Тагарев: Говори се, че заканите на Медведев са под влияние на алкохол

Няма условия за мирни преговори между Украйна и Русия, смята Пламен Димитров
21 мар 2023 12:00, Анисия Иванова
162

Държави членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна.

"Това е много необходима помощ за Украйна, защото се въоръжи със западни системи, но боеприпасите, които са на склад, са ограничени. През миналата седмица еврокомисарят Бретон беше у нас, посети ВМЗ Сопот, договаряше разширяването на производството, включително на такива боеприпаси. България в крайна сметка излезе от този формат, който подкрепя тази помощ за Украйна, което е странно. Още по-странно е обяснението на военния министър: "Ние не участваме, защото не разполагаме с такива калибри". Този проект е за Украйна, ние показваме поредна странна позиция", коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че тази помощ е и геостратегическа, тъй като гарантира по-голяма сигурност за западните държави.

"Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма се спре в Украйна. Важно е Путин да бъде спрян, Украйна да възстанови своята цялост, да се възстанови в Европа и нормалната архитектура за сигурност, която се оказа странична жертва на агресията на Кремъл", каза проф. Тагарев.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество също посочи, че България е трябвало да се съгласи с производството и доставките на боеприпаси за Украйна.

"Този план има няколко цели - помощ за Украйна, попълване на капацитета на страните. Това показва, че по мнението на ЕС този конфликт ще продължи дълго и трябва да се попълват тези запаси. Би било добре България да участва в този план и също така да печелят военните заводи у нас", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости бяха на едно мнение - няма условия за провеждането на мирни преговори между Украйна и Русия, а Китай няма реално желание да бъде посредник между Путин и Зеленски.

"Ако Китай търсеше ролята на медиатор, трябваше да чуем, че ще има посещение и в Киев поне на висши китайски ръководители с висши украински. Няма как да сте медиатор между двете страни, ако говорите само с едната", коментира проф. Тагарев.

"Това е първото посещение на Си Дзинпин след избора му за трети мандат. С този свой ход той реално последва ходовете на Путин преди няколко години. Показа му, че прави като него - наруши подход, изграждан десетилетия в Китай за приемственост - лидери да не остават прекалено дълго, защото се разпространява тоталитарния режим на управление", подчерта бившият военен министър.

Той допълни, че за Китай Русия се е превърнала в "суровинен придатък" и взима "каквито суровини си иска - на каквито си цени иска".

И Пламен Димитров припомни приятелските отношения между Путин и Си Дзинпин.

"И двамата са застаряващи политици, които управляват безконтролно страните си, които са велики сили с ядрено оръжие. Целта на Дзинпин е да направи така, че Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта", прогнозира Димитров.

Очакванията му са да бъде обявен втори газопровод "Силата на Сибир" и Русия да се опита да пренасочи газовия пазар, който загуби от санкциите.

Проф. Тодор Тагарев коментира твърденията на Медведев за готовността на Русия да използва хиперзвукова ракета.

"Каквото и да представлява тя, дори и да е готова за използване, няма да бъде използвана срещу европейска столица. Това е твърдение на Дмитрий Медведев - злите езици твърдят, че е под влиянието на алкохола. Правейки това, Медведев е удобен за Путин, който да покаже, че в сравнение с Медведев изглежда нормален политик", анализира проф. Тагарев.

И двамата гости бяха категорични, че България сама се поставя в позицията на най-уязвимата държава в ЕС и НАТО.

"Ако положим усилия, можем освен изграждането на батальонни групи, да поискаме допълнителни сили - авиация, разузнавателни средства. Да се възползваме от възможностите за тристранните сделки, да подпомогнем процесите на превъоръжаване. Тук става въпрос за стотици милиони долара. 200 млн. долара стоят, заделени от американското правителство. Ние само трябва да кажем "даваме това", и да ни кажат "поръчвайте си въоръжение". Ние не го правим", каза още проф. Тагарев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно затова не помпайте уркопитеците че ония ще се напие и света приключи.... Пил не пил какво ми дреме като и бактерия няма да оцелее
88
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на зеления наркоман са по влияние на кока
87
5
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Струва ми се, че господин Тагарев удобно си представя желаното за действително.
86
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските нападки стават все по елементарни и кръчмарски.Няма кой да им повярва освен на тях самите си.Русофилите си вярват , че са страшни и значими. Когато един ден бъдат обявени извън закона ще са страшно учудени.Заловят ли Путин и падне руския режим , остават сами.Тогава много русофилски партии в България ще се изпокрият. Авоарите разкрити. Ще се разбягат като крадци.Със сигурност Гешев ще бъде отстранен като елемент от руската външна политика. Никакви смешни дела не ще му помогнат за да се за
85
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Медведев , ти мене уваж-а-а-аш ли ме? А? Уважа-а-а-ш ли ме ти мене?
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОРЕЛ ЗАЯВИ ЧЕ НЯМА НИКАКВА ЗАПЛАХА ОТ РУСИЯ СРЕЩУ СТРАНИТЕ ОТ ЕС. ТАГАРЕВ ЗАМИНАВАЙ ДА КОПАШ ОКОПИ ПО ИЗТОЧНОТО И ЗАПАДНОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ НЕКА И ТЕ ДА ТИ СЕ СМЕЯТ ЩОТО ЩЕ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ КОПАЕЩ
83
2
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 година
спондж боб кирилов нали целува ръката на фурера си хахахаха даже пред медиите хахахаха
82
2
 
4
 
! Отговори
най-най-послушничък преди 1 година
Човека е решил да стане военен министър и понеже е последовател на логиката и практиката на г-н Балкански от Враца вероятно ще стане...цитат от баай ГаньооПа и за почитание ако дойде думата, аз пак не се давам. Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?
81
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Магарев,къде го чу това.В нужника ли,където си сврял и дрискаш ли дрискаш от безсилна злоба и неистов страх.
80
4
 
7
 
! Отговори
Aм', тaka e! преди 1 година
Някои под влияние на алкохол, други под влияние на nици c kpиcтaли...
79
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Marapeв, Marapeв, nak ce ocpa....
78
7
 
11
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
И къде е това място, дето се "говори" бре Тагарев? На сбирка на анонимните алкохолици ли?
77
8
 
8
 
! Отговори
Айсиктир преди 1 година
Я Тагарката пак е в окопа,кога ще изпълзят гладното Събе , шушумигата и клептоманката.
76
8
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Този явно съди по себе си за другите!
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74 Така ли бе,що тогава толкова хора избягаха от тая Украйна като толкова са били единни и що тия от Донбас се бият на старата на Русия.От 40 милиона останаха сигурно 20,ако Зеленски не беше затворил границите сигурно и 10 милиона нямаше да останат,за да се бият за тая прекрасна Украйна,както я изкарваш.
74
3
 
2
 
! Отговори
Grigorias Dimitriias преди 1 година
САМО ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА СПАСИ ВУЛЛГАРИТТЕ ОТ ТУРСКИЯ ЯТАГАН И ТУРСКОТО РОБСТВО 2...ИЛИ СТАВАТЕ ГЪРЦИ ДО НЯКОЛКО МЕССЕЦА , и ГЪРЦИЯ ВИ АНЕКСИРА И СПАСЯВА.....ИЛИ ЩЕ СТАНЕТЕ И ОСЪМНЕТЕ КАТО ИСЛЯМИЦКИ ТУРСКИ ЧАЛГАРИ, КАКВИТО СТЕ ВЕЧЕ НАД 80 ПРОЦЕНТА ....МНОГО МАЛКО ВРЕМЕ ВИ ОСТАВА ....ЗАПОМНЕТЕ МНОГО ДОБРЕ : САМО ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ ОТ ПАН-ТУРКИЗМА И ИСЛЯМА , НИКОЙ ДРУГ .
73
2
 
1
 
! Отговори
баце преди 1 година
Нищо забележително. Някои правят изказвания под влияние на дрога, яки билки, медицински препарати, старческо слабоумие и т.н.
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде го е чул това Тагарев? В кварталната му кръчма?
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2022 година 65 процента от украинците искаха да бъдат в ЕС...След вероломното нахлуване на фашистка Русия в Украйна, 99 процента от украинците искат да бъдат в ЕС....Така стои въпроса и по отношение останалите държави.Не се съмнявам , че си русофил с твоите коментари мечти. Но трябва да приемеш фактите такива каквито са. Иначе вие заминавате в небитието....Украйна е повече единна както никога. Дано и ние един ден сме единни както тях.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70 Какви глупости дрънкаш ,що си мислиш,че Русия ще напада България,я си ходи с тия украински опорки там откъдето си дошъл.