Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?

Пекин не е отговорил на Киев за присъединяване към украинската мирна формула
22 мар 2023 22:15, Йоана Цонева
255
Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин не са обсъждали формулата за мир на Киев по време на разговорите си в Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, украинската формула за мир не беше обсъждана, имаше размяна на мнения по китайския мирен план", отбеляза той.

По негови думи съжалението на украинския президент Володимир Зеленски, че Пекин не е отговорил на предложението му да се присъедини към мирната формула на Киев, е "въпрос, който засяга двустранните отношения между Китай и Украйна".

Песков припомни, че при разговорите си с китайския президент вчера Путин е докладвал за обсъждането на китайския мирен план. Руският лидер посочи, че много разпоредби от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети като основа за украинското уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. В същото време той отбеляза, че към момента не се наблюдава такава готовност.

В периода 20-22 март Си Дзинпин е на посещение в Русия. Това беше първото държавно посещение на китайския лидер след преизбирането му за трети мандат.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

Още по темата
В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

По-рано украинският президент съобщи, че китайските власти не са отговорили на предложението му да се присъединят към украинската мирна формула.

На срещата на върха на Г-20 в средата на ноември Зеленски обяви, че Киев има свой собствен "мирен план" от десет точки. Сред тях са ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяната на затворници, както и изтеглянето на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
2
 
! Отговори
18+ преди 1 година
Сезирайте СЕМ, как може да пускате това гей-порно посред бял ден?!
121
4
 
2
 
! Отговори
Ергенина преди 1 година
Разбирам го г-н Дзи Пин. И мене някой да ми разтвори бузи с такава мила усмивка, и аз бих му ударил едно парче, колкото от уважение - да видя какво още ще ми даде. Щом дава дупe, нещата са обещаващи. Трябва да се възползваме.
120
2
 
2
 
! Отговори
Враца Баце преди 1 година
Бако Дзипин се усмихва и ръкостиска, но зад гърба му, пръстите на другата ръка са му свити в ключ. Ше ти знам и номерата бако. Иска да заграби Китайската Рус. Там горе - пустоща.
119
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не ти се връзват опорките. Тая контра я джвакате вече колко години, вече даже не ви спускат да вземате крим. Русия добави четири нови региона, а натовците вече се пънат обеднен уран, понеже няма как да обявят че бившият бахмут си е руският артемовск.
118
7
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
При здрависване гледайте на кой как му е ръката - на снимката мазният китаец демонстрира пълно надмощие над Путин (ако това изобщо е Путин, в което силно се съмнявам) !
117
6
 
6
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Осъзнавате ли,че украинците даже не са провели контранастъпление,а руските гемии потънаха преждевременно. Даже няма неизвестност. Другаря Си мина да си договори дяла от завещанието и да остави нови 100 хиляди черни найлонки. Киркоров ще пее тъжна песен по мотиви на "траурния марш" на Шопен.
116
1
 
3
 
! Отговори
ТАМАРА ИВАНВНА преди 1 година
НА СИ ДЗИПИН МУ Е ПО ГОЛЯМ..АВТОРИТЕТА
115
6
 
6
 
! Отговори
Защото за хуй не преди 1 година
стават и двамата азиатци....поняли русофилЕ?
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай държи всички.
113
1
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Пригожин му заляза звездата. А Гиркин,напоследък,такива ги ръси,че е ясно кой му пише текстовете. Нормален руснак за една десета от това влиза на топло за дискриминация на военните сили.
112
3
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Ако китайците размахват руски знамена и пеят "калинка моя" лично Костя ще ги посрещне със свалени *** и добре смазан
111
3
 
3
 
! Отговори
Шопско маке от Петрч преди 1 година
Дрогаре, скоро ке има ВОСР2. Само да видим кой ке е новио ленин. Засега видим двама подходящи Пригожин и Гиркин.
110
5
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Защо? 98 процента на Китайската икономика се държи от САЩ и Западна Европа. Ако мръднат на криво всичко това отива в ямата. 70 процента отстъпка за покупката не руски газ е добра хапка за Китай който малоумното кремълско джудже обяви за сделката на века. Очаквайте скоро Сибир да се присъедини къдаето подобава.Империята на злото е обречена.
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако утре китайската армия дойде във Варна пак ли ще ги посрещаме с хляб и сол дрогари?
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложих ти плюс по погрешка.
107
3
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Да,за т54 и аз четох. Какво стана: унуците ще се возят на танка на дедо. Прави излязоха: тези танкове по сталиново време ги разработват. Така,че наистина "повтарят". Ама без американски консерви с говеждо,а с китайско.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форума загрубял още от предната страница лайковете са манипулативно фалшиви и нереални. Надойдеха швабите. Няма смисъл. Никой не иска лъжи.
105
7
 
7
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Още си спомням сладострастните коментари, как Китай ще купува нефт и газ. Е,чичо Си потупа клепоухия и заръча да му пазят територията. Сега за всяка доставка на аптечки и суха храна, пупутя ще изобразява послушание и ще носи пръчка
104
4
 
6
 
! Отговори
Костиков преди 1 година
Челенджери със снаряди с обеднен уран срещу ръждясали Т54 - сега руското печено в старите танкове ше свети на тъмно.
103
4
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Хайде и да се посмеем: за да свалят американския дрон,руснаците са направили почти 20 опита! С реактивна тяга, заливане с керосин и директно чукане на корпуси. След два дена,американците пратили нов дрон: global howk. Стигнал най-близо от всички досегашни. И нищо.. Така е,като воюваш за телевизия, а не реално