фронтове, допълва той.

Още по темата
Такива войни обикновено се печелят, както стана и през Първата световна война, от страната, разполагаща с демографски и индустриални ресурси, които ѝ позволяват да издържи най-дълго. Русия има повече от три пъти по-голямо население от Украйна, непокътната икономика и превъзходни военни технологии, отбелязва американският журналист. В същото време Русия има свои собствени проблеми. Доскоро недостигът на войници и ракетните удари срещу нейни оръжейни складове забавяха напредването ѝ на запад. И двете страни имат стимули да седнат на масата за преговори, пише още Колдуел.
 
Правителството на Байдън обаче има други планове. То залага на идеята, че би могло увеличи шансовете на Украйна за спечелване на войната, предоставяйки танкове на Киев. В известен смисъл целта е да се ускори историята, да се извърши преход от позиционните битки през Първата световна война до битките в движение от Втората световна война. Това е правдоподобна стратегия. Преди осемдесет години танковете на Хитлер и Сталин революционизират войната недалеч от територията, за която се водят днешните боеве, отбелязва американският журналист.

Но стратегията на Байдън има лошо название: ескалация. От определен момент нататък САЩ вече не "помагат", не "съветват" и не "снабдяват" украинците, както правеха, да речем, с афганистанските муджахидини по време на Студената война. Те застават на мястото на Украйна на бойното поле като основен противник на Русия. Трудно е да се каже кога ще се стигне до този момент и дали той вече е настъпил. С кого воюва Русия - с Украйна или със САЩ? В началото Русия започна  война с Украйна. Кой започна войната между Русия и САЩ, пита се американският журналист.

Високопоставен американски представител, пожелал на анонимност, призна ключовата роля на САЩ в кампанията в Украйна, пише в днешния си брой в "Вашингтон пост". Източникът на изданието посочва, че Киев не търси одобрение от Вашингтон за това какви обекти да удари и редовно сама насочва ударите си срещу руските сили. САЩ предоставят координати и точна информация за насочване единствено в качеството на консултант.

При посещението си в Белия дом през декември украинският президент Володимир Зеленски връчи на Байдън военен медал на украински командир на батарея "Хаймарс", който е помолил да бъде предаден на американския президент.

Доставените от САЩ артилерийски системи "Хаймарс" променят сметките на украинската фронтова линия.
 
Въпросът обаче е деликатен за американското правителство, което се представя като невоюващ приятел на властите в Киев, а Кремъл неведнъж е обвинявал САЩ и техните съюзници от НАТО, че водят прокси война в Украйна.
 
Тя би могла да нанася удари и без помощта на САЩ, но тъй като Киев не иска да хаби ценни боеприпаси, пропускайки мишени, обикновено предпочита да не атакува без потвърждение от американска страна, казва източникът на "Вашингтон пост".

Посещението на Зеленски във Великобритания в сряда беше внимателно подготвено, за да се смекчи общественото мнение за ескалацията на войната на НАТО с Русия за Украйна, пише в днешния си брой британският в. "Морнинг стар". Очевидно пътуването е било планирано тайно в продължение на седмици.

Зеленски, бивш актьор и комик, станал и президент, знае как да работи с тълпата и речта му в парламентарната зала "Уестминстър" не беше изключение.

Споменаването на крал Чарлз като пилот от военновъздушните сили и сценичното използване на пилотска каска с надпис: "Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим", очевидно имаше за цел да предизвика подкрепа за доставката на британски изтребители за Украйна.

Освен това се видя, че Зеленски очаква да получи самолетите, тъй като в края на речта си благодари за тях предварително.

Той завърши обръщението си към депутатите, показвайки с два пръста знака на победата, използван от Чърчил (латинската буква "V"), а на заден план звучеше украинският национален химн и през витражите струеше светлина в памет на длъжностните лица и парламентаристите, загинали през Втората световна война. Целта на всичко това бе да внуши идеята, че Великобритания е останала сама по време на този ужасяващ конфликт.

Разбира се през по-голямата част от войната Великобритания не е била сама, тъй като народът на Съветския съюз понася огромната част от загубите, а Червената армия дава огромни жертви при освобождаването на Украйна от нацистите и техните бандеровски поддръжници, отбелязва британското издание.
(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
0
 
0
 
! Отговори
bozman преди 1 година
До НапомнянеАко Украйна има 360 танка, досега Вагнеровци да са погребани до един в гробищата :)
313
6
 
4
 
! Отговори
Чойека преди 1 година
Рашистите са терористи N 1.*** е диктатор N1 в света
312
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е добър ден! Победа на Украйна над Русия означава украински танкове в Москва..... Абе вие побъркахте ли се бе Урки заблудени!!!
311
7
 
19
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Към членовете на "краварските послушковци" в България, чийто родители са влезли навремето без приемни изпити в университетите и са взели апартаменти в София, без ред и "лихвоточки" и чийто баби и дядовци са били привилигеровани от соц. властта, като АКТИВНИ БОЙЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА (АБПФК) Доклад на Министерство на отбраната на РФ от началото на февруари: "Украинските загуби през януари възлизат на повече от 6,5 хиляди военнослужещи, 26 самолета, 7 хеликоптера, 341 танка и други тежки колесни и верижни машини !"
310
23
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
всичко публикувано в Морнинг стар органа на английската компартия е писано в москва.Доналд тръмп е руската пионка .За избирането му руснаците наляха в строителната фирма на Тръмп му 90 милиона долара а Кристофър колдуел е от екипа на путнофила Тръмп.казано просто НЕ НАМ1
309
24
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Русия я очаква нов Ленин и Брест Литовск а съдбата на царя е ясна.
308
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще продължават да дават оръжие на Украйна. Искат война далеч от границите си, и най- вече да бъдат изтребени всички православни. Тази война е шанс за тях и няма да го изпуснат. Но Бог си знае работата и пак ще бъдем спасени от злото.
307
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се биеме за тръбата на бидона до последната укра?
306
30
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
"гениално"...нечовешка публикация на руски автомати...и Днес ги лансира?Раша още сега на момента може да спре войната която те започнаха като се изтеглят и спрат убийствата на жени и деца в Украйна,и слепите го виждат,Днес не,не Бъйдън и САЩ убиват жени и деца в Украйна,дават им шанс да оцелеят и някаква възможност да се противопоставят,ако в Украйна влезе Армията на САЩ...внимавайте какво си пожелавате г-н пУтин!?!?и Хитлер играеше вашата...и знаете резултата.Бог да пази САЩ!Справедлив Свят.
305
11
 
31
 
! Отговори
Един преди 1 година
Май ще им се наложи на наг оамер канците да правят като вятъра. Едва ли руснаците ще им позволят друго. И без това са от друг континент. Чий го дирят в Европа?
304
37
 
11
 
! Отговори
питанка преди 1 година
А кой всъщност е Кристофър Колдуел??? Лявата подпоркаа на съдения за хиляди далавери Доналд Тръмп, който е и голям фен на Рашата и на путин ! По-нататък да продължавам ли за онова което му е платено да надраска на коляно за в. "Ню Йорк таймс" ??? Айде няма нужда :) Знаеме се , от един цирк сме де....
303
13
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя войната е между САЩ и Русия но на територията на Украйна а Зеленски е пионката
302
8
 
30
 
! Отговори
2 преди 1 година
Значи, след провала на Киев то САЩ ще влязат дирекно във войната? Едва ли са готови на такава крачка!Това означава ядрена война ,което те няма да допуснат!Следователно,Украйна се дели на две,примирие по корейски модел и край!
301
7
 
40
 
! Отговори
От Неанонимен преди 1 година
Който мисли ,че сме свободни неуправлявани от демократичния запад (САЩ) - една крачка напред !
300
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хибридна статия!! Започваме с едно и навързваме три неща по-спокойно! Битката на Хитлер за Англия се провежда преди тпй-да нападне съветския съюз! Той влиза там юни 41ва а битката за Британия е през 1940. Англия е била сама. Да не забравяме, че СССР тогава снабдява нацистка Германия с петрол и селско стопански продукти. Което са правили до юни 41ва. Морнинг Стар е явно е станал руски хибриден източник. По-по-лека
299
8
 
47
 
! Отговори
Prеебан преди 1 година
До Анонимен.. защо всички Анонимни вкарват Владимир Путин в бункер? Такива ли са ви фантазиите или други планове за спасение на оаканите Ви еднополови кълки нямате?
298
62
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През втората св. война американците и англичаните помагаха на руснаците да спечелят войната срещу немските фашисти Сега пак те помагат на украинците да спечелят войната срещу руските фашисти Нормалните хора винаги са за демокрация и справедливост и срещу диктаторските режими
297
62
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом америкнците застават на местото на украинците на бойното поле - работата е ясна Ще хвърчат руски глави и накрая Путин ще се застреля в бункера за да не бъде изправен пред военния трибунал
296
13
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Обичам да лапам на чер нил ки и това си е факт.
295
50
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
САЩ винаги са били на правилното място, воюваха с/у Хитлер, с/у кървавите комунистически режими-доказали своята непригодност, воюваха с/у джихадисти, терористи и самозабравили се диктатори и Аятоласи впримчили в мъртва хватка народите си ... сега косвено воюват и с/у путинова раша която реши да преначертава границите на Европа, а твърденията на този копейкаджия че Украинците нямат шанс с/у Империята на Злото, не отчитат един куп фактори които влияят негативно на рассия и ще се засилват с времето