ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления

Обвинението е, че да извършили десетки екзекуции на военнопленници
351
ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления
Снимка: БГНЕС

ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции.

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

Още по темата

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна. През ноември миналата година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили.
Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва далеч по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90 процента от тези хора са съобщили за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци.

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били изцяло с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства.

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток.

Някои от изтезаваните са загубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крака.

"Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински военнопленник, цитиран в доклада.
Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители. /БТА, Асен Георгиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ясно от самото начало. Тия се сетиха след една година, кой знае колко народ получава заплати.
251
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ареее уе, верно ли? Добре че ООН ни каза, ние не се сещахме.
250
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог си знае работата ! Диктатори и бандити ще си получат заслуженото !
249
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. Украинските политически телеграм канали пишат, че "тежките боеве за Бахмут продължават, врагът (т.е. Въоръжените сили на РФ) използва оперативното обкръжение и стиска клещите вътре в града, опитвайки се да обкръжи украинските войски в центъра. След като Сирски отложи контранастъплението на въоръжените сили на Украйна за средата на април, в Бахмут бяха прехвърлени военни специални части, чиято задача е да държат града в продължение на две седмици."
248
13
 
3
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Това не са екзекуции на военопленници, това е специална аграрна операция по наторяване с инвазивни видове руски затворници.
247
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ си знае работата ! Диктатори и бандити ще си получат заслуженото !
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като съпоставим снимките и поведенията на Грета и Киро само Асън липсва за да направят една парапетна пирамира
245
2
 
4
 
! Отговори
НормалКретаКлозетсон преди 1 година
НЕЖИВОТ за Семейството нба Зеленски. В която и държава да се скрият да гледат дорде са живи как Украина след пеисъединяването към бащината си територия ще просперира и процъвтява. Това един по един ще ги принуди да скачат от последни етащи, реки с крокодили и да кемпуват в страната на хиените. Бай дъ уей, онова укуриго, шведската шизофреничка Крета Клозетсон какво каза на лезбетата за обеднения уран? А? Аха ясно чулае оБединенКуран. Плачефътъци да я клюцат поклторо
244
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** за русофилитеTAPANAR 14 GODINI UKRITE IZBIVAT RUSNACI VYRVI PO DQVOLITE
243
1
 
4
 
! Отговори
FAKT преди 1 година
A DOBYR DEN VIE KVO ISKATE VOINA BEZ UBIISTVA I NASILIQ IMA LI NQMA BORETE SE ZA MIR DRAGI TROTINETKADJII I TIKTOKADJII
242
1
 
7
 
! Отговори
Грешката е моя преди 1 година
До КОГА УКРО ИЗRОДИТЕ, извинявай изречението ти почва от линията със заглавието. Да присъединявам се : Кога убийците ще бъдат изгорени също в Провсъюзен дом?
241
2
 
3
 
! Отговори
грешка или кво? преди 1 година
До КОГА УКРО ***, ирония или кофти синтаксис. Поставил си въпрос дали изгорените ще бъдат дадени на съд . . . за кво че изгоряли докато се крили от разстрела? дано си направил емоционална печатно граматическа грешка. За подигравка с паметта на загинали хора си има търсачи на обидчиците още от време оно и в Прерията и в Павликени. Ако не си. Мо;я за извинение.
240
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази война, както и във всички предишни, ще победят математиката и икономиката. Всякакви други напъни било за свобода или историческа справедливост не са лишени от съдържание, но не определят дневния ред. Преди година Урсула казваше, че руската икономика е на парцали, а Борел съветваше да потърпим малко. Очевидно, тези, които ни водят не разбират от математика, още по-малко от икономика. Лошо!
239
2
 
7
 
! Отговори
Елена с ново чанте преди 1 година
Праведните да идат при 250 000 зачернрни укрински семейства,да на хората които загубиха бащите си,братятат си, синовете си,внуците си,съпрузите си,приятелите си, просто мъжете наУкраина.Отделно на хилядите семейства загубили децата си и майките си.В сърцата и главите на над 500 000украински хора врят мъката,трагедията, болката и усещането за подлост,коварност и предателство на ЗеленскиСо.Даже на Запад им е ясно че този мошенник ги изигра.Вижте им икономиката съсипани бизнеси, инфлация и болести
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Бонго: Това не е военно престъпление поради една много проста причина - военно престъпление е това, което САЩ кажат, а САЩ не смятат, че това е военно престъпление, значи не е. Впрочем тази история беше толкова нагла и показателна, че си заслужава да се спомене набързо. Дори Dailymail открито си писа за това, заглавието беше "Ловим ги и ги разстрелваме като ***". Който не вярва, да напише в търсачка "We're hunting them down and shooting them like pigs", статията е от 05.10.22.
237
1
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
На моя позната брат и живее в Харков и разказва как украински военни след като си върнаха територии в Харковска област са разстрелвали цели семейства местни хора, дори имаше и клипове от такива разстрели. Та въпроса ми е това военно престъпление ли е или не?
236
1
 
9
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците!
235
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам, че някакви са се размечтали, че наистина ще излезе истината. Нищо подобно, всичко е политика. Четете докладите на RAND. 80% от техните препоръки биват слeдвани от американското правителство. В последния си доклад препоръчаха на САЩ да излязат от войната, защото плановете за икономически колапс на РФ се провалиха. Така че САЩ не печелят вече нищо от войната, дори напротив. Но директно и бързо излизане не е добре (и според RAND), затова разни организации започнаха да подготвят почвата.
234
2
 
4
 
! Отговори
Чапо преди 1 година
Санкции за ООН
233
0
 
5
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!