Как Владимир Путин продава своята "война срещу Запада"

Неспособен да обясни неуспехите в Украйна, Кремъл се позовава на минали победи
21 фев 2023 17:50, Йоана Цонева
45
Как Владимир Путин продава своята "война срещу Запада"
Снимка: БГНЕС

Всяка година, по време на годишнината от битката, която отблъсква нацисткото нападение над Съветския съюз, град Волгоград се преименува за кратко на Сталинград - името от съветската епоха.

По време на тазгодишното честване обаче властите отиват по-далеч. Те откриха бюст на съветския диктатор Йосиф Сталин и показаха войници, облечени като тайни полицаи, за да подчертаят паралелите между миналото и настоящето на Русия, информира "Политико".

"Невероятно е, но е вярно: отново ни заплашват германски танкове "Леопард" - заяви руският президент Владимир Путин, който пристигна във Волгоград, за да произнесе реч на 2 февруари. "Отново и отново трябва да отблъскваме агресията на колективния Запад".

Изказването на Путин е пълно с фактологически неточности: Русия се бори не със Запада, а с Украйна, защото тя е навлязла в страната; германските леопарди, които се доставят на Киев, датират едва от 60-те години на миналия век; няма план те да навлязат на руска територия.

Но позоваването на бившите победи от страна на руския президент беше показателно - то представляваше дестилация на подхода му към оправдаването на инвазията, която не е преминала по план. В наши дни в Русия, ако настоящето е трудно за обяснение, се обръщат към миналото.

"Езикът на историята замени езика на политиката", казва Иван Курила, историк в Европейския университет в Санкт Петербург. "Той се използва, за да се обясни случващото се по прост и разбираем за руснаците начин".

Путин отдавна се връща към Втората световна война - известна в страната като Великата отечествена война, в която се смята, че са загинали повече от 20 милиона съветски граждани.

Припомнянето на борбата срещу Адолф Хитлер едновременно е израз на руската травма и представя страната като страна, която е от правилната страна на историята. "Това е превърнато в основен разказ, чрез който [Путин] предава основните идеи за това кое е добро и кое лошо; кой е приятел и кой враг", казва Курила.

Обявяването на пълномащабната атака на Путин срещу Украйна не беше изключение. На 24 февруари 2022 г. руснаците се събудиха от телевизионна реч, в която се обявяваше началото на "специална военна операция" за "демилитаризиране" и "денацификация" на Украйна.

"Официалният разказ беше: "В Украйна има фашисти и ние искаме да помогнем на хората там. Сражаваме се в името на велика кауза", казва Тамара Ейделман, експерт по руската пропаганда.

По улиците обаче руснаците изглеждаха объркани.

Запитан в първите дни на войната какво означава "денацификация" от руския уебсайт 7×7, един мъж предложи: "Уважение към хората от различни етноси, уважение към различните езици, равенство пред закона и свобода на печата".

Друг интервюиран се осмели да даде различно определение: "Унищожете всички, които не са за нормален, спокоен живот."

Терминът "специална военна операция" поне беше малко по-ясен. Той предполагаше бърза, професионална и целенасочена офанзива.

"В него има известна делничност - "да, това ще бъде неприятно, но ще се справим бързо", каза експертът по пропаганда Айделман.

А седмица след инвазията руските закони бяха променени, за да се наказват онези, които се смятат за дискредитиращи руските въоръжени сили или разпространяващи фалшиви новини, включително чрез използване на думата "война".

Исторически паралели

Тъй като специалната военна операция се превърна в продължителен конфликт, а фактите на терен отказаха да се подчинят на разказа на Путин, Кремъл постепенно беше принуден да промени историята си.

Още по темата
Снимките на бомбардирания родилен дом в Мариупол или труповете, разхвърляни по улиците на Буча, бяха отхвърлени от държавната пропаганда като фалшификат или провокация - и все пак до пролетта термините "демилитаризация" и "денацификация" на практика изчезнаха от публичното пространство.

В речите и предаванията бяха вмъкнати нови оправдания за инвазията, като например твърдението, че Съединените щати са разработвали биологични оръжия в Украйна. През октомври Путин заяви, че една от основните цели на войната е била да се осигури на Крим, анексиран от Русия през 2014 г., стабилно водоснабдяване.

Но призивът към историята остава централен в комуникационните усилия на Путин.

Макар че Втората световна война си остава любимият му лайтмотив, руският президент е експанзивен в историческите си сравнения. През юни той спомена кампанията на Петър Велики за "връщане на онова, което е принадлежало на Русия". А по време на октомврийската церемония по обявяването на претенции към четири региона в Украйна беше спомената Екатерина Велика.

"На всеки толкова много месеци се представя нова история, сякаш проучват реакцията, за да видят какъв е отзвукът", каза Курила.

Търсенето на исторически паралели се разрази и отдолу, тъй като дори поддръжниците на войната търсят оправдание. "Особено през пролетта и началото на лятото имаше опит за съветизиране на войната, като хората размахваха червени знамена и се опитваха да я осмислят през тази гледна точка."

В град Сизран в края на миналата година ученици бяха заснети да бутат манекени на танкове в спортна зала по време на възстановка на битката при Курск от Втората световна война. Неотдавна студенти по право в Санкт Петербург участваха в предполагаема възстановка на Нюрнбергския процес, която губернаторът на региона оцени като "навременна" в светлината на настоящата борба на Русия срещу нацизма.

През цялото време Кремъл се опитваше да представи конфликта като битка срещу могъщи западни интереси, стремящи се да използват Украйна, за да подкопаят Русия - разказ, който става все по-важен, тъй като Кремъл изисква по-големи жертви от руското население, най-вече с мобилизационната кампания през септември.

"Много преди февруари миналата година хората вече ни казваха: Денис Волков, директор на независимия социологически център "Левада", казва: "Западът ни въвлича във война, която не искаме, но от която няма отстъпление.

Той допълва, че тези настроения са широко разпространени още от 90-те години на миналия век, подхранвани от разочарованието от влошеното положение на Русия след Студената война. "Това, което наблюдаваме днес, е кулминацията на това чувство на недоволство, на нереализирани илюзии, особено сред хората над 50 години", каза той.

Дълъг път

С наближаването на една година от началото на войната разказът отново трябва да се адаптира.

Въпреки че стотици хора в Русия са преследвани по законите за цензура по време на война, изказвания на високопоставени служители като външния министър Сергей Лавров и дори на самия Путин през декември направиха идеята за "война" по-малко табу.

"Преминаваме от специална военна операция към свещена война ... срещу 50 държави, обединени от сатанизма", заяви ветеранът пропагандист Владимир Соловьов в своя програма през януари.

Според Левада руснаците вече очакват войната да продължи още шест месеца или повече. "Мнозинството се държи настрана и пасивно подкрепя войната, стига тя да не ги засяга пряко", казва социологът Волков.

Междувременно съобщенията за доставки на западни оръжия се използват, за да се засили аргументът, че Русия се сражава със Запада под чадъра на НАТО - вече не в идеологически, а в буквален смисъл.

"Една година война промени не самите думи, които се казват, а това, което те означават в реалния живот", казва историкът Курила. "Това, което започна като историческа метафора, се подхранва от реално пролята кръв."

По вестникарските щандове руснаците ще намерят списания като "Историк", пълни с подробни материали, в които се твърди, че западните съюзници на Съветския съюз през Втората световна война всъщност през цялото време са били симпатизанти на нацистите - още един рециклиран трофей от руската история.

"По време на Студената война можете да намерите карикатури, изобразяващи западни лидери като президента Айзенхауер във фашистко облекло и с каска на НАТО", казва Айделман, експерт по руска пропаганда.

"Такова ниво на омраза и агресивен национализъм не е виждано от късния период на Сталин", допълва тя.

Във вторник, три дни преди годишнината от инвазията, е планирано Путин да произнесе нова реч. Очаква се той да отвлече вниманието от неуспеха на Русия да завладее нови големи селища в Украйна, като повтори стари теми като недоволството си от Запада и руския героизъм в миналото и настоящето.

Възможно е обаче да има ограничение за това, доколко руският президент може да вдъхне ентусиазъм на поданиците си за миналото на страната му.

Във Волгоград предложенията за трайно преименуване на града на Сталинград са неуспешни, а социологическите проучвания показват, че голямото мнозинство от населението е против подобна инициатива.

Когато става въпрос за приемане на миналото, руснаците все още са една крачка зад своите лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
А снаряди няма преди 1 година
Ресурсите на Съединените щати и техните съюзници, снабдяващи режима в Киев с боеприпаси, бързо намаляват, каза бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър пред YouTube канала Judging Freedom. Според експерта това се отнася преди всичко за американските високоточни оръжия, чието производство отнема много време. Говорим за ракети за NASAMS и HIMARS.
37
2
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Бавно, но сигурно примката около Бахмут се затяга. И когато бъде прекъснат и последният път за снабдяване и отстъпление, това ще бъде краят на 10-хилядната украинска групировка там. Новият Сталинград.
36
3
 
1
 
! Отговори
Войната продължава преди 1 година
САЩ и сателитите им не мислят изобщо за край на войната, а само за нейното продължаване. Ето го и дядо Байдън. Как да дадем повече оръжия на Украйна за да воюва до последният украинец. Давайте, да видим. На следващата годишнина от началото на войната може и да се позамислите за нещо друго.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дядо що е с бронирана жилетка на оръщението си ? Нали много го обичаха чебyрашките ?
34
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
кога слепите ще прогледнат,какъв сталинград,какви пет лева,един луд с власт като хитлер изпрща децата на руснаците на смърт...за его и власт,в Русия няма агресори,в Русия единственият убиващ децата на руснаците е путин и още 10 семейства осребряващи животите на децата на русия и животите на децата на Украйна...факти,останалото и лицемерие и лъжи!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
Откакто Русия отхвърли България в СССР, пич!
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога България е част от Запада? Откакто РСМ е държава. 1-вото е географски, исторически и културно невярно. 2то, макар и точно така невярно, е временно.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да си гледа Русия-та. А Западът може би трябва да се вразуми. До момента не видяхме нищо печелившо, напротив.
30
4
 
2
 
! Отговори
Бай Ой преди 1 година
Дедо Жо наля 100 млрд долара (0.4 от БВП) на САЩ и срина рубашките! Прати ги в четвъртия свят на мизерия и изолация! Сега ще налее 150 млрд долара в Тайван (0.6% от БВП) на САЩ и ще срине и Китай. Такъв написан стратег Америка не е е имала от десетилетия. С 1% БВП срина двата основни конкурента. А ЕС си срива безплатно благодарение на другите два срива. Евалапка Джо. Има нещо еврейско в теб
29
1
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
На толкова прецакана държава със смотано население не им трябва толкова територия. Крайно време е да им я вземат. Нато се развива, затова стигна до тях. Те седят в 13 век.
28
3
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
Русия държи прекалено много територия, която им е в повече..
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма фактологически неточности. Ако не вярвате на Путин, повярвайте на западните лидери. Те в прав текст заявяват, че воюват срещу Русия.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не продава, а защитава Русия. НАТО се движи на изток в интерес на Америка. Е, стигна до Украйна. Време е да върви назад.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин отдавна се връщал към Втората световна война, известна в страната като Великата отечествена война. Грешите. Втората световна война не е известна в РФ като Великата отечествена война. Руснаците наричат Велика отечествена война тази част от Втората световна война, която се е разиграла на тяхната територия, в която са дали в жертва повече от 27 милиона съветски граждани в борбата с нацизма и е завършила в Берлин с капитулацията на хитлер пред Генералисимус Сталин.
24
7
 
11
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Монтескьо май беше казал винаги трябва да осъждаме агресора и още по-силно този, който прави войната неизбежна. Путин не се бие със запада, той от 15 г говори за колективната сигурност още от мюнхенската конференция, а декември 2021 запада пак не поиска да подпишат документ за тази сигурност. Бандера, Шухевич национални герои избили десетки хиляди евреи, поляци и руснаци, но пък били срещу СССР ами те скоро от ЕС и Хитлер ще реабилитират защото също е бил срещу СССР.
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де тая "окраинска територията" всъщност е Руска))) какво още не искат да разберат тия от запада?
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уркофашисти!
21
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уркофашистка пропаганда! Истината изрече Путин!
20
2
 
5
 
! Отговори
Бялата Златка преди 1 година
Херсон НАШ!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има пропаганда и от двете страни. Едните трябва да се успокоят и да си продават Газа и нефтените продукти, а другите си продават колите и да има мир и спокойствие.