Идва ли краят на ЧВК "Вагнер"?

Пригожин е загубил възможността да компенсира загубите чрез набиране на затворници в затворите
26 мар 2023 21:28, Йоана Цонева
265
Идва ли краят на ЧВК "Вагнер"?
Снимка: БГНЕС

Скорошен край на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" виждат украински експерти, съобщи "УНИАН". Те посочват и признаците, по които вече ясно личи разпадът ѝ.

Поради критично високи загуби групата "Вагнер" практически престана да съществува като бойна сила. Нейните функции на фронтовата линия започнаха да изпълняват десантните части на редовната руска армия, написа военният експерт Александър Коваленко в своя канал в Telegram.

"Поради невъзможността да се компенсират своевременно загубите на ЧВК "Вагнер" и да се възстанови боеспособността на частите, въздушнодесантните войски започнаха да се появяват все по-често в градски битки", написа той.

Според Коваленко, това се потвърждава и като се има предвид, че собственикът на тази частна армия Евгений Пригожин е загубил възможността да компенсира загубите чрез набиране на затворници в затворите.

Според военния експерт Михаил Жирохов, горните факти могат да показват, че руският Генерален щаб вече не се нуждае от групата "Вагнер" като бойна част на фронта в Украйна. Сега функциите, изпълнявани преди това от наемници, могат да бъдат възложени на части от редовната армия, формирани от мобилизирани.

Припомняме, че ден по-рано Пригожин заяви, че повече от пет хиляди души са напуснали неговата компания след изтичане на договора и са били освободени от затвора след помилване.

Той твърди още, че в рамките на месец 0,31 процента от тях са извършили повторно престъпление, тоест над 15 души. Според Пригожин това е значително по-нисък процент на рецидив от средния сред руските затворници, които биват освобождавани след изтичане на наказанието.

Още по темата
"Мога да кажа с увереност: ние намалихме престъпността в Русия 10 пъти и възпитахме бившите затворници по-добре от пионерчетата в съветско време", коментира Пригожин.

От миналата есен Пригожин вербува затворници , за да ги изпраща в най-горещите точки на фронта в Украйна, обещавайки им щедра награда и помилване след шест месеца на фронта.

В резултат на това затворници, често без никаква подготовка и лошо въоръжени, бяха използвани за атака на укрепените позиции на Въоръжените сили на Украйна, което беше наречено "касапница". Според военни експерти броят на убитите руски затворници във войната се измерва в десетки хиляди.

Само през последните две седмици "Би Би Си" научи за смъртта на повече от 400 затворници. Съдейки по некролозите, повечето от тях са били участници в битките за Бахмут. Общо BBC успя да установи със сигурност имената на 2092 затворници от руски затвори, загинали по време на военните действия на територията на Украйна. Истинската цифра със сигурност е много по-висока.

ЧВК "Вагнер" вероятно ще получи забрана да набира нови затворници, като това ще усложни кадровите ѝ проблеми.

Увеличаването на престъпниците със скорошен и често травматичен боен опит вероятно ще бъде основен проблем за руското общество на фона на войната в Украйна, предупреди британското военно разузнаване.


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако руснак ти влезе в дома и обезглави член от семейството ти ? Какво ще направиш ? Ще го целуваш ли ? Хайде, стига с ваште простотии !
217
6
 
7
 
! Отговори
Много ЧВК ! преди 2 месеца
ЧВК БУРЯ на Шойгу, ЧВК ВАГНЕР на Пригожин, ЧВК РЕДУТ в Донбас, ЧВК АКХМАТ на Кадиров, ЧВК КОНВОЙ на Сергей Аксионов в Крим, и т. н. Те ще се бият помежду си, след като бъдат прогонени обратно в Русия !
216
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американската агресия в Сирия е престъпление към човечеството
215
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има и друга идея. ЧВК да я купи ЕС. В ЕС има пари няма военни. Има и много бежанци сираци от руската агресия в Сирия ,
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е има ли пари има частпром. Сега остана само Московпром
213
3
 
8
 
! Отговори
Джо преди 2 месеца
Новата гениална идея: да набират пенсионери за Вагнер и Чайковски! Като свършат пенсионерите ще обучават кучета. Те са по-умни от хората руснаци.
212
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идва краят на американският фашистки режим в Украйна ...след това и по останалият поробен свят
211
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей укро миризлива след 2-3 дни вече няма да има кой да ви бие по фронтовете,разпадна се руската армия и сега може да започнете юруш на Москва,мечти ,мечти укропски много бой още ще ядете *** миризливи до затриване
210
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ПичТука при великата ни демокрация човешкия живот е всячески ценен и обгрижва. Идва бърза помощ след като си умрял, лекарствата пристигат също след като си умрял, лекарите ти поставят цяла поредица от диагнози без вярната, докато си умрял, за пари си продаваш съвестта, а жените и рибката, за да ни е добре душевно, наркотици всякакви, вкл дизайнерски ВИП, по телевизията прекрасни риалитита...ако имаш БМВ айдуците ще те отърват от притесненията ти като ти го разкостят пред блока за части, за
209
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да попитам родните политкомисарски медии на Вашингтон Д.С. - ще ви разрешат ли да направите сравнение със същите части от украински затворници. Ама по всеки показател. Например как обираха парите на предполагаеми руски шпиони в Одеса... Това обира на портфейла на шпионине е нововъведение например в световното контраразузнаване...
208
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що за мит се създаде че за Вагнер воюват само затворници? Най интересното е че този мит работи против тези които го създадоха... Да губиш война от затворници си е смешно и обидно )) Защо да идва края на Вагнер ? Основния им контингент са бивши контрактници от редовната армия а във Вагнер плащат повече плюс това са по големи професионалисти в работата си
207
13
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 месеца
на всички терористи им идва края
206
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вагнер в момента са супер популярни, в Русия, в Африка, и в Азия започва да има интерес. Очакват ги много доброволци и много бизнес
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До STII Глупи Русия днес има с няколко милиона повече население отколкото преди 1 година
204
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 212 И кое точно се повтаря като има няколко източника на информация колко са жертвите от едната и от другата страна и това никак не е в полза на Украйна.
203
8
 
4
 
! Отговори
STII преди 2 месеца
Русия е вече на 9 място по население. И пада в калсацията. И пак не врои хората си паднали в бой. Във втората световна всички нации знаят колко граждани са умрели. Руснаците още измерват всичко в милиони. Всички останали държави са проверили кой гражданин къде е умрял. Русия е направила преброяване 14 години след вонтата и то приблизително. Сега се повртаря
202
7
 
5
 
! Отговори
az преди 2 месеца
До Анонимен Те наистина са намалили престъпността в Русия - все пак, вероятно към 10 000 престъпници за починали и няма да вършат повече престъпления. Лошото е, че оцелелите в тази война, които преди не са вършили тежки престъпления, сега част от тях ще се превърнат в наемни убийци! Ще станем свидетели на тежки престъпления само след две-три години.
201
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин разчита повече на Ердоган и на Кадировците от Чечня.
200
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей тия Вагнер много им развалиха сметките на украинците.Сега и тях ги чакаме да свършат,както ракетите и снарядите.
199
5
 
4
 
! Отговори
КРАЯ ЛИ? преди 2 месеца
То ако тоя край иде като края на ракетите на руснаците, .... до Вагнер ще застанат и Шостакович и Чайковски!