Русия се закани: Ако Финландия и Швеция влязат в НАТО ще станат мишени

Швеция прави "крачка в бездната", като иска да стане член на НАТО
29 мар 2023 21:00, Нели Христова
317
Русия се закани: Ако Финландия и Швеция влязат в НАТО ще станат мишени
Снимка: БГНЕС

Финландия и Швеция ще станат "мишени" за Москва, ако се присъединят към НАТО, предупреди руският посланик в Стокхолм, предаде Евро нюз.

След присъединяването им "общата дължина на границите между Русия и НАТО ще се увеличи почти двойно", заяви посланик Виктор Татаринцев.

"Ако на някого все още му се струва, че това по някакъв начин ще подобри сигурността на Европа, бъдете сигурни, че новите членове на враждебния блок ще се превърнат в легитимна мишена за руските ответни мерки, включително такива от военен характер", добави той.

Русия многократно е заплашвала скандинавската двойка, след като през май миналата година, те подадоха оферти за присъединяване към западния военен съюз.

Въпреки че са близки съюзници на НАТО от повече от две десетилетия, двете страни не са официални членове на военния съюз, а общественото мнение е категорично против присъединяването.

Всичко това се промени след нахлуването на Русия в Украйна, когато общественото мнение рязко се промени в полза на присъединяването към НАТО - в един момент надхвърли 80 % във Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, а в Швеция подкрепата достигна две трети, според социологическите проучвания.

Според правилата на НАТО една държава става пълноправен член едва когато всички 30 държави са ратифицирали кандидатурите ѝ.

Сега Финландия очаква Турция да ратифицира кандидатурата си за членство в НАТО - нещо, което президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да направи.

Що се отнася до Швеция, нейната кандидатура все още е под въпрос. В момента Анкара блокира влизането ѝ, а Унгария отлага ратификацията.

И за двете страни се смята, че изчакват, за да получат политически отстъпки от Стокхолм, а в случая с Унгария - и от ЕС. Турция също се надява да получи изгоден достъп до военни програми от САЩ.

Въпреки това официалните лица в Швеция все още се надяват да се присъединят преди следващата среща на върха на НАТО през юли в Литва.

Но за руския посланик в Стокхолм, който е роден в Херсон в днешна Украйна, Швеция прави "крачка в бездната", като иска да стане член на НАТО.

Критикувайки "прибързаното" ѝ решение без национален референдум, той твърди, че командването на НАТО е "решило да влезе напълно в конфликта", което създава рискове за Швеция.

"В този случай шведите несъмнено ще бъдат въвлечени и изпратени на смърт в името на чужди интереси", пише Татаринцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Русия си мисли , че може да заплашва цял свят. Затъвайки в мизерията си. Страна на роби и промити мозъци.
230
0
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Ваатенките не спират да бъдат смешни и жалки.Не стига,че буксуват в Украйна вече повече от година,ами и заплащват многократно по-силен противник като НАТО.Това са приказки на уплашени и жалки човечета изпаднали в паника.
229
6
 
1
 
! Отговори
то се знае преди 1 година
Както са ви близко ,малко им трябва за ликвидация !
228
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишена на какво?
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То си трябва акъл, за да предвиждаж два хода напред.
226
4
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
само руснаци-*** не разбират, че те предизвикват разширяването на НАТО. Толкова са зле горките ***....
225
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Жужакът се наигра.Вместо с неутрална Финландия,Русия вече граничи с НАТОвска Финландия.А мишените са взаимни.Както Финландия и Швеция са мишени за Русия,така и Русия е мишена за НАТО.
224
1
 
6
 
! Отговори
По тъпи от окръжност преди 1 година
излязоха товаришчите. Направо промениха геометрията.
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна предупреждавах Кремълските Корифеи, да не си навират гагиге в чужда паница. Сега ще джакат дядовия.
222
2
 
8
 
! Отговори
Наш човек преди 1 година
Много ми е интересно защо руснаците ще определят коя държава към кой блок да се при съедини ?! Абе ей,***,доскоро почти цяла Европа почти беше в краката ви,но именно вие направихте така,че всички тези страни да избягат от вас и да станат членки на друга организация - защо не си отговорите на въпроса защо вече в Европа никой не ви иска и не ви обича ?! И на това отгоре имате наглостта и нахалството поголовно да заплашвате ? Я стига сте си мислили,че светът ви принадлежи!!
221
1
 
4
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
"Русия се закани: Ако Финландия и Швеция влязат в НАТО ще станат мишени" - подобре да знаят че са мишени. отколкото да си мислчт че не са !
220
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 240Ти явно нищо не знаеш по Минските спорузомения!Първо : Русия се задължаваше да изтегли войските си от там. Тя не го направи! Второ : Комисията на ОССЕ, която трябваше да следи за спазване на спорузоменията в докладите си обвиняваше руските войски в тежки нарушения на Минските спорузомения и затова следваха санкции върху Русия.
219
12
 
6
 
! Отговори
до 237 преди 1 година
Украйна никога не е била мирен съсед.Нещо повече- тя избиваше мирни граждани.С оръдия.Заради това са Минските споразумения - просто да спрат да стрелят.Меркел открито каза че са ги подписали с цел да печелят време и да въоръжат Украйна.Това мирен съсед ли е? Мирен процес ли е?Украинския президент открито каза че техните деца ще ходят на училище а Донбаските деца ще седят в мазетата.Ами майдана ?
218
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знеам, че през 1940 г. малка Финландия бая озори,, мощният" СССР, сега заедно с шведите като нищо ще превземат Петербург.
217
2
 
8
 
! Отговори
друг историк преди 1 година
До Историк Не те знам къв историк си, но коренното население на териториите където днес е Украйна са сарматски племена, които нямат нищо общо с руснаци. По късно там се заселват татари, казаци и българи. В Крим, Одеса , Запорожие и Херсон руснаци се появяват масово чак когато Сталин започва методично да избива и изселва местните след 1930г.
216
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До обикновен българин. Я ни светни Грузия, Молдова и Украйна като бяха мирни съседи на Русия защо бяха нападнати от Русия и имат окупирани от руснаците територии.
215
11
 
6
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 година
***.За какво им е посраното НАТО? Никога няма да имат проблем с Русия ако не държат ракети и оръжия насочени към Москва. Това е единственото условие на руснаците.Искат миролюбиви съседи.Защо си слагат проблеми на главата не знам...
214
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една приказка осата жили най-силнопреди да умре
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 232Дори Кубан в Русия е бил населен с украйнци, това го доказва руските архиви и карти от царско време.Руснаците се заселват в Донецк, Луганск и източн Украйна в края на 19век, когато вжтези крайща се изграждат от шотландци и грманцу индустриални фабрики и е имало нужда от работници.
212
3
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
В ЛУГАНСК И ДОНЕЦК ДО 1930 ГОДИНА СЕ Е ГОВОРИЛО НА УКРАИНСКИ.ЧЕТЕТЕ РУСКИТЕ КЛАСИЦИ,ТЕ СИ ГО ПИШАТ,ЧЕ НЕ РАЗБИРАТ КАКВО ГОВОРЯТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ. РУСНАЦИТЕ СА ТАМ СЛЕД ГЛАДОМОРА!