Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?

"Политико": Блинкън с колебание за украинска офанзива за Крим
16 фев 2023 09:30, Елка Василева
251
Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Опитът на Украйна да си върне Крим ще бъде червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, е заявил държавният секретар Антъни Блинкън в разговор с група експерти вчера, съобщи изданието "Политико“.

Руският президент смята Крим за пълноценна част от Русия, а не от Украйна, и не би искал полуостровът да бъде изтръгнат от ръцете му.

Още по темата
Коментарите на висшия дипломат, които със сигурност ще разочароват Киев, дойдоха, след като някой от участниците в частния разговор пита дали САЩ са готови да помогнат на Украйна да осъществи дългосрочната си цел да си върне заграбената от Москва територия.

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е казал, че САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, и че решението е единствено на Киев. Основният фокус на администрацията е да помага на Украйна да напредва там, където се води борба, главно на изток.

Тази оценка повтаря коментарите на служители на Пентагона от последните седмици, които говориха за мъчителна борба, която все още се води в Донбас и в южната част на страната, и които поставиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Според двама от хората Блинкън е оставил впечатлението, че САЩ не смятат, че стремежът за връщане на Крим е мъдър ход в момента. Той не е казал тези думи изрично, подчертават те.

Други двама души не са възприели коментарите на Блинкън по този начин. Секретарят отбелязал, че решението за това какво ще се опитат да вземат със сила е единствено на украинците, а не на Америка. Това им подсказало, че Блинкън е по-отворен към потенциална украинска игра за Крим.

Макар че дипломатите и военните служители на САЩ и НАТО никога да не са се отклонявали от публичното заявяване, че Крим е част от Украйна, от 2014 г. насам те не направиха почти нищо, за да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова, коментира "Политико".
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
23
 
! Отговори
Мексиканеца преди 1 година
Да ще си върне бандерата КРИМ и не знам си какво, когато тъй наречените щати върнат Калифорния и всичко заграбено там където си е било!
174
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да си върне нито крим, нито завзетите след инвазията територии - това е математика, счетоводство на огромни ресурси и умно използване, манипулиране на цени на световните енергийни пазари чрез опек +, брикс, дедоларизация, спиране на интернет от космоса за украйна, манипулиране на световните информационни потоци, сплашване с ядрен апокалипсис на полуграмотното население на т. нар. "запад" и още, и още. Това е ясно от самото начало. Който иска да вярва, но блинкеновци са нули.
173
6
 
9
 
! Отговори
447 преди 1 година
Руснаците да си анексират 2-3 области с преобладаващо руско население и да прекратяват специалната военна операция. Да оставят Украйна на мира.
172
0
 
13
 
! Отговори
boiling the frog преди 1 година
Изглежда САЩ искат дълга война. Т.е. помагат на Украйна толкова, колкото да може войната да продължава и продължава, но не толкова че Украйна да победи - вълреки че могат. Умишлено спускат помощ малко по малко и както казаме на час по лъжичка. На фона на беженската криза, икономическата война, спрените енергикни доставки, брекзит. добре е да се запита Who is the frog? Ukraine or EU?
171
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да ги бяха имали тия съмнения още в началото,щати умния човек проявява съмнения още в началото,А глупавия проявява прекалена самоувереност и чак като му покажат колко е глупав почва да се съмнява.
170
3
 
28
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
Русия винаги е била мечка ! Който е влизал в бърлогата винаги е бил смазван . Четете и се учете от историята шерифчета !
169
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще върне 1 крив макарон.
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 181.Ти що не каза направо 200 самолета и 1000 пилота,че е по правдоподобно звучи.
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 181 Айде айде смали малко и може би щото е на 700 км никой не я е очаквал да я атакува.Дава самолета бяха повредени ОК.С тия ракети дето през ден ви морят и целят каквото си поискат и разрушиха цялата енергийна инфраструктура.Е и днес има атака и въпреки скъпото ПВО са поразили цели и даже на места са поразени без да се задейства.
166
2
 
20
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Какво общо имат САЩ с Украйна и с тази война изобщо??? Въпросът ми е риторичен!
165
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква територия, ква Украйна, какъв Крим? Там има руснаци, казаци, татари, гърци, турци, българи, поляци, румънци, евреи и др. , но не и украинци. Думата Украйна, украински етнос и украински език не са споменати нито веднъж някъде в документи преди комунистите да ги измислят. Живея в Чикаго, тук е пълно с украинци, никой по стар от 40 години не говори дума украински. Ше освобождават.....Както би казал Божинов, украинците са като македонците, само че са украинци. (smiley)
164
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, най-накрая им дойде умът в главата! Решението е лесно - Крим, Донбас и Луганск са Русия, гарантират се правата на ВСИЧКИ народи да говорят и да изразяват свободно своята идентичност и култура на майчиния си език в Западна Украйна и конфликтът приключва. Защо трябва да умират още хора заради един побъркан наркоман в Киев???
163
22
 
0
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
До Путинофил: Базата Енгелс на 700км във вътрешността на Русия и тя даде фира 5 самолета и 15тина пилоти в щабът!" Да ти кажат, че си .диот ще бъде меко-казано.
162
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 177 То хората го казват,ама борбата е между политиците и има интереси.Кой за ресурси,кой за пазар,кой на кого да продаде оръжие и така.
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 178 Не беше само от омразна политика,а за ресурси и пари.
160
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие *** от САЩ не ви ли стана ясно,че вече Украйна в този си вид няма да я има,само наливате масло в огъня и там се избиват християни заради вашия приоритет и вашата омразна политика,дано тази *** страна на демокрацията се разпадне и да ви няма повече,*** и ***
159
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето се стопли и хората по света трябва да кажат не на войната както са казали американците не на войната във виетнам. Да кажем не на войната !!!
158
5
 
26
 
! Отговори
Не беше ли точно г-н преди 1 година
Блинкен дето разпалваше най-много? Блинкен, който твърдеше, че няма да се правят компромиси с Русия. Е? До какво доведе това? Кой ще поеме отговорността за всичките безсмислени жертви? Още миналия март можеше всичко да е приключило с преговорите в Истанбул. Обаче не, всички се изредиха да ходят до Киев, да надъхват клоуна Зеленски. Накрая, Украйна ще е намаляла териториално, демографски и каквото остане от нея ще е в Руини. Никой от тия говорещите сега няма да им помогне с нищо.
157
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак сега ли ги имат тея съмнения ако е така много жалко за техните умения.
156
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169.Съществувала е и за това една част е затова една част е била към Полша,а хората от Донбас сами са решили да бъдат част от Русия.И когато Русия воюва с Османската Империя за Крим не е имало държава Украйна и Одеса от малко турски пристанище се превръща в град.