Москва преговаря с Пекин да замени западните фирми

Според САЩ китайският лидер трябва да разговаря и с президента на Украйна
21 мар 2023 19:48, Йоана Цонева
34

Официалните руско-китайски разговори се състояха в Кремъл във втория ден от държавното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Москва. Те започнаха първо в по-тесен формат, преди да се срещнат двете делегации. В първото си публично изявление след разговорите, руският президент Владимир Путин акцентира върху икономическите параметри на сътрудничеството между Москва и Пекин.

Путин е заявил, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. метра природен газ годишно. "Договорени са параметрите на тръбопровода "Силата на Сибир-2", посочи Путин.

Той каза, че Русия е готова да помага на китайския бизнес да инвестира в страната и да замени западните компании, които се изтеглиха след началото на войната в Украйна.

Си от своя страна заяви, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и дава "първите си плодове", а Китай и Русия ще работят съвместно, "за да постигнат нови цели".

Особено важни, според Путин, са два важни документа, подготвени за визитата на Си. "Имам предвид съвместна декларация за задълбочаване на руско-китайските отношения за всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие в новата епоха. А също и съвместна декларация за план за развитие по ключови направления на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 година“, подчерта руският президент.

Срещата се състоя в Екатерининската зала на Големия Кремълски дворец първо при закрити врата. Путин напомни, че вчера е обсъдил със Си и "текущи въпроси от международен характер".

Днес от Кремъл потвърдиха, че двамата лидери са говорили за плана на Пекин за уреждане на конфликта в Украйна. В навечерието на тези разговори от Вашингтон адресираха свое послание до Китай.

"Всяко едно прекратване на огъня, което не се отнася до изтегляне на руските сили от Украйна на практика ще потвърди руските незаконни завоевания. Вярваме, че това не е в интерес на Китай. Затова насърчаваме президента Си да окаже натиск върху президента Путин пряко за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната й цялост", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Според САЩ китайският лидер трябва да разговаря и с президента на Украйна Володимир Зеленски за последиците от войната.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Само да оправят новия москвич и продавам мерцедеса и го купувам.Може и два да си купя, велика кола е - китайски ***, руска сглобка - произвели 86 - бракували 86.А путинчо пълзи в краката на Си като червей.
27
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Путин се провали с гръм и трясък, а в азиатската традиция на такъв вожд му се предлага да си направи сепуку и да престане да пречи. Три дни Си се наслаждаваше на гледката на пълзящия в краката му путин. Джуджето отчаяно се молеше за помощ срещу нефт,газ и суровини, почти без пари, китайците приеха офертата и казаха ще видим. На финала, след няколко години Сибир ще е китайски, а путин ще бъде заклеймен като най-некадърния ръководител на русия.
26
1
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 2 месеца
До Анониментъй тъй няма лошо отдавна трябваше да караш Лада ама не го правиш
25
5
 
10
 
! Отговори
В превод това преди 2 месеца
означава, че продава Русия на Китай при унизитени условия.
24
3
 
8
 
! Отговори
Си идва за СиБир преди 2 месеца
Тройникът на Си се пазари с Тройника на Путин: Ако искаш снаряди, давай СиБир !!!
23
4
 
5
 
! Отговори
Тройникът на Путин преди 2 месеца
на лаф моабет с Тройника на Си. Поредният цирк за тълпите, които искат ХЛЯБ и ЗРЕРИЩА.
22
7
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
и Света ни безпроблемно ще замени китайските"инвестиции"както направи с руските,осъзнайте се или ще имате проблем с 1.2 милиарда гладни граждани на Китай...г-н обслужващ кандидат иМператор на бензиностанция с ядрени,да си руски роб не е ценност!!!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господ си знае работата. Диктаторите и бандитите ще си получат заслуженото.
20
5
 
13
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
забавно...а Китай с кого ще замени западните фирми???
19
6
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Че кой ще хвърли милиарди при рашките при това положение?Пяй опира ножа до кокала на джуджи.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само пералните от Китай и Турция държат режима на Путин все още на власт. Ако им спрем пералните, ще падне като Чаушеску.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали РФ щеше сама да си замени западните фирми, че цяла кампания и лозунги имаше по темата. Сега Китай ли ще ги оправи?
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руска фирма купи Икея - Русия. Няма лошо - няма да изтичат пари към НАТО. Отдавна трябваше да стане така!
15
11
 
10
 
! Отговори
Милиоценерче преди 2 месеца
Искаше да си Петър 2 , на чу ка го на 5 поколения след теб като чичко адолф.... *** милиционер и толкоз....
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Насърчаваме Си да окаже натиск", каза плюгавинкият Блинкин. Не съобщавате дали Си му отговори или само го погледна с нескрито презрение.
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще внася китайски Фолксваген и, а Ханс ще стои безработен. Също и балканският му доставчик ***'ю. Отделно, че китайският Фолксваген е 50% китайска собственост.
12
8
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 2 месеца
Си е обяснил на Пу новата цена на газа, при липса на алтернативен пазар.
11
11
 
14
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Господарю Син, понеже аз съм един некадърен комплексиран чиновник от КГБ и за 20 години нищо не съм развил ами само продавах ресурси, сега като ме изритаха западняците, дали ще може Вие да дойдете с вашите фирми и да произвеждате каквото им трябва на мужиците че ние не можем.
10
8
 
7
 
! Отговори
Си преди 2 месеца
Да разговаря с Зеленски? Възможно е секретарката на заместник министъра на външните работи на Китай, ако има време да разговаря с него, ако не със сигурност портиера в министерството ще му се обади.
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тая велика сила Русия защо няма собствени фирми ами кани китайци?