ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления

Обвинението е, че да извършили десетки екзекуции на военнопленници
351
ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления
Снимка: БГНЕС

ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции.

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

Още по темата

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна. През ноември миналата година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили.
Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва далеч по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90 процента от тези хора са съобщили за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци.

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били изцяло с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства.

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток.

Някои от изтезаваните са загубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крака.

"Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински военнопленник, цитиран в доклада.
Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители. /БТА, Асен Георгиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече е нещо. Но ООН явно не знае за престъплението в Одеса, което не е предполагаемо.
231
0
 
9
 
! Отговори
Истината е истинска преди 1 година
До сега тъгувах за украинските хора, до сега до като не осъзнах че Украина ни се предствя като държава загубила повече граждани от колкото СССР,Германия, Франция, Чехословакия, Полша, Югославия.Да бе навсякъде са разбити паметнмиците на благодарността към Червената Армия.За похаржените финанси, оръжия и боеприпаси ако еквивалент е бил даден на ЧА не през 1945 а през 1942 войната щеше да приключи и нямаше да има загинали и ранени над 20 мильона невинни хора.Првителството на УКР са лъжци и подлеци
230
1
 
15
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
който е тръгнал срещу Русия, хубаво не е видял!......пък вий си дрънкайте....
229
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
247 da ti dam pistoleta a ti isberi sam ste go natisnes ili da ti pomogna
228
30
 
2
 
! Отговори
neo преди 1 година
Всички руски военнопленици са за разстрел.
227
10
 
33
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Така, така, скоро ще стигнат до прозрението, че укрофашистите са извършвали престъплениия още през 2014 г. Тепърва се започва с обръщането на палачинката.
226
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН зае прокремльовска позиция! Сигурно знаят че у нас идват избори.
225
17
 
8
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Каква логика!!!Някой ти влиза в къщи в 4 ч.сутринта,след което го пребиваш със секирата и се оказва,че аз съм военнопрестъпник!!!
224
0
 
16
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Винаги е било така, за да станеш пленик, някой трябва и да иска да те плени, щото може и да иска по бързия варианта, тук новината е че едвам едвам се покрадва че и Украйна има грехове
223
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 237....А ти бе мушама, като си исторически наследник на Индия, защо не си ходиш в Индия
222
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 235....Болшевиките и техните наследствени комунистите дойдоха след гражданска война на власт.Комунистите ги подлъгаха , като им обещаха равенство и справедливост и свобода на предвижване.Излъгаха ги и започнаха масови преследвания , терор и едновластие.Народа стана подчинен, но на други....Така , че...какво лошо видя в гражданския бунт на украинците срещу произвола на комунистическия режим.
221
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Име виждам връзка бе другари русофили между ,,краварите" и интересите на всеки украинец в настоящия момент Украйна воюва за свободата си.Какво общо и а американския начин на живот .С този на момента в Украйна.Украйна воюва.Да , тя воюва срещу нашественик.Не срещу Америка.А срещу Русия.
220
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе господа русофили....Това не е военен сблъсък на две сили оспорващи територия ..Така ли ви се ще да го представите...,,украинските сили" и ,,руските сили'...Не,...Това не е война на две сили за територия.Това е отечествена война на Украйна за нейната цялост и суверинитет
219
19
 
6
 
! Отговори
Гъзопърдялниците преди 1 година
в България чакат Дядя Ибанушка да им се притече на помашч и да го посрещнат с лебец и солчица, да му отстъпят жените и децата си за временно ползване и накрая да му се надупят с широко разтворени бузи. Това са моралните устои на нашего брата, русофила.
218
2
 
7
 
! Отговори
УСАняк преди 1 година
Е затова във всяка къща, всеки дом в САЩ притежават достатъчно оръжие и боеприпаси, за да се противопоставят на всеки чуккунндур решил да нахълта в тяхната обител и ако го тръшнат прострелян със сто куршума държавата САЩ плаща на домочадието сумата 6000 долара награда, особено в Ню Мексико. Ако това се случи в Западна Европа, отиваш в панделата.
217
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са от ООН. Някой ако ти дойде в къщата да те убива и да ти взима къщата, трябва да внимаваш да него нараниш.
216
2
 
5
 
! Отговори
До 228 преди 1 година
Защото превеждат текста от английски!! С гугъл транслейт ;)
215
16
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
украинските герои не са предоставили бели чаршафи,кафе и рум сервиз на руските окупатори..ха.ха липсвали и цветя за посрещане..ха.ха
214
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой мисли ли когато допуща подобни текстове.Има ли мислеща редакция.На колко години сте.Живял ли е някой по време на комунизма.Знае ли що е комунистически строй.С тази непремислени заглавия може ли да се нарече общественик.Този , който нарича армията на държава ,,сили".Тези ,,сили" са част от украинския народ.Децата им и бащите им.Те не са паднали от небето.
213
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога украинската законна армия се превърна в ,,сила".....Ами русофилски остатъци ...защо не пишете направо украинските бандити.Та да ви разберем намеренията за внушение.Че това не е армия на Украйна А сбор от полувоенни формирования Ез лигитимност и лице.Започвам да си мисля , че в тая държава България ,,силите" на страната на Путин са повече от силите на проевропейското ни развитие.