Русия праща насилствено и мигранти на военна служба в Украйна

Властите ги заплашват с депортация
15 фев 2023 21:17, Нели Христова
256
Русия праща насилствено и мигранти на военна служба в Украйна
Снимка: БГНЕС

"Вагнер" е вербувала десетки хиляди затворници да се бият в Украйна. Но нарастващият брой жертви и извънсъдебни екзекуции правят много по-трудно намирането на доброволци, дори и в затворите.

Много затворници сега се притесняват, че може би просто ще бъдат принудени да отидат на война, а мигрантите от страните от Централна Азия се оказват особено уязвими.

Ануар пристига в Русия в търсене на работа през 2018 г. По-късно той е задържан за трафик на наркотици и е изпратен да излежава присъдата си в наказателна колония номер шест във Владимирска област.

В края на януари той казал на баща си, че група средноазиатци са изпратени да се бият в Украйна без тяхното съгласие. "Има много узбеки, таджики, киргизи там в този затвор. Сега те планират да изпратят друга група и синът ми се притеснява, че ще го принудят също да отиде", казва бащата на Ануар пред BBC.

От BBC са разгледали съдебни документи и писма на Ануар, които потвърждават, че той наистина излежава присъдата си в този затвор. А неговата история за групата, която е била принудена да отиде в Украйна през януари, се потвърждава и от Олга Романова, директор на организацията за граждански права Russia Behind Bars. Родителите на тези затворници се обърнали към нея за помощ.

"Не им беше даден избор. Беше им казано да подпишат договора и бяха изпратени на фронтовата линия като торба с картофи", твърди Романова.

Първоначално родителите били готови да се обърнат към съда, за да не се окажат децата им в Украйна, казва тя. Но тогава се отказаха от страх от наказанието, което могат да понесат децата им, ако останат в затвора.

Наказателна колония номер шест е известна със своето малтретиране и честите побои над осъдените. Олга Романова го описа като "затвор за мъчения". Там е държан Алексей Навални, видният руски опозиционер.

Набирането в затворите изглежда е било много успешно, но нещата се променят, тъй като "Вагнер" търпи тежки загуби на бойното поле.

BBC Uzbek разговаря с Фарух, гражданин на Узбекистан, който е в затвора в Ростовска област на Русия. Няколко от съкилийниците му се присъединиха към "Вагнер". Първо беше доброволно, казва Фарух, но сега той се притеснява, че затворниците може да бъдат принудени да отидат на война.

"В началото и аз обмислях да отида, защото всички смятаха, че Русия е по-силна, че Русия ще победи - може би след месец, три месеца или след една година. Но сега виждаме колко хора умират там. Ако ми кажат да отида и аз откажа, тогава могат да обявят, че съм против Русия", казва той.

Гражданите на Централна Азия са вербувани да се бият за Русия и по други начини, не само в затворите. Като цяло в Русия работят около 10,5 милиона мигранти от Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, според последните статистически данни на руското вътрешно министерство. И това е огромен ресурс за военните ловци на глави.

Руските власти открито записват хора да се присъединят към въоръжените сили в миграционния център в Москва. Има дори реклами на узбекски, киргизки и таджикски език, предлагащи на гражданите на тези страни бърза възможност за получаване на руски паспорт, ако се присъединят към въоръжените сили.

Но активистите казват, че това не винаги е доброволно.

Защитникът на правата на мигрантите Валентина Чупик твърди пред BBC, че полицейски служители понякога спират мигранти от Централна Азия на улицата и ги сплашват да подпишат военен договор. "Казвано им е, че в противен случай ще бъдат депортирани", каза Чупик.

Много трудови мигранти нямат подходящи разрешителни за работа, живеят на място, различно от това, където са регистрирани, или нарушават други миграционни правила. И затова те могат да бъдат лесна мишена за специалистите по подбор на персонал.

Азис, който има двойно руско и таджикско гражданство, казва пред BBC, че е бил задържан по време на полицейска акция на строителната площадка, където работи. Казали му, че ще бъде отведен в полицейски участък за проверка на личната му карта, но вместо това той се озовал във военната служба. Когато започнал да крещи на полицаите защо са го излъгали, те му извили ръцете и го хвърлили обратно в автобуса. Накрая го пуснали.

Но много мигранти в Русия се страхуват твърде много от служителите на реда, за да възразят да бъдат записани във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
12
 
19
 
! Отговори
СТИГА БЕ! преди 1 година
Тубата е пълна с клипчета как става украинската могилизация! Сафари и като хвант жертвата я овличат накъм ван или линейка влачейки я за ръце и крака. ДАЙТЕ ПОНЕ ЕДИН ПРИМЕР за руски такива методи! А добровлците на руснаците още не могат да ги екипират - смятай за каква бройка става дунма!
147
19
 
11
 
! Отговори
до Бай Х преди 1 година
Кажи ми, че си мека китка русофил, който нито е ходил в казарма, нито хабер си има от мобилизации, без да ми го казваш. Днешните русофили масово сте "от другия бряг". Вие затова така психясвате, защото хем ви се иска, хем трябва да се криете. Ама иначе кряскате срещу гей-парадите...
146
24
 
13
 
! Отговори
Вярващ преди 1 година
Бог ще заличи тези руски фашисти - убийци на деца и невинни мирни граждани!Предсказано е. Имайте вяра!
145
5
 
11
 
! Отговори
До Бай Х преди 1 година
Ами какви да мобилизира бе гений? Мобилизациите се правят на цивилни, военните са си мобилизирани по трудов договор.
144
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата статия е поредната огромна глупост от ДрисБг. Присъединяват се за пари, постъпвайки в армията им плащат прилично за хора без образование и без перспективи. Никой не ги кара насила, което дори от тази *** се вижда, ако четете с разбиране - притеснявал се бил че ще го изпратят насила.
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и какво от това !!!!!!!!!! тяхна си работа
142
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ужас
141
13
 
12
 
! Отговори
Дали преди 1 година
Правдата е на страната на Русия и това вещае победа над мелезите въздухари
140
10
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
За Русия не знам дали праща мигранти, но 100% е вярно че Украйна мобилизира цивилни като буквално ги задържа и отвлича от улицата. Има стотици видеа които го доказват. Покажете и пишете за това, стига стига с тази пропаганда.
139
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
----казва бащата на Ануар пред BBC.Казва л бащата на някой си Ануар, който може и въобще да не съществува. Живях в Средна Азия 5 месеца и такова име не срещнах.
138
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото укрите тичат сами за да станат груз 200! Вече ги ловят с ловни дружинки включително и из Европата.
137
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофлер от Пентагона каза, че конфликтът в Украйна може да разкъса Европа на парчета. Каква метаморфоза, а? Според пиндостанския план за конфликта, на парчета трябваше да бъде разкъсана Русия. Тази мантра я повтаря като зафлятие всеки президент-пиндос от Обонго насам. Президентът Путин извъртя ситуацията на 180 градуса, а?
136
5
 
8
 
! Отговори
хахахааааа........ преди 1 година
Поредната глупост...
135
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има няколко дежурни пропагандни медии от които днеса преписва и превежда статии и ВВС е една от тях. А знаем че ВВС винаги казва истината нали??? Хахаха
134
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азис започнал да крещи на полицаите, те се уплашили от него и го пуснали.
133
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко десетилетия ще минат е работа на Бог. Може да ги превариш.
132
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bloomberg ни информира, че ФРГ намалява количеството на танковете за ВСУ и този факт свидетелства за провала на плановете на запада за украинския конфликт.
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Ануар пристига в Русия да търси работа и влиза в затвора за трафик на наркотици,,Точно такива трябва без съд ,директно на фронта,на предна линия.
130
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
НЕ Е ВЯРНО! ГЕЙК!
129
4
 
12
 
! Отговори
///// преди 1 година
Ама тарикатите и богати укропитеци, кой му плати кой не избягаха от зелената гаДина.Щъкат из Европа развяват знамена ,където могат ще свалят президент с една дума нагли курортисти.