Китай: Отношенията ни с Русия са "солидни като скала"

Пекин заяви, че скоро ще оповести план за мир в Украйна
22 фев 2023 19:47, Анисия Иванова
54
Китай: Отношенията ни с Русия са "солидни като скала"
Снимка: БГНЕС

Първият дипломат на Китай Ван И заяви, че отношенията на страната с Русия са „солидни като скала“, въпреки че Пекин се опитва да се представи като неутрален играч, който може да посредничи за мир в Украйна.

На среща във вторник с руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев Ван каза, че Китай се стреми да „насърчава взаимноизгодното сътрудничество във всички области“, докато двете страни защитават националните си интереси. Той се срещна и с руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин.

Отношенията между Китай и Русия са „солидни като скала и ще издържат на изпитанията на променящата се международна ситуация“, изтъква Ван в коментар, излъчен по руската държавна телевизия.

Руският президент каза, че отношенията с Китай се развиват добре и добави, че двете страни могат да достигнат нови нива на търговия тази година.

Путин заяви на китайския първи дипломат, че очаква с нетърпение да говори с него за настоящата международна ситуация, която той описва като "трудна".

Преди да завърши с изявлението си, Путин каза, че сътрудничеството с Китай е много важно за Русия и че очаква посещение на китайския президент Си Дзинпин

Ван обеща, че отношенията между Китай и Русия няма да се поддадат на натиск от други страни и добави, че двете страни са готови да задълбочават стратегическото си сътрудничество.

Посещението на Ван в Москва, приблизително година, откакто руският държавен лидер Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна показва, че Китай няма особено намерение да изостави своя твърд дипломатически партньор въпреки усилията на Пекин да ограничи щетите, причинени от войната. Китай заяви, че скоро ще оповести подробности за план за постигане на мир в Украйна - предложение, което беше посрещнато със скептицизъм в САЩ и Европа.

Wall Street Journal съобщи, че китайският президент Си Дзинпин се готви да посети Москва през следващите месеци, за да настоява за многостранни мирни преговори и да позволи на Китай да повтори призивите си да не се използват ядрени оръжия. Потенциално посещение се предлага от месеци, като Путин се обърна към Си по време на видео разговор през декември, изтъквайки, че очаква с нетърпение да посрещне китайския лидер в Русия през пролетта.

Си все още не е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски след началото на инвазията, въпреки че е говорил с Путин около четири пъти в този период. Пекин също многократно е защитавал някои от причините, изтъкнати от Русия за стартиране на войната – най-вече да се противопостави на разширяването на НАТО – като същевременно настоява, че не подкрепя самата инвазия.

Въпреки че Пекин запазва близки връзки с Русия, цената на тяхното партньорство продължава да нараства. Отвъд краткосрочните щети за глобалната икономика, Китай все повече се възприема в САЩ и Европа като стратегически конкурент, който трябва да бъде възпиран от собствените му амбиции да поеме контрола над Тайван – перспектива, която прави Пекин по-уязвим за многостранен контрол върху износа, инвестиционни ограничения и други мерки, които биха могли да попречат на дългосрочните му перспективи за растеж, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

В телефонен разговор със Сергей Лавров в началото на януари новият китайски външен министър Чин Ган заяви пред руския си колега, че връзките се основават на „трите „Не“: без съюз, без конфронтация и без насочване към трета страна. Китайските участници в конференция по сигурността в Германия миналия уикенд също се опитаха да омаловажат значението на партньорството „без ограничения“, за което Си и Путин се споразумяха миналата година, само седмици преди руският държавен глава да обяви инвазията в Украйна.

Във вторник Ван и Патрушев потвърдиха, че страните са обединени в общата си позиция спрямо САЩ и съюзниците им, обещавайки „съвместно да практикуват истински мултилатерализъм, да се противопоставят на всички форми на едностранен тормоз и да насърчават демокрацията в международните отношения и многополюсния свят”.

Япония, ключов съюзник на САЩ в Азия, изрази загриженост относно съвместните военни учения на Китай с Русия около своите брегове в първия диалог по сигурността между дипломати от Токио и Пекин от 2019 г. насам, става ясно от изявление, публикувано от японското Министерство на отбраната. Китай и Русия проведоха съвместни учения във водите край Япония няколко пъти миналата година.

От своя страна китайските служители заявиха, че са изключително притеснени от това, което смятат за негативни японски действия по отношение на Тайван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, влечуги. Други въпроси имате ли?
18
0
 
0
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
КАТО НЕ ТЕ ТОПЛИ КАКВО ИЛИ КАКЪВ ГО ТЪРСИЩ ТУК
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 Китай отдавна е в Сибир!Там са открили над 2,000 рудника!Интересното е,че закритите въглищни мини отново се откриват!Градчетата им са еднотипни!Малки блокове на пилони с тец,а прозорците с 3-катни стъкла!И задължително оранжерии!Откраднатите релси на Сахалин са възстановени,и влаковете са пуснати!До като не приберат Сибир ще бъдат с Русия!
16
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дразнете янките, че ще има олеле мале .
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има как краварите да сбият Индия и Китай ще е най-добре, но няма да стане понеже не са простти като укрите.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай иска Русия да вземесвоето в Украйна, а след това да погълне Индокитай, Тайван, Корея и Япония, а САЩ ще управлява Хондурас и Ел САлвадор.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен какво ме топли, че видите ли можело Китай да държи топпките на Русия, която е в женски род, ама ходи го обяснете на гейовете.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ККП се интересува от Южна Корея, Япония, Тайван, Индонезия и т.н.Украйна е далечна история за тях, пусната за масова консумация като анти-САЩ пропаганда. А къде е Украйна не са знаели до сега, може би и сега не знаят. Само знаят, че САЩ е виновен за всичко, даже и корона вируса от там бил дошъл при тях - затова мразят чужденците.
11
5
 
19
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Вие не разбрахте ли че света не е същия. Никой няма да ходи вече по гайдата на САЩ, освен страните от ЕС. Путин правилно каза "Няма цивилизован и не цивилизован свят, всички сме равни". Това е явно хвърлена ръкавица, че или САЩ и ЕС ще се съобразяват с останалия свят, или ще има Глобална война. След края на тази война няма да има интернет, а на преживелите няма да им е до коментари, а до това да си набавят някаква храна за днес.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Нещо повее след Тайван,- Мечтател безумен образ невъзможен!
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ми се струва, че Китай държи в лявата си ръка топките на Русия, а в дясната държи топките на САЩ и ЕС. В зависимост с коя ръка сисне по-силно, от там пищят.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Бидоня се търкаля.Президентът на САЩ Джо Байдън се препъна и падна, докато се качваше на борда на Air Force One във Варшава след визитата си в Полша.
7
1
 
6
 
! Отговори
мъдроста на вековете преди 1 година
"Когато някой много силно убеждава околните в нещо , той сам се съмнява в него.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо повее след Тайван, Китай ще си прибере иКалифорния, която е фрашкана с китайци, а САЩ, САЩ ще се разпадне.
5
3
 
4
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Защо Германия дава точно 14 нови леопарда и 88 стари? 1488 имало нацистки смисъл. Азовците го използват това число.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли аз си мислех, че Китай ще ходи в Сибир срещу когото е строила великата китайска стена.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир ще има, когато Украйна върне исторически руските територии. С добро, или с лошо, ще ги върне.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като скала, спира китаеца на бензиностанцията и вика на Путин зареждай до горе и му дава бакшиш като му измие прозорците.
1
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
5 ПАРИ НЕ ДАВАМЕ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РЕЖИМИ! мир в Украйна няма да има докато комунистите не напуснат заграбените територии в донбас плюс крим!