Русия праща насилствено и мигранти на военна служба в Украйна

Властите ги заплашват с депортация
15 фев 2023 21:17, Нели Христова
256
Русия праща насилствено и мигранти на военна служба в Украйна
Снимка: БГНЕС

"Вагнер" е вербувала десетки хиляди затворници да се бият в Украйна. Но нарастващият брой жертви и извънсъдебни екзекуции правят много по-трудно намирането на доброволци, дори и в затворите.

Много затворници сега се притесняват, че може би просто ще бъдат принудени да отидат на война, а мигрантите от страните от Централна Азия се оказват особено уязвими.

Ануар пристига в Русия в търсене на работа през 2018 г. По-късно той е задържан за трафик на наркотици и е изпратен да излежава присъдата си в наказателна колония номер шест във Владимирска област.

В края на януари той казал на баща си, че група средноазиатци са изпратени да се бият в Украйна без тяхното съгласие. "Има много узбеки, таджики, киргизи там в този затвор. Сега те планират да изпратят друга група и синът ми се притеснява, че ще го принудят също да отиде", казва бащата на Ануар пред BBC.

От BBC са разгледали съдебни документи и писма на Ануар, които потвърждават, че той наистина излежава присъдата си в този затвор. А неговата история за групата, която е била принудена да отиде в Украйна през януари, се потвърждава и от Олга Романова, директор на организацията за граждански права Russia Behind Bars. Родителите на тези затворници се обърнали към нея за помощ.

"Не им беше даден избор. Беше им казано да подпишат договора и бяха изпратени на фронтовата линия като торба с картофи", твърди Романова.

Първоначално родителите били готови да се обърнат към съда, за да не се окажат децата им в Украйна, казва тя. Но тогава се отказаха от страх от наказанието, което могат да понесат децата им, ако останат в затвора.

Наказателна колония номер шест е известна със своето малтретиране и честите побои над осъдените. Олга Романова го описа като "затвор за мъчения". Там е държан Алексей Навални, видният руски опозиционер.

Набирането в затворите изглежда е било много успешно, но нещата се променят, тъй като "Вагнер" търпи тежки загуби на бойното поле.

BBC Uzbek разговаря с Фарух, гражданин на Узбекистан, който е в затвора в Ростовска област на Русия. Няколко от съкилийниците му се присъединиха към "Вагнер". Първо беше доброволно, казва Фарух, но сега той се притеснява, че затворниците може да бъдат принудени да отидат на война.

"В началото и аз обмислях да отида, защото всички смятаха, че Русия е по-силна, че Русия ще победи - може би след месец, три месеца или след една година. Но сега виждаме колко хора умират там. Ако ми кажат да отида и аз откажа, тогава могат да обявят, че съм против Русия", казва той.

Гражданите на Централна Азия са вербувани да се бият за Русия и по други начини, не само в затворите. Като цяло в Русия работят около 10,5 милиона мигранти от Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, според последните статистически данни на руското вътрешно министерство. И това е огромен ресурс за военните ловци на глави.

Руските власти открито записват хора да се присъединят към въоръжените сили в миграционния център в Москва. Има дори реклами на узбекски, киргизки и таджикски език, предлагащи на гражданите на тези страни бърза възможност за получаване на руски паспорт, ако се присъединят към въоръжените сили.

Но активистите казват, че това не винаги е доброволно.

Защитникът на правата на мигрантите Валентина Чупик твърди пред BBC, че полицейски служители понякога спират мигранти от Централна Азия на улицата и ги сплашват да подпишат военен договор. "Казвано им е, че в противен случай ще бъдат депортирани", каза Чупик.

Много трудови мигранти нямат подходящи разрешителни за работа, живеят на място, различно от това, където са регистрирани, или нарушават други миграционни правила. И затова те могат да бъдат лесна мишена за специалистите по подбор на персонал.

Азис, който има двойно руско и таджикско гражданство, казва пред BBC, че е бил задържан по време на полицейска акция на строителната площадка, където работи. Казали му, че ще бъде отведен в полицейски участък за проверка на личната му карта, но вместо това той се озовал във военната служба. Когато започнал да крещи на полицаите защо са го излъгали, те му извили ръцете и го хвърлили обратно в автобуса. Накрая го пуснали.

Но много мигранти в Русия се страхуват твърде много от служителите на реда, за да възразят да бъдат записани във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
10
 
11
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Трябва да се мре за кефа на господаря от Кремъл няма как.
107
1
 
2
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Преди 29 минути пак 4 по Рихтер в Румъния във същия район
106
10
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А един мармот се чеше отзад,и се чуди дали да не шмръкне една линия.Я по-добре да вземе пример от Зеленелски.
105
6
 
15
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Нашите русофили много обичат войната в която воюват други нации. Обикновени сеирджии.
104
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия праща насилатвено мигранти на военна служба, а в украинската армия до един са доброволци, които сами са се явили наслужба. .. пхахаха. .. до-е-дин! :)))))
103
7
 
13
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Нали С.Корея щеше да праща доброволци от тяхната армия? Или Ким Чен Ун се усети, че "доброволците" ще офейкат при първа възможност? А редовната руска армия от няколко месеца не съществува, повече от половината са новобранци на по 3 месеца.
102
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С договора за поделянето на Полша, руснаците имат толкова вина за разпалването на WW2, колкото и немците. Хитлер го погребахме, но хитрия Сталин оцеля и успя да извърти нещата накрая, та Запада му подарява цяла източна Европа. 50 години по-късно социал-комунизма рухва, щото няма икономическа мисъл в него. Сега Путин си е повярвал, след като изгради някакъв нов газово-демократично-олигархичен модел, се опитва да разпали нова световна война. Е как да не ги харесваш тия руснаци, тумора на света.
101
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия днес е по-зле от вчера! Но все пак е по-добре от утре!
100
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не било кафе , а кюфте.Не било в Русия , ами в У.ссрайна.Важното е да се пишат някакви глупости и да върви заплатата.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицията и приближени до Гешев и Борисов в гр Бобов дол постоянно и системно изтезават хора тези приближени до Гешев и Борисов тормозят дори и деца цял Бобов дол гие страх от тези
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието е сгрешено и се отнася за Украйна.Това е фейк,който цели да замаже истината за ставащото в Украйна.Там насилствено ги мобилизират,има клипове по социалните мрежи,бият ги в окопите и заваряват капаците на танковете да не бягат.Това са сатанисти,които искат още хора да умират.Въобще не става дума за рускоговорящи,защото всичките там си говорят руски.
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А смелите фашаги на Зельо Наркомански се крият по нашите хотели и се обличат в рокли.Някой дори се кастрират ,за да не бъдат изпратени срещу руснаците.
96
6
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Евтина платена пропаганда ,изсмукана от дебелите пръстчета на едната от двете жалки укрофилки ,списващи в този форум.
95
15
 
16
 
! Отговори
Бивш канадец преди 1 година
Много бързо някои забравиха как в САЩ събираха войници за Виетнам? За отказ - $200 хиляди глоба плюс 10 години пандиз! Даже и на Мохамед Али не му се размина тогава!
94
9
 
13
 
! Отговори
Фашистка Русия преди 1 година
наистина, ненапразно се олицетворява като Империя на злото.
93
1
 
9
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Сори, ама номеръ с "предсрочното освобождаване" немъ да мине, Русия излезе от ЕСПЧ! Втору: Пригожин потвърди, че повече няма да взема затворници. Трету: Западните ЧВК са пълни с престъпници и затворници. За Френскоту Легион да ви припомня ли, бе? Там дори издирвани престъпници наемат и им дават нова самоидентичност!
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците ги събират по улиците и ги тикат в камионетките и с бой на фронта.Има телеграм.Рано или късно платените журналисти отивате в историята.
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния пропаганден бълвоч! Десет хиляди е шест хилядни от процента от руското население. Кой да ви вярва на лъжата, че това правело много трудно намирането на други кандидати??? В същото време гледаме по Интернета хората снимат и качват филмчета, как в Украйна ловях хора като зайците, пребиват ги и ги пращат на фронта. Сверете двете и пуснете една статия за зверското отношение към хората в Украйна, после се упражнявайте за Вагнер и т.н. ...
90
2
 
7
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Бяха мобилизирани(откъдето могат да ги хванат) към 1млн,а сега май са към 400хил.Браво на тези,които избягаха от месомелачката на наркомана.
89
1
 
10
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Що така пък аз гледан няколко клипчета как от улицата,от магазините,от вкъщи Укрите хващат хора и насилствено ги пращат в месомелачката.За наркомана плебса ,са пушечно месо.Кървавият президент!