Русия планира поглъщането на Беларус, сочи таен доклад

Разликата с Украйна е, че в Беларус ще се заложи на принудата, а не на войната
23 фев 2023 07:08, Елка Василева
175
Русия планира поглъщането на Беларус, сочи таен доклад
Снимка: архив, БГНЕС

Разследване на редица европейски медии разкри секретен документ на Кремъл, озаглавен "Стратегически цели на Руската федерация в Беларус". Според него Руската федерация планира да окупира Беларус до 2030 г., пише Дойче веле.

Още по темата
Под названието "Стратегически цели на Руската федерация в Беларус" секретен документ на руските власти от лятото на 2021 година описва как поетапно Беларус трябва да се присъедини към Русия до 2030 година. В разследването, довело до разсекретяването на документа, са участвали десетки европейски медии и разследващи организации.

Целите на Русия за Беларус

Стратегията предвижда "обезпечаването на преобладаващото влияние на Руската федерация в областта на социалната политика, търговията, икономиката, науката, образованието и културата". Планирано е това да се постигне например чрез опростяване на процедурата за получаване на руски паспорти от гражданите на Беларус. Друг от инструментите е трябвало да бъде образованието: към 2030 година в Беларус да бъдат създадени възможности за полагането на руски държавен изпит при завършването на гимназия.

В документа се казва още, че реформата на Конституцията на Беларус, "одобрена" на "всенародния референдум" през февруари 2022 година, трябва да бъде наложена в съответствие с руските интереси, а законите на Беларус да бъдат "хармонизирани" със законите на Руската федерация.

Русия предвижда и да увеличи военното си присъствие в Беларус - намеренията са за установяването на общо командване на войските. Освен това беларуската атомна централа трябва да бъде интегрирана в електрическата мрежа на "съюзната държава", която предстои да бъде създадена. Товарните кораби със стоки от или за Беларус няма да преминават през балтийски или полски пристанища, а само през руски.

Стратегията описва и обстоятелствата, които Москва се опасява, че биха могли да попречат на плановете ѝ в Беларус. Сред тях се споменава възможността от сближаване на Лукашенко с НАТО, вероятността да му повлияят "националистически и прозападни политици", замяната на руските ваксини срещу коронавирусна инфекция с американски и европейски, както и цялостното преминаване на образователната система на беларуски език.

Стратегията най-вероятно е автентична

Категорично не може да бъде определено със сигурност дали документът е оригинален, но западните експерти смятат, че е автентичен.

"Съдържанието на документа е абсолютно правдоподобно и отговаря на това, което наблюдаваме", казва пред "Зюддойче Цайтунг" високопоставен представител на разузнаването. "На външен вид документът напомня стандартните документи на руската бюрокрация или на политическото управление", коментира заместник-директорът на стокхолмския Център за източноевропейски изследвания Мартин Краг.

Майкъл Карпентър, който е посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, отбелязва, че целите на Русия спрямо Беларус са същите, както и в Украйна. "Разликата е, че в Беларус ще се заложи на принудата, а не на войната. Крайната цел обаче и там е пълното поглъщане", казва той. Журналистите констатират, че отделни елементи от стратегията, като например масовото раздаване на руски паспорти, вече са били използвани от Кремъл в други страни и региони: например в Абхазия, Южна Осетия и в Източна Украйна след окупацията.

Беларуското общество не е готово за обединение

"Целта на Русия е да превърне Беларус в марионетка, която да обвърже максимално със себе си, така че Беларус при всяко управление, дори и след Лукашенко, да остане в сферата на геополитическия контрол на Русия", казва пред АРД беларуският политолог Валери Карбалевич. Според него за момента бързото свързване на страната му с Русия е по-скоро невероятно. "Не мисля, че Лукашенко ще вземе подобно решение, въпреки зависимостта си от Русия. А и беларуското общество не е готово за обединение".

През ноември 2021 година Лукашенко и Путин подписаха план за интеграцията на Русия и Беларус. Той се състои от около 30 "пътни карти", засягащи различни аспекти на интеграцията, включително военни и икономически. Жителите на Беларус нееднократно са организирали протестни акции срещу интеграцията на страната им с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то и Русия не е независима държава. 95% от всички стоки в Русия не са руски.
135
2
 
2
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Смешни сте всичките русофили тука, които постват без да са виждали руснак на живо или слушали една реч на Путин, или прочели есетата му за алтернативната история на света. Путин сам ви го е казал - независими малки държави няма, има само сателити. И пак се правите на неразбрали, нечули и невидели, и Байдън ви е виновен че бачкате за 500 евра без средно образование.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо да и това в треторазрядна продажна медия като днес.бг .... Цирк!!!
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таен доклад сочи, че памперса е свършил
132
1
 
4
 
! Отговори
Баф преди 1 година
тоя таен доклад, щом Днес.бг има достъп до него...Много ви нефелни опорките , ве сладури..
131
2
 
3
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 1 година
Да не им приседне обаче, като с Украйна.
130
2
 
2
 
! Отговори
демек преди 1 година
ще ги правят 16-та република
129
2
 
8
 
! Отговори
Пуснете таен докалд преди 1 година
И какво мисли България за НАТО де! И какви са целите на пакта моля!
128
6
 
10
 
! Отговори
Много таен доклад! преди 1 година
На скапано зеле - вони на пропаганда се не трае!
127
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Копейката и Болен искат и за България такъв суверенитет. Ай сиктир!!!
126
0
 
3
 
! Отговори
питанка преди 1 година
ти питай дали си е заработил копейките за деня -или му трябва писане до отмаляване... явно дават по копейка на пост и тоя явно е заработил двайсетина рубли до обяд..... жалки са и се чудя да се смея ли или да плача колко низко слизат някои "дрогаре" !!!
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв е този безработен бот който спами цели книги в коментарите :D
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
The Wall Street Journal:"Американски и европейски служители смятат,че Пекин не е задължително да достави модерни оръжия, но най-вероятно ще компенсира това,което руските сили са загубили на бойното поле в Украйна,като боеприпаси или не са успели да произведат поради санкции,като електроника." Сега САЩ проучват възможността за разкриване на разузнавателни данни,които уж показват,че Китай обмисля въпроса за доставки на оръжие за Русия.
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полската медия Wirtualna Polska съобщава:"Полша изпрати отряд от професионални полицаи в Украйна за секретна операция по разминиране поради недостиг на сапьори в украинската армия." Изпратени са отдавна, занимавали са се с разминиране около 5 месеца, участвали са около 100 души. Интересно дали ще има публикации за полски наемници?
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евронацисти:Чехия, която е постоянен спонсор на нацизма, продължава да прави това.Чешка телевизия показа как се правят надуваеми MLRS M270 и Himars,които след това се използват в Украйна за заблуда на руската армия.Определена компания работи в град Дечин (разположен в северната част на Чешката република).Чехия беше "ковачница за оръжия" за нацистка Германия.Общо към 22 февруари 2023 г. правителството на Чешката република прехвърли военна помощ на Украйна за общо 10 млрд.крони(около 455млн.дол.),други 30млрд.крони(около 1,3млрд.дол.)бяха изпратени на Киев от отбранителни предприятия на републик
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистите в Киев и конкретно Зеленски няма какво да губят. За собственото им спасение и за да угодят на своите англосаксонски господари трябва да бъдат въвлечени във войната срещу Русия колкото се може повече страни и народи. Мая Санду въвлича във войната и Молдова-война с Русия.Сега може да се предполага,че до 2-3 дни всичко ще свърши.Да, Приднестровието атакувано от двете страни, няма шанс. Но когато руската армия освободи Одеса,тя ще се върне в Тираспол и Кишинев.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МО на Рф:"Киевският режим подготвя въоръжена провокация срещу Приднестровието,която ще бъде извършена от части на фашистката ***,включително забранения в Русия полк Азов. Като претекст за нахлуването в ПМР Киев планира да организира предполагаемо настъпление на руските войски от територията на Приднестровието.Руското МО следи отблизо ситуацията на границата между Украйна и ПМР и е готово да реагира на всякакви промени в обстановката.Основният интерес на укронацистите и Запада са огромните складове със съветски боеприпаси,разположени в района на село Колбасна.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главатарят на военна група,ръководена от международни терористи(той нарича себе си генерален секретар на НАТО) каза,че съюзниците трябва да помогнат на Украйна да победи така че историята да не се повторя по-късно.Той също така избухна,че след година на конфликт вместо да се готви за мир, Путин "се готви за нова война".И това след увеличаване на доставките за Украйна, съобщения и подготовка за доставки на настъпателна техника и ракети с голям обсег?Евронацистите се борят за титлата "най-отвратителния лицемер".
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят на комитета Джеймс Комър:"Надзорната комисия на Камарата на представителите на САЩ поиска от МО,Държавния департамент и Агенцията за международно развитие да представят доклади за изразходването на 113 милиарда долара,отпуснати за помощ на Украйна." Републиканците се дразнят,че такива суми минават покрай тях.Предполага се,че те градят политическа кампания срещу демократите около това, така че Байдън спешно се нуждае от победа в Украйна нещо като т.нар. Приазовско сражение.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военният кореспондент Александър Котс смята, че са необходими допълнителни резерви за стратегическа офанзива дълбоко в Украйна:"Няма да има голяма офанзива без втора вълна на мобилизация. Междувременно не виждам да се готви голяма офанзива."