Русия праща насилствено и мигранти на военна служба в Украйна

Властите ги заплашват с депортация
15 фев 2023 21:17, Нели Христова
256
Русия праща насилствено и мигранти на военна служба в Украйна
Снимка: БГНЕС

"Вагнер" е вербувала десетки хиляди затворници да се бият в Украйна. Но нарастващият брой жертви и извънсъдебни екзекуции правят много по-трудно намирането на доброволци, дори и в затворите.

Много затворници сега се притесняват, че може би просто ще бъдат принудени да отидат на война, а мигрантите от страните от Централна Азия се оказват особено уязвими.

Ануар пристига в Русия в търсене на работа през 2018 г. По-късно той е задържан за трафик на наркотици и е изпратен да излежава присъдата си в наказателна колония номер шест във Владимирска област.

В края на януари той казал на баща си, че група средноазиатци са изпратени да се бият в Украйна без тяхното съгласие. "Има много узбеки, таджики, киргизи там в този затвор. Сега те планират да изпратят друга група и синът ми се притеснява, че ще го принудят също да отиде", казва бащата на Ануар пред BBC.

От BBC са разгледали съдебни документи и писма на Ануар, които потвърждават, че той наистина излежава присъдата си в този затвор. А неговата история за групата, която е била принудена да отиде в Украйна през януари, се потвърждава и от Олга Романова, директор на организацията за граждански права Russia Behind Bars. Родителите на тези затворници се обърнали към нея за помощ.

"Не им беше даден избор. Беше им казано да подпишат договора и бяха изпратени на фронтовата линия като торба с картофи", твърди Романова.

Първоначално родителите били готови да се обърнат към съда, за да не се окажат децата им в Украйна, казва тя. Но тогава се отказаха от страх от наказанието, което могат да понесат децата им, ако останат в затвора.

Наказателна колония номер шест е известна със своето малтретиране и честите побои над осъдените. Олга Романова го описа като "затвор за мъчения". Там е държан Алексей Навални, видният руски опозиционер.

Набирането в затворите изглежда е било много успешно, но нещата се променят, тъй като "Вагнер" търпи тежки загуби на бойното поле.

BBC Uzbek разговаря с Фарух, гражданин на Узбекистан, който е в затвора в Ростовска област на Русия. Няколко от съкилийниците му се присъединиха към "Вагнер". Първо беше доброволно, казва Фарух, но сега той се притеснява, че затворниците може да бъдат принудени да отидат на война.

"В началото и аз обмислях да отида, защото всички смятаха, че Русия е по-силна, че Русия ще победи - може би след месец, три месеца или след една година. Но сега виждаме колко хора умират там. Ако ми кажат да отида и аз откажа, тогава могат да обявят, че съм против Русия", казва той.

Гражданите на Централна Азия са вербувани да се бият за Русия и по други начини, не само в затворите. Като цяло в Русия работят около 10,5 милиона мигранти от Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, според последните статистически данни на руското вътрешно министерство. И това е огромен ресурс за военните ловци на глави.

Руските власти открито записват хора да се присъединят към въоръжените сили в миграционния център в Москва. Има дори реклами на узбекски, киргизки и таджикски език, предлагащи на гражданите на тези страни бърза възможност за получаване на руски паспорт, ако се присъединят към въоръжените сили.

Но активистите казват, че това не винаги е доброволно.

Защитникът на правата на мигрантите Валентина Чупик твърди пред BBC, че полицейски служители понякога спират мигранти от Централна Азия на улицата и ги сплашват да подпишат военен договор. "Казвано им е, че в противен случай ще бъдат депортирани", каза Чупик.

Много трудови мигранти нямат подходящи разрешителни за работа, живеят на място, различно от това, където са регистрирани, или нарушават други миграционни правила. И затова те могат да бъдат лесна мишена за специалистите по подбор на персонал.

Азис, който има двойно руско и таджикско гражданство, казва пред BBC, че е бил задържан по време на полицейска акция на строителната площадка, където работи. Казали му, че ще бъде отведен в полицейски участък за проверка на личната му карта, но вместо това той се озовал във военната служба. Когато започнал да крещи на полицаите защо са го излъгали, те му извили ръцете и го хвърлили обратно в автобуса. Накрая го пуснали.

Но много мигранти в Русия се страхуват твърде много от служителите на реда, за да възразят да бъдат записани във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
0
 
! Отговори
неправилно заглавие преди 1 година
Не се пише русия изпраща.... , а путин.... усетете се де... там е кото каже *** това!
167
6
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Стига глупости! На кого са му притрябвали сополиви мигранти на фронта!? В момента има много затворници в Русия, които искат да се запишат в ЧВК (особено след като първите които си изкараха контрактите получиха амнистия и се прибраха в къщи), но Пригожин отдавн е спрял приема на затворници.
166
2
 
6
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Наистина ли има толкова много *** в България или това са някакви ботове,които денонощно защитават руските престъпления в Украйна!Мисля,че са ботове.
165
1
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
В РУСИЯ 1 ПРОЦЕНТ БОГАТАШИ И ОЛИГАРСИ,ДЪРЖАЩИ ЦЕЛИЯ ПРИРОДЕН РЕСУРС И ПРАВЕЩИ ВОЙНИ, ДРУГИТЕ 99 ПРОЦЕНТА ПАТРИОТИ-ГЛАДНИ МУШМОРОЦИ,ГОТОВИ ДА УМРАТ ЗА ВИЛИТЕ И ЯХТИТЕ ИМ.
164
17
 
9
 
! Отговори
2 преди 1 година
Чудя се как автора на тази платена статия Н.Х. и нейната още по-противна колежка Е.В. ,не са хванали влака за Киев.
163
11
 
9
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Това че псевдодемократите налагат краварска цензура и са спрели всички руски телевизии ,не значи че обикновените българи са наивни и вярват на всяка евтина укрофилска пропаганда.Цялото ни Черноморие е пълно укроплъхове ,които се крият от мобилизация.Обличат се в женски дрехи и дори си сменят пола ,само и само да не стъпят на фронта.
162
5
 
7
 
! Отговори
жребец преди 1 година
До АнонименЛовят ги на баба ти фвърчилото. Умните хора са намерили начин да се спасят от укро говедата и да неумират за зеления чорап.
161
1
 
3
 
! Отговори
toi преди 1 година
До до Бай ХКаква мобилизация бе, кой ще се яви на тази средновековна глупост, нима има ***, като руснаците и укрите ли, да се бият за незнайна слава. Позор.
160
2
 
4
 
! Отговори
toi преди 1 година
До r3v0lv3rВзимай си смръдливия *** и шоше крак при зеления наркоман, нали искаш да помагаш, или това не ти е "демократично" ?
159
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно че нищо не казват за насилственото пращане на урките, поне има доста видеа но на западната пропаганда това не е и удобно.
158
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това след като изяде няколко деца за закуска или преди, хахахахаха западната пропаганда е простоооо смехотворна.
157
9
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами тя путинова раша затова краде и украински деца които да "денацифицира", и да ги използва после като еничари с/у собственият им народ ... това са методи на въздействие от средновековието, от времето на крепостното селячество и руските царе, които после бяха припознати от комунистическите вождове и сатрапи, че и от техните посткомунистически наследници и военнопрестъпници ... !!!
156
8
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Това е факт, има клип как в един военкомат се опитват да принудят арменец да се запише доброволец. Няма държава, която да иска да умират във войни техните хора, за това има бая поле за изява за русофилите, ама те не искат да отидат и да помогнат на Путина, ами ръмжат по форумите.
155
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи трябва да вярваме на думата на наркотрафиканти и на думата на някой си,а пък в Украйна се мобилизират насилствено и има доста видеоклипове за това.Значи щом в Украйна го правят трябва да кажем,че и в Русия е така.
154
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насилствено? Вие въобше виждали ли сте как се забират мобилизирани в Киев, Одеса и други украински градове, че ми говорите тук за насилствено?!?!?!?
153
5
 
25
 
! Отговори
НЕ Русия - Украйна! преди 1 година
Абе стига лъгали бе! Интернет работи. Знаем какво правят укропитеците!
152
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня ден писахте статия колко много бивши затворници вече са си измили отговорността поред държавата като са участвали 6 месеца в редиците на "Вагнер", сега - как те не щът..... Айде, уточнете се в каква посока да пишете! Няма смисъл от постоянно мятане вляво-вдясно
151
6
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
На приятелките ми от Днес.бг отново Русия им е виновна. Не са така нещата, както си ги мислите. Българските политици звездички на България. Вместо звездичките *** на страната. Правят си избори след избори. А пък после избирателите им са виновни. Изобщо не са така нещата в страната.
150
6
 
18
 
! Отговори
Подвеждащо заглавие преди 1 година
И скалъпена статийка от ВВС. Явно не става дума за имигранти а за затворници с присъди.А дали е насилствено, трябва първо да се докаже! Но не от ВВС и подобни! С какъв акъл сте публикували това??
149
11
 
12
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Тази война ще свърши по един, или друг начин, но проблемите на Русия няма да свършат. Ще има и външни санкции и вътрешна борба за власт. Мислите ли си, че Пригожин и Кадиров няма да искат да са фактор, след тази война?